En vilja av Ståhl. Mindre ett år efter den svåra olyckan där han kunde ha blivit förlamad är nu Ramnäs endurokille Patrik Ståhl sensationellt tillbaka på SM-pallen. Foto: Maja Lindh

Bröt nacken – nu tävlar han igen

Han har genomfört fem Sixdays och tre Novemberkåsor. Men den tuffaste kampen har Patrik Ståhl gått utanför skogarna det senaste året. I höstas var enduroföraren från Ramnäs med om en svår olycka och bröt nacken. Förra helgen var han sensationellt på SM-pallen. – Det känns bara som ett plus att jag fortfarande kan hålla på med det som är bland det roligaste som finns, säger 35-åringen.

Publicerad

Jag har tänkt på alla andra som det har gått betydligt värre för och som sagt att deras enda önskan var att kunna fortsätta åka. Det hade inte känts rätt mot dom att inte ta den här chansen jag fått

Det var under ett träningspass i oktober 2018 som olyckan var framme. Patrik Ståhl var precis på väg in i depån för att ändra lite på inställningen på motorcykeln när det blev tvärstopp och han åkte i backen och oturligt landade på huvudet.

– Jag trodde bara att det var skuldran som hade tagit stryk eftersom det inte gjorde så ont. Så jag tänkte inte ens tanken på att ta ambulans till sjukhuset, berättar Patrik Ståhl för Västerås Tidning.

Efter färd till sjukhuset i Västerås och undersökning stod det klart att sjunde halskotan fått flera frakturer.

– Kotan var spräckt rakt igenom. Jag hade en väldig tur, änglavakt. Fogdö var med om något liknande just under träning och där gick det ju betydligt värre (förre alpina stjärnan Thomas Fogdö är i dag förlamad från midjan och nedåt efter sin olycka 1995, reds. anm.). Så det är mycket från fall till fall, det hade kunnat sluta hur som helst.

Det blev vidare transport till Huddinge Universitetssjukhus där Ståhl genomgick en lång operation där det togs ben från höften för att laga och skruva ihop halskotan samt första ryggkotan, vilket medfört att kotorna nu är stelopererade.

Två månader med halskrage och ytterligare två månader utan belastning innan det var fritt fram att börja träna lite igen.

Vad har varit tuffast under skadeperioden?

– Det svåraste har varit att inte kunna göra i princip någonting på fyra månader. Sedan har det varit svårt att acceptera att jag inte haft orken som jag alltid haft.

Men med en vilja av stål, om uttrycket tillåts, har han sakta och metodiskt jobbat sig tillbaka.

I mitten av maj i år satt han i sadeln igen och gjorde tävlingscomeback i Nordisk Extrem Cup, där han blev totalfyra i fjol, i Lilla Edet.

– Då kände jag verkligen hur mycket det var kvar att komma ifatt med fysiken, säger han.

Men resultat fick han med sig och han har sedan kört både Norseman i Norge och Battle of Vikings i Sverige och tagit sig i mål i samtliga tävlingar och tog en imponerande åttondeplats i cupen.

På SM har resultaten blivit än bättre.

Efter två femteplatser i Lidköping kom pricken över i:et i senaste SM-deltävlingen i Vetlanda förra helgen: prispallen efter en andraplats.

– Såklart otroligt kul att komma på pallen igen. Det skönaste är att jag känner att det börjar fungera som det ska igen, att jag orkar. Det känns bara som ett plus att jag fortfarande kan hålla på med det som är bland det roligaste som finns, säger 35-åringen.

Trodde du ens att det var möjligt för ett halvår sen?

– Det har jag varit rätt så övertygad om. Jag vet att jag har farten, det gäller bara att få till allting och framför allt orka.

Hur nära 100 procent återställd är du idag?

– Vet inte riktigt. Orken jobbar jag på och den blir bättre hela tiden. Jag har haft lite problem med handleden i högerhanden, tydligen går nerverna ner där från kotan. Men det blir också bättre. Nacken är jag lite stel i, men där får jag bra hjälp en massör som vet vad det handlar om.

Du hade aldrig några funderingar på att lägga av?

– Visst hade jag lite tankar som ”ska jag eller ska jag inte fortsätta”. Men samtidigt har jag tänkt på alla andra som det har gått betydligt värre för och som sagt att deras enda önskan var att kunna fortsätta åka. Det hade inte känts rätt mot dom att inte ta den här chansen jag fått. Nån däruppe ville att jag skulle fortsätta, säger Patrik Ståhl.

Patrik Ståhl är tillbaka i terrängen och SM-toppen igen efter sin svåra olycka i höstas. Tvåa på SM i Vetlanda ssenast. Foto: Fototummen

Det här är Patrik Ståhl

Ålder: 35

Bor: Ramnäs (uppväxt Strömsholm)

Idrott: Enduro.

Klubb: Tävlar för Sala MSK och kör en KTM 300-2T för Västeråsbaserade Team Hojbutiken Racing.

Meriter i urval: Målgång i fem Sixdays (lag-VM) med som bäst brons 2010 i Mexiko. Tre starter – tre målgångar i Novemberkåsan, fyra i Nordisk Extrem Enduro Cup 2018, åtta 2019.

Aktuell: Tillbaka efter sin svåra olycka i höstas och fick den senaste helgen kliva upp på SM-pallen igen. Ligger totalfyra i sin SM-klass inför de tre sista deltävlingarna.

Powered by Labrador CMS