Grattis på 100-årsdagen! Mångåriga ordföranden Hasse Rubin och nuvarande Sara Redén håller stolt upp TSK-flaggan för Sportklubben som just idag 17 april har nått den aktningsvärda åldern 100 år. Foto: Jonas Bergkvist

100-åringen Tortuna Sportklubb håller ihop byn: ”Stor betydelse”

I dag är det den 17 april. Det är en högtidsdag ute i Tortuna. Det har det varit i exakt 100 år nu. Sportklubben som fungerat som en sammanhållande länk för hela byn har nått ett aktningsvärt sekel. – Den har alltid haft en väldigt stor betydelse för Tortunaborna, säger nuvarande ordförande Sara Redén och den tidigare mångåriga diton Hasse Rubin.

Publicerad

Ett par välriktade frisparkar från kyrkan mitt i byn ligger IP.

En plats som också den haft en central och betydande roll för Tortuna och dess invånare.

I år har det gått exakt 100 år sedan kvartetten Steffan Hellquist, Martin Hellquist, Ingvar Johansson och Sven Larsson slog sig ner på det gamla kaféet som fanns nere vid järnvägsstationen.

– De satt och pratade ihop sig och tyckte att det var dags att starta en sportklubb, berättar Hasse Rubin, själv uppväxt i klubben och mångårig ordförande främst under 1990-talet.

Så blev det och Tortuna SK:s födelsedatum skrevs till den 17 april 1921.

Mitt i byn. Ett par välriktade frisparkar från kyrkan ligger ett annat betydelsefullt landmärke i Tortuna – IP. Foto: Jonas Bergkvist

Ett tag var över en tredjedel av de 650 invånarna i socken medlemmar

Sedan dess har Sportklubben engagerat många i byn på olika sätt.

– Ett tag var över en tredjedel av de 650 invånarna i socken medlemmar, minns Hasse Rubin.

Det har inte bara varit fotboll på Sportklubbens meny genom åren.

– Vi hade bandy och boxning en gång tiden, men det är långt tillbaka till 50-60-talet.

Numera är det bara fotboll som gäller.

Under 1990-talet blomstrade föreningen som mest med tre representationslag – A-, B- och damlag – samt nio ungdomslag.

– I mitten på 90-talet satte vi också publikrekordet på 660 personer i en cupmatch mot VSK. Det var folk överallt! Vi föll med ett mål dessvärre.

Fostrat spelare har TSK givetvis också gjort genom åren.

Den allra främsta: Pärnilla Larsson. Hon blev, förutom svensk mästarinna med Gideonsbergs IF 1992, även blågul och fanns med i den svenska trupp som tog VM-brons i Kina 1991. Totalt blev det 29 landskamper och tre mål i den svenska dressen för anfallaren.

Till VSK och allsvenskt spel har flera TSK-spelare gått. Först genom Pelle Fröjd som fanns med i den allsvenska upplagan 1978. Ett par decennier senare gick Pärnilla Larssons bror Patrik ”Tora” Larsson och kusinen Niklas Larsson samma väg. Allsvenskt även för den duon, säsongen 1997.

I dag håller Tortuna SK till i fyran.

– Det har vi gjort några år i rad nu och det känns som en alldeles lagom nivå, säger Sara Redén som varit ordförande sedan 2016.

Hon och övriga i styrelsen fick lite skrämselhicka för några år sedan när det gick ”lite väl bra” och laget var på väg att avancera till trean.

– Ja, då var vi lite nervösa, haha. Det pratades mycket om det på läktaren också, ”Hur ska det här gå?”. För det är ju uppriktigt så att vi inte har ekonomi för trean, dessutom skulle vi inte få spela kvar här på IP eftersom det krävs att planen är inhägnad då. Vi har det bra här i fyran, även om vi förstås förstår att grabbarna säkert vill mer.

Foto: Jonas Bergkvist

Det är inga stora publikintäkter vi tappat direkt. Vi är dessutom generellt rätt dåliga på att ta betalt. Vi vill ju att gubbarna ska komma hit och heja på

Hur skulle ni säga att 100-åringen mår?

– Fantastiskt bra. Det är klart att vi alltid vill ha fler spelare och ledare, men är det något man lärt sig är att det går mycket upp och ner beroende på barnkullarna och in- och utflyttningar. Men själva klubben mår bra med en bra och stabil ekonomi. Och nu byggs det här omkring och vi får förfrågningar var och varannan dag om unga som vill börja spela, det är jätteroligt.

Coronapandemin har inte heller påverkat nämnvärt.

– Nej, vi är ju en så pass liten klubb. Det är inga stora publikintäkter vi tappat direkt. Vi är dessutom generellt rätt dåliga på att ta betalt. Vi vill ju att gubbarna ska komma hit och heja på, säger duon med ett skratt.

En 100-årskommitté på åtta, nio personer i föreningen har jobbat sedan i höstas med planeringen av jubileet.

– Nu har ju allt blivit strandsatt på grund av pandemin. Från början hade vi förstås tänkt fira ordentligt på själva årsdagen 17 april, men vi har skjutit på det fram till 21 augusti då vi hoppas att det har lättat. Då blir det aktiviteter här på IP hela dagen med alla lagen och sedan stor baluns på bygdegården på kvällen. Med trevlig musik och dans som det var förr i tiden på våra populära årsfester.

Men redan till valborg tjuvstartar firandet med tipspromenad – med idel historiska TSK-frågor givetvis.

– Vi vill gärna arrangera saker som alla i byn kan vara med på, inte bara medlemmar.

Vilken betydelse skulle ni säga att föreningen har haft och har för Tortuna?

– Den är hur stor som helst. Den håller ju ihop hela byn.

Och förgrenar sig dessutom ut i bygden.

– Vi har ett gott samarbete med Orresta på a-lagssidan och vårt flicklag, som jag också tränar, samarbetar med Tillberga. Det är ett måste för att vi ska få ihop ett lag. Men det funkar jättebra, säger Sara Redén.

Hon avslutar med att bjuda in nya spelare till TSK.

– Vi välkomnar alla, även barn från stan såklart. Det kanske finns barn som inte får möjlighet att spela, eller kanske inte vill satsa helhjärtat med fyra träningar i veckan. Här spelar vi för att ha roligt i första hand.

Tortuna Sportklubbs paroll är också just ”Klubben för alla”.

I 100 år, går det numera att lägga till.

Powered by Labrador CMS