Stefan "Totte” Carlsson i sin blå Chevrolet Camaro under Mantorp Drag Revival på klassiska dragracingbanan Mantorp Park i Östergötland. Foto: LCR.nu

Dragracing: Blandade resultat för västeråsarna

Den intensiva tävlingssäsongen för Västerås dragracingförare fortsätter. Här kommer en rapport från bland annat Mantorp och Gardermoen av vår reporter Laurence Richt.

  • Publicerad 15:40, 14 aug 2019

Skakig avslutning av ”Totte” Carlsson

Stefan ‘Totte” Carlsson tävlade i den andra upplagan av Mantorp Drag Revival, där teamet ställde upp med sin blå Chevrolet Camaro i ett starkt startfält med 24 stycken Top Doorslammer-bilar på den klassiska dragracingbanan i Östergötland.

Tävlingen började bra när ”Totte” satte helgens snabbaste repa i första kvalomgången på 4,1423s/280,48km/h, som gav en slutlig åttonde kvalplats i övre halvan av de 16 team som gick vidare till eliminering.

Helgen påverkades dessvärre av däckskak och mekaniska problem i automat-delen av transmissionen. Problemen fortsatte in i elimineringen på söndagen där Carlsson förlorade första omgången mot Anders Edh, medan slutliga vinnaren blev kvaltrean Michael Nord från Hindås.

Tävlingen var inte en mästerskapstävling och påverkar därför inte den EDRS-tabell där västeråsaren ligger fyra, men teamet inte kör mer i år och avstår sista deltävlingen i Kauhava, Finland.

Stefan Carlson och teamet satsar på att köra hela serien 2020 och arbetet för nästa säsong har redan börjat.

Seger och haveri i Norge

När Drag Challenge 2019 kördes på Gardermoen Raceway, norr om Oslo i Norge, fanns EM-ledande västeråsaren Janne Ericsson i Pro Modified samt Pelle Arvidsson i ProStreet med i startfältet.

Tävlingen var den tredje deltävlingen av fyra i EDRS Nordiska serien och påverkar inte EM-resultaten i ProMod. Janne Ericsson kom in endast en poäng bakom dalmasen Andreas Artursson, som dock inte körde tävlingen. Det största motståndet skulle komma från flerfaldige Europamästaren Micke Gullqvist.

Redan i första kvalrundan satte Gullqvist snabbaste kvaltiden med 5,914s, men drivaxelproblem och slutkört för stockholmaren.

Även Janne hade problem med bakaxeln, först havererade differentialen och redan här funderade man över om man skulle byta till reserv-diffen. Skulle denna också gå sönder skulle det hägrande Europamästerskapet vara i fara. Teamet valde att köra vidare, slutade på en andra kvalplats och söndagens eliminering var upplagd.

Första rundan blev en solorunda efter att kvalsjuan Olof Andersson hade fallskärmsproblem i kvalet och kört sönder sin Cheva 57a. Janne körde en fin 5,898s/387,85kn/h, men i semifinalen dök ett orosmoln upp då allt pekade på att även den nya differentialen hade gått sönder. Haltade i mål på 11 sekunder, men gick vidare till final.

Närmare undersökning av bakaxeln visade inga problem och Ericsson gav allt i finalen mot Lars Järpler i sin svarta Pontiac Firebird. Ytterligare en slingrig repa utan gaslyft gav seger och Janne Ericsson leder nu EDRS ProMod-serien på 386 poäng före tvåan Peter Kunc på 319. EDRS-mästerskapet avgörs i samband med EM på Tierp Arena 22–25 augusti.

Janne laddar nu för kommande helg då han kör den fjärde av sex EM-deltävlingar i tyska Hockenheim. Han leder EM-tabellen på 258 poäng före Andreas Arthursson 242p och Mikael Gullqvist 231p.

Pelle Arvidsson åkte till Norge för att gottgöra elimineringsbesvikelsen i Tierp, men körde dessvärre sönder en vevstake i kvalet där han slutade på en 15:e plats. Skadan var inte reparerbar på plats så teamet fick återvända till Västerås för att se över skadan.

EM-ledande Janne Ericsson tävlade på Gardemoen Raceway i EDRS Nordiska serien. Nästa EM-deltävling körs på Hockenheim kommande helg. Foto: LCR.nu

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING