Malin Otterling Marmbrandt fick till en fullträff i SM-längdhoppet (hoppbilden från förra året) och tog silver bakom storfavoriten Khaddi Sagnia med nya personliga rekordet 6,39 meter. Foto: VFK och Västerås Tidning/Arkiv

Rekordhopp gav Malin Marmbrandt SM-silver

Västerås Friidrotts Malin Otterling Marmbrandt imponerade stort på helgens inomhus-SM i Malmö. Hon hade bara världshopparen Khaddi Sagnia framför sig när hon tog silver i längdhoppet efter nytt personligt rekord. I dagens trestegsfinal kom hon dessutom fyra.

Publicerad

Malin Otterling Marmbrandt, som tävlat för Västeråsklubben sedan 2008, hade visat att hon var i kalasform inför SM med att hoppa sitt längsta inomhushopp (6,32) på fem år och bara vara en centimeter från pers i en tävling i Stockholm för två veckor sedan.

Väl i SM-finalen i Malmö på lördagen visade hon att det inte var en lyckträff. Redan i den första omgången hade Otterling Marmbrandt raderat ut sitt fem år gamla pers med ett hopp på 6,34. Det putsade hon ytterligare i det sista hoppet till 6,39 meter.

Med det hade VFK-hopparen bara världsnamnet Khaddi Sagnia före sig i resultatlistan. Ullevitjejen vann på internationellt mycket gångbara 6,64.

Enköpingsbördiga Malin Otterling Marmbrandt, som är gift med längdhopparen och landslagskollegan Andreas Otterling, har hållit till i Sverigetoppen i både längd och tresteg under lång tid och verkar bara bli bättre med åren.

Utomhus har 35-åringen bland annat två SM-guld i tresteg. Helgens längdsilver kom precis tio år efter den första inomhus-medaljen och hon har nu tagit totalt nio medaljer på inne-SM. För dessa framgångar och andra fina insatser har hon även fått Svensk friidrotts utmärkelse "Stora grabbar och tjejer”.

Malin Otterling Marmbrandt har tävlat för Sverige i Finnkampen otaliga gånger, som här i Tammerfors 2016. Foto: Jonas Bergkvist

Otterling Marmbrandt har genom åren varit en mycket pålitlig poängplockare i Finnkampen och även deltagit på ett EM i längd (2016).

Sin vana trogen dubblerade hon under SM med att också hoppa tresteg.

Där trodde VFK:s huvudtränare Felix Siljebäck Larsen inför tävlingarna att Otterling Marmbrandt skulle ha störst chans till medalj.

Men dagens trestegsfinal inleddes med tre kanonhopp som alla var över VFK-tjejens personbästa på 13,15. Stortalangen Maja Åskag, Råby-Rekarne, vassast till slut med finfina personbästat 13.67 följd av Aina Griksaite, Spårvägens FK på 13.34 och Rebecka Abrahamsson, Örgryte IS, på bronsplats med 13.23. Marmbrandt Otterling fick nöja sig med fjärdeplatsen efter ett längstahopp som mätte 12,82 från den fjärde omgången.

Västerås Friidrott fick nöja sig med Otterling Marmbrandts längdsilver detta SM. Förra årets sensationella silverman Efrem Brhane svarade för en fin insats i den knivskarpa konkurrensen på 1 500 meter, men det räckte inte till medalj denna gång. 26-åringen satte dock personligt rekord som trea i försöken på 3.48,46. Till dagens final orkade han inte riktigt ladda om och sprang i mål som sexa på tiden 3.52,28. Vann en förhållandevis långsam final gjorde Brhanes baneman från förra året, Johan Rogestedt på 3.50,52.

Kasttalangen och SM-debutanten Leo Bystedt var yngst i startfältet i viktkastning (inomhusvarianten av slägga) och gjorde en stark insats. Han hade fått dispens för att starta och slutade femma efter att ha putsat sitt personbästa med drygt 40 centimeter till 17,68. Med det var Bystedt ungefär 1,5 meter från prispallen.

Efrem Brhane (här från 1500-metersfinalen ifjol då han blev tvåa bakom vinnaren Johan Rogestedt) blev sexa i dagens final på 1 500 meter. Till höger lovande kastaren Leo Bystedt som gjorde en klart godkänd SM-debut när han blev femma i viktkastning på nytt personbästa. Foto: VFK och Kjell Bystedt

Många personliga rekord

Här är de främsta insatserna av Västeråsfriidrottarna på inomhus-SM i Malmö:

Damer:

Malin Otterling Marmbrandt, längd: Silver (personligt rekord 6,39)

Malin Otterling Marmbrandt, tresteg: 4:a (12,82)

Elsa Wallenius, 1 500 m: 9:a (personligt rekord, 4.29,89)

Elsa Wallenius, 3 000 m: 6:a (9.44,72)

Herrar:

Efrem Brhane, 1 500 m: 6:a (personligt rekord i försöken 3.48,46)

Leo Bystedt, viktkastning: 5:a (17,68, personligt rekord)

Powered by Labrador CMS