”Jag riktar mig inte bara till alla inbitna VSK:are, de följer laget i ur och skur. Jag vädjar snarare till alla västeråsare, gör oss sällskap”, skriver grönvita supportern Henric Nilsson. Foto: Henrik Lukkarila

Gästkrönika: Årets match närmar sig – är västeråsarna med?

Dramatik och känslor. En ständig resa mellan hopp och förtvivlan. Idrott och i synnerhet fotboll när den är som jobbigast, men också bäst. Det må finnas mycket bra litteratur och film, men i fråga om dramatik och ovisshet kan de aldrig mäta sig med den mest spännande av fotbollsmatcher.

Publicerad
Henric Nilsson, grönvit sportkrönikör.

Det finns alltid föraningar om hur en film eller bok är. Via recensioner eller vänner har du alltid luskat dig fram till något: skådespelarnas insatser, spänningen eller upplösningen.

Inför en fotbollsmatch är det aldrig så. Alla är lika nollställda. Historien skapas där, framför ögonen på oss. Det enda man vet är att hemmalaget blir så mycket starkare med publiken i ryggen.

Det är det som är så fantastiskt. Minnena bär man med sig för en lång tid framåt. En läktarramsa, en spelares namn eller kanske att regnet faller precis som då – under den där matchen för längesedan. Det tar dig genast tillbaka.

Jag har många sådana minnen, som ständigt bärs inom en. När det kommer till VSK har jag två minnen mer distinkta än andra. Dels segern mot Brage 1996 som innebar allsvenskt avancemang, dels drömhöstens upplösning mot Södertälje 2015.

Säger någon Mathias Elisson till mig så är jag omedelbart tillbaks till Arosvallen i oktoberskymning med en kollektiv glädjeyra på läktarna och Liston i centrum, intervjuad på innerplan av diverse medier.

Hör jag ”Sköna gröna VSK” skanderas är jag tillbaks till november 2015. VSK har precis säkrat sitt kontrakt i division 1 och därmed också räddat sin blotta existens. Jag går över parkeringen mot bandyhallen. Höstvindar mot ansiktet, men värme i ryggen. Klackens sång tapetserar fortfarande hela Rocklundaområdet. ”Sköna gröna VSK, sköna gröna VSK”.

Två minnen som är mycket sköna att bära med sig. På lördag vill jag dock att de får sällskap av ett tredje. VSK:s finalvibrerande match mot Gais är som gjord för att placeras på samma piedestal.

Ovisst är det, nervöst kommer det att bli. VSK har dock hemmaplan Det måste vi utnyttja. Tillsammans skapar vi ytterligare ett oförglömligt minne. Tillsammans står vi jäkligt starka.

Jag riktar mig inte bara till alla inbitna VSK:are, de följer laget i ur och skur. Jag vädjar snarare till alla västeråsare, gör oss sällskap. Vi är en rätt stor stad där väldigt många är intresserade av sport. Låt därför VSK:s sak bli hela Västerås dito. En seger skulle betyda så mycket och innebära gyllene möjligheter för klubben att ta nästa steg. Det borde ligga i varenda idrottsintresserad västeråsares intresse.

Det handlar om den största sporten i världen, i Sveriges näst högsta serie. Låt det märkas och höras på lördag.

Historien skapas där och då, framför ögonen på oss. En sak kan vi dock påverka, ju fler vi är och ju mer vi hörs desto svårare blir det för Gais!

Powered by Labrador CMS