Västerås Kraftsportklubbs ordförande Markus Maukonen. Foto: Stefan Lindgren

En stark nykomling i Västerås

Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och fick en intervju med ordföranden Markus Maukonen. – Klubben innehåller alla styrkegrenar, tyngdlyftning och strongman. Men nu när vi är en liten förening är det styrkelyft som är vår första prio, säger Maukonen.

  • Publicerad 08:19, 20 jan 2019

Vilka är tävlingsmomenten i styrkelyft?

– Det är bänkpress, benböj och marklyft. Man börjar med benböj och där har man tre försök på en vikt som man väljer. Klarar man den vikten kan man öka, och klarar du den kan du öka en gång till och det blir totalt nio lyft i en tävling. Det är ett begränsat antal lyft och sedan får man se vart formen är, ibland har man bra dagar och ibland mindre bra dagar och det är lite taktik i det. Sedan finns det tyngdlyftning men det är ingen av oss som håller på med det.

Hur kom det sig att ni startade klubben?

– I grund och botten fanns det ingen klubb i Västerås, det var därifrån som det kom. Sedan var det många som träffades i Eskilstuna, där är det en förening som hållit på i många år. Där stötte vi på varandra och sedan blev vi fundersamma om varför det inte fanns någon klubb i Västerås. Jag vet inte om det har funnits tidigare men nu har vi en facebook grupp där vi bjudit in folk med samma intresse, sedan växte den och vi såg att intresset fanns och då tog vi tag i det.

Hur många medlemmar har ni klubben?

– På årsmötet var vi tjugotvå stycken och under den här veckan har vi börjat att ta in medlemsavgifter och jag tror att vi landar på runt tjugo stycken medlemmar och det är jättekul att det finns ett intresse.

Är det någon i klubben som redan tävlar?

– Vi har flera stycken som tävlat sedan tidigare. Sedan går den första tävlingen den 16 februari och till den har vi redan fyra från klubben som är anmälda. Det är några som tävlat innan men även någon ny. De som anmält sig är tre killar och en tjej och det är en mansdominerad sport om man ser det rent generellt. Men på senare tid har intressets väckts hos tjejerna och jag hoppas att det gör det även här i Västerås.

Hur blir man en bra styrkelyftare?

– Det krävs disciplin och man måste träna regelbundet, du kan inte träna i tre månader och sedan vila i två. Det är mycket genetisk och vissa har bättre förutsättningar att bygga muskler än andra har, men jag skulle säga att träna regelbundet, ät och sov bra.

Har ni ingen egen klubblokal eftersom ni håller till på Friskis & Svettis på Rocklunda?

– Nej, vi är nystartade och sedan har det bra utrustning här på Friskis. Det är tävlingsstänger och bänkar och man skulle kunna ha en serietävling här med den utrustning som finns i lokalen. Vi hade vårt klubbmästerskap här i mitten av december och det tyckte jag fungerade jättebra. Att kunna ha en egen lokal är ett långsiktigt mål för att kunna ha provträningar. När vi är på Friskis kan vi inte ha officiella träningspass där vi tar in intresserade hur som helst, man får lösa en engångsavgift om de vill prova på och då kan vi visa lyften och så.

Är det många som visat intresse för att komma och testa?

– Det är mest personer som sysslat med styrkelyft på andra håll och som nu har sett att det finns i Västerås. Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare.

Hur når man er?

– Vi finns på Facebook (Västerås Kraftsportklubb), men det lättaste sättet är genom instagram (vasteras_kraftsportsklubb) där vi är väldigt aktiva, avslutar Markus Maukonen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING