Största tävlingen. Christopher Johansson och Marielle Fred Piehl ser fram emot att få vara med och arrangera Oressta Golfklubbs största tävling hittills. Spelare från hela världen kommer ut till den idylliska klubben i början av augusti. Foto: Jonas Bergkvist

Orresta laddar för sin största tävling – Västerås Open

Efter att Västerås GK stått som värd för tre upplagor av den internationella tävlingen Västerås Open går stafettpinnen nu i sommar över till Orresta Golf & Konferens. – Vi vill alltid visa upp oss från vår bästa sida, säger klubbens Marielle Fred Piehl och Christopher Johansson.

Publicerad

Den 3–5 augusti – onsdag–fredag – avgörs Västerås Open by PadelPitch på Orresta Golf & Konferens. Tävlingen ingår i Ladies European Tour Access Series (Letas), undertouren till damernas Europatour samt Ahlsell Nordic Golf Tour, högsta nivån för nordiska proffs, med en total prissumma på 40 000 euro.

Den senare är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet, PGA of Sweden, Dansk Golf Union och Norges Golfförbund, med syftet att höja intresset för proffsgolf för damer.

Att Västerås Open efter tre år på Västerås GK nu får en fortsättning hänger helt ihop med den helhetssatsning på att utveckla Västerås och Västmanland till en av Sveriges främsta golfdestinationer som görs av bland andra Visit Västerås och Västmanlands golfförbund.

Foto: Jonas Bergkvist

Vi är mer på tårna och vi vill ju alltid visa upp oss från vår bästa sida. Så vi har skruvat till det lite extra

Vi träffade marknadschefen Marielle Fred Piehl och vice vd och ägaren Christopher Johansson för att höra lite hur tankarna går ute på Orresta inför stortävlingen.

– Vi är fortfarande precis i början av det här arbetet och det känns väldigt tryggt med att ha stöd av förbundet. De är lugna och har erfarenhet av större tävlingar vilket känns väldigt bra.

En annan stöttning, bland annat ekonomiskt, kommer från Västerås stad och Visit Västerås.

– Det hjälpte helt klart till att vi räckte upp handen och sa att vi kunde ta den här tävlingen. Vi hade nog inte gått i hamn med det här annars, så det är är jättestor skillnad mot hur Västerås GK haft det under sina år, säger Marielle och Christopher.

Orresta har med sin egna hotellanläggning en annan inriktning än många andra Västeråsklubbar med golfpaket för weekendgäster och konferenser bland annat.

– Men det känns jättekul att vi kör nu, det kommer att ge mycket lärdom och blir intressant för alla som jobbar här i klubben att se en sån här typ av tävling från insidan. Sen kände vi att vi behöver göra det här för sporten också.

Det blir den utan motsvarighet största tävlingen som arrangerats ute vid den fina park- och skogsbanan som mäter strax över 5 700 meter och det kommer engagera många personer.

Omkring 130 spelare från världens alla hörn, varav hälften från de nordiska länderna, intar den lilla orten cirka två mil utanför Västerås från 1 augusti.

– Vi har inspel den 1 augusti, sedan pro-am-tävlingen på tisdag och så huvudtävlingen onsdag, torsdag och fredag.

I planeringsarbetet känner duon också en stor stöttning och trygghet i det nya samarbetet mellan länets golfklubbar. Det är uppdelat geografiskt och till Orrestas ”grupp öst” hör även Tortuna, Frösåker och Ängsö.

– Äntligen finns det en naturlig koppling mellan klubbarna – förutom golfen som vi ju alltid haft gemensamt. Vi har träffats och pratat ihop oss, både på marknadssidan men även hur vi kan hjälpas åt med gräsklippare, funktionärer och annat. Så har det inte varit tidigare, det känns jättekul.

Har det varit och kommer det att bli mycket extrajobb med banan inför Västerås Open?

– Vi utvecklar banan hela tiden, men det har väl blivit så att vi tidigarelagt vissa saker och spänner bågen lite extra. Vi är mer på tårna och vi vill ju alltid visa upp oss från vår bästa sida. Så vi har skruvat till det lite extra, säger de.

Även invändigt händer det grejer på Orresta Golf & Konferens denna säsong.

– Vi gör en jättestor satsning och bygger en lounge-del med soffgrupper, bar, biljardbord och en öppen spis på en helt ny yta på drygt 200 kvadratmeter. Det blir en bra plats både för våra konferens- och weekendgäster och i samband med tävlingar och andra event som en mingelplats, avslutar Marielle Fred Piehl och Christopher Johansson.

Marielle och Christopher på plats där den nya loungedelen håller på att byggas för fullt och väntas stå klart i månadsskiftet april/maj om allt går enligt ritningarna. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS