Flerfaldige OS-medaljören Ulrika Lindberg Knape tillbringar helgen i Västerås med 18 unga simhoppare. Foto: Helena Andersson

OS-mästare på Västeråsbesök tillsammans med framtidshopp

För första gången sedan 1908 hade Sverige inget deltagande i simhopp vid OS 2016. Det här beslöt Svenska simförbundet sig för att ändra på och startade 2017 projektet Ungdomslyftet. Under helgen besöker 18 av projektets deltagande ungdomar Västerås.

Publicerad

Ulrika Knape, med ett OS-guld (München 1972) och ett OS-silver i bagaget, nu förbundskapten och sportchef, säger att syftet med Ungdomslyftet är en OS-medalj 2028.

– Men vi hoppas på deltagande i OS redan 2020 och 2024, säger Ulrika.

Under helgen besöker projektets 18 deltagande ungdomar mellan 13 och 18 Västerås.

– Meningen är att försöka bygga upp våra aktiva bättre fysiskt. Simhopp idag är så fysiskt krävande, det behövs smidighet, styrka, rörlighet och koordination. Ska man orka, utan att gå sönder, så är det jätteviktigt att ha fysen.

Och fysen ska man få genom landträning.

– Själva simhoppet får man träna på hemma. Men alla har inte en så här fin anläggning som VGF-hallen för att träna landövningar i. Att vi är så många är också kul, för de aktiva kan på så sätt lyfta varandra.

Ulrika säger att i projektet går laget före jaget.

– Vi kör samma övningar för alla. Det individuella får man öva på hemmaplan eller förstås om vi ser något specifikt som någon skulle behöva göra lite extra så kan vi göra så.

Dessutom fokuserar man på kost och mental träning, men alltså framför allt på landträning.

– Vi vet att alla kommer att utvecklas, man tar med sig kunskaperna tillbaka till klubbarna vilket ger ringar på vattnet.

De aktiva har även sina tränare med sig.

– Det här är lika mycket för tränarna som de aktiva, att de ska få en utbildning. Man kan säga att tränarna består, de aktiva kommer och går, skrattar Ulrika Knape.

Om Västerås stora framtidslöfte Emma Johansson säger Knape:

– Hon är en jättetalang. Men det är viktigt även för henne att träna olika saker, inte bara simhopp. Som det har varit nu har det inte funnits tillgång till någon form av uppvärmning på Kristiansborg och jag vet inte hur det kommer att bli på Lögarängen. Men jag tycker att det är synd om man satsar och bygger nytt och inte går hela vägen.

Powered by Labrador CMS