Största medalj-hoppet. Malin Otterling Marmbrandt visar lysande form och borde ha goda chanser att försvara sin medalj i längdhopp från förra årets inne-SM. Foto: VFK

Medaljchanser för Västerås Friidrott på helgens inne-SM

I eftermiddag inleds inomhus-SM i friidrott i Malmö. Med flera medaljchanser för Västerås Friidrott. En av de starkaste är i vanlig ordning längd- och trestegshopparen Malin Otterling Marmbrandt. – Malin har absolut bra chans. Annars är det kanske den mest ovissa SM-tävlingen någonsin, säger Västeråsklubbens huvudtränare Felix Siljebäck Larsen.

Publicerad

Totalt kommer 280 deltagare inklusive i stort sett hela den svenska friidrottseliten till start när hemmaklubben MAI är värd för inne-SM 19–21 februari i Malmö.

Nio av alla dessa kommer från Västerås Friidrott.

Vid förra årets inne-SM i Växjö blev det två SM-silver för Västeråsklubben.

Ett av dessa tog pålitliga ”veteranen” Malin Otterling Marmbrandt i längd. Och 35-åringen torde ha goda chanser till medalj även i år då hon visar strålande form.

För bara två veckor sedan vann hon genrepet i Sätrahallen i Stockholm med sitt längsta inomhushopp på fem år. 6,32 meter vara bara en ynka centimeter från personliga rekordet från 2016. Världsstjärnan Khaddi Sagnua är såklart storfavorit i längdhoppet i Malmö.

Men dubblerande Otterling Marmbrandt finns med även i tresteget där medaljmöjligheterna kanske är än större. Även där har hon under årets inomhussäsong varit snubblande nära sitt pers på 13,15 med ett hopp på 13,11 och är med det etta i årsstatistiken, men där flera hoppare inte har något resultat alls inför SM. Klar medaljchans även här ändå.

– Malin har absolut chans på dubbla medaljer, men kanske störst chans i tresteget. I längdhoppet är det väldigt tuff konkurrens, säger VFK:s huvudtränare Felix Siljebäck Larsen.

Han pekar på att det är en högst oviss inomhussäsong på grund av få tävlingsmöjligheter i coronapandemins spår.

– Många har inga resultat alls med sig in till SM så sett utifrån Sverigebästa-listan kan det vara den mest ovissa SM-tävlingen någonsin.

Den andra VFK-medaljen från Växjö 2020 var signerad Efrem Brhane på 1 500 meter. Med tiden 3.51,17 var han då endast slagen av erfarne Johan Rogestedt. Denna säsong har han sänkt sitt eget och klubbrekordet till 3.48,69 men att ta medalj i helgen blir tufft då motståndet är stenhårt.

– Men när det kommer till mästerskap så blir det mycket taktik och Efrem har en vass spurt som ett äss i rockärmen så en viss medaljchans finns det. Men svensk medeldistans är verkligen på uppgång, vilket är glädjande, och det gör också att konkurrensen är otroligt tuff, säger Felix Siljebäck Larsen.

Västerås Friidrott har ett par yngre aktiva som nu gör debut i senior-SM-sammanhang.

Bland andra gör Leo Bystedt, född 2003, en intressant start i viktkastning (inomhusvarianten av slägga). Talangen Bystedt utsågs nyligen till ”Årets unga kille” på Ungdomsidrottsgalan och satte för bara två veckor sedan klubbrekord i vikt för P19 med 17,26 m när han äntligen fick chansen att kasta med rätt vikt i seniorsammanhang.

– Det har varit en strulig säsong på många sätt. Kul att Leo får chansen, han har ju gjort flera jätteimponerande insatser.

Här är Västerås friidrotts trupp till inomhus-SM i Malmö 19–21 februari:

Damer:

► Malin Otterling Marmbrandt (längd och tresteg)

► Elsa Wallenius (1 500 m och 3 000 m)

► Moa Rothman (3 000 m)

Herrar:

► Albin Wallenius (3 000 m)

► Efrem Brhane (1 500 m)

► Patric Hjort (längd)

► Leo Bystedt (viktkastning, debutant)

► Alfons Haals (viktkastning, debutant)

► Johannes Nilsson (viktkastning)

Silverman och debutant. Efrem Brhane från 1500-metersfinalen ifjol då han blev tvåa bakom vinnaren Johan Rogestedt. Till höger lovande kastaren Leo Bystedt, född 2003, som nu gör debut i senior-SM-sammanhang när han deltar i viktkastning. Foto: VFK och Kjell Bystedt
Powered by Labrador CMS