Vision. Rocklunda Sport och Event AB har tillsammans med arkitekten Andreas Puskas tagit fram en vision för Rocklundaområdet. Första delen presenterades i veckan och visar den södra delen av området. Under hösten väntas arbetet fortsätta med att skapa en vision för mellersta delen av området. Foto: Andreas Puskas / 3P Arkitektur

Idrottens vision för Rocklunda: Bostäder, hotell och multiarena

I samband med en presskonferens på torsdagen presenterade Rocklunda Sport och Event AB sin vision om ett levande Rocklunda. Med bland annat en multiarena, ett 34-våningshus och ett parkeringsgarage som förslag vill de hitta en lösning för områdets framtid.

Publicerad

Under senhösten 2021 bildade Rocklunda Sport och Event AB en arbetsgrupp bestående av bolagets ordförande Tomas Högström, hockeyprofilen Anders Berglund, krögaren Petri Karhukorpi och arkitekten Andreas Puskas. Syftet har varit att ta fram en vision för framtidens Rocklunda.

– Vi började diskutera lite om att det händer för lite i det här området och att vi behöver så att säga ge uttryck för idrottens syn på en framtid för Rocklundaområdet, säger Tomas Högström som är ordförande för Rocklunda Sport och Event AB.

Kvällsbild som visar området med multiarenan i förgrunden och höghuset med hotell bakom. Foto: Andreas Puskas / 3P Arkitektur

Högström har tillsammans med ishockeylegendaren Anders Berglund, Petri Karhukorpi som är vd på Coppersmith´s, samt arkitekten Andreas Puskas som är särskilt inriktad på idrott och rekreation, arbetat fram vad de kallar Vision Rocklunda.

– Utgångspunkten är idrottens syn på Rocklunda, vi har även tagit hänsyn till stadens intressen och jag vill också påstå att vi tagit hänsyn till andra intressenter som verkar i och kring området, berättar Tomas Högström och fortsätter:

– Syftet är att skapa en situation där berörda parter kan enas om vissa förutsättningar som ska gälla för att utveckla området. Avtalsdiskussionen i sig är deras, vi har inte insyn i den och har inte för avsikt att ha det, men vi ser det här som en möjlighet för parterna att enas runt en vision och därför lägger vi fram den.

Arbetsgruppen har gett sin vision namnet Arenastaden Rocklunda.

– Vi ser att det fortsättningsvis ska vara den här stora, fina rekreationsytan med inriktning på idrott, men vi ser även behovet av att väva in andra inriktningar som boende, utbildning, handel och service, säger Anders Berglund.

Visionen innefattar bland annat en multiarena, höghus med bostäder, handelsområde och parkeringsgarage.

– Utgångspunkten har varit att knyta an till den vision som Västerås Stad redan har gjort. I den pekar man väldigt mycket i den här riktningen och har tittat på hur andra städer har gjort, man behöver inte uppfinna hjulet mer än en gång, så att säga.

– För att man ska kunna exploatera mark och områden för den här typen av byggnationer som till exempel arenor behöver man hjälp av externa intressenter och det har vi tagit fasta på, säger Berglund.

I visionen möjliggörs en multiarena för både sportevenemang, mässor och konserter, och arbetsgruppen har haft dialog med stora hotellkedjor som säger att minsta antal rum för en etablering i Västerås är 150 stycken, något som man tänker att en skyskrapa på 34 våningar är väl lämpad för.

– Arenatornet som vi kallar det tror vi skulle bli ett nytt landmärke för Västerås och vi är övertygade om att någon av de riktigt stora hotelljättarna skulle vara intresserade av att finnas här. I en sån byggnad skulle det finnas plats för både hotell, kontor och bostadsrätter, det skulle kunna vara flera ägare. En så kallad tredimensionell fastighetsbildning, vilket det finns många lyckade exempel på, säger Anders Berglund.

Petri Karhukorpi vittnar om att många arrangörer vill ordna evenemang och konserter i Västerås, men att de befintliga lokalerna i staden lämnar en del att önska.

– Jag blir hela tiden kontaktad av arrangörer som vill göra saker här, delvis för att det är en ganska stor stad, men även för att halva Sveriges befolkning bor relativt nära så vi har ett bra läge. Så det är en intressant stad men vi har inte riktigt de lokaliteter som efterfrågas. De lokaler vi har idag motsvarar inte riktigt de förväntningar som arrangörer har, säger Petri.

Ytan där det idag är parkering kan ersättas med ett torg. Foto: Andreas Puskas / 3P Arkitektur

Arbetsgruppen ser även att området skulle kunna användas till studentbostäder.

– Det kommer att finnas ett stort behov av studentlägenheter och vi tror att Rocklunda kan vara superattraktivt för studenter.

Utanför fotbollsarenan visualiserar kvartetten en dagparkering samt verksamheter som sportbutik, apotek, närlivsbutik och vårdcentral.

Har ni informerat berörda parter om er vision?

– Vi har informerat kommunstyrelsen var och en för sig och egentligen bara visualiserat våra tankegångar. Sedan har vi haft kontakt med föreningar och fastighetsägare. Vi har velat vara så respektfulla och transparenta som möjligt, säger Tomas Högström.

Området sett från ovan. Foto: Andreas Puskas / 3P Arkitektur

Kvartetten är tydliga med att de är medvetna om att det rör sig om en rejäl prislapp och en lång tid innan Arenastaden Rocklunda kan bli verklighet.

– Syftet med visionsarbetet från vårt håll är att stärka Rocklunda-området och framtidssäkra verksamheter, både idrottsliga, rekreationsmässigt och kulturellt genom olika event. Vi vill stärka platsen och levandegöra den som en naturlig mötesplats för Västeråsare, västmanlänningar och tillresta, och då är ju Rocklunda ett fantastiskt området med fantastiska förutsättningar, och det måste vi förvalta bättre än vad man gjort på senare år, säger Andreas Puska.

Powered by Labrador CMS