Angöra bryggan. Här kommer det att finnas plats för sex stycken fritidsbåtar för boende från mitten av sommaren. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Nu kan du bo vid bryggan permanent

I sommar blir det möjligt att bo på båt i Västerås. Den nya bryggan som anlagts vid Öster Mälarstrand för fritidsbåtar som boende kommer att invigas i mitten på sommaren.

Publicerad

I sommar blir det möjligt att bo på båt i Västerås. Den nya bryggan som anlagts vid Öster Mälarstrand för fritidsbåtar som boende kommer att invigas i mitten på sommaren.

Om det här faller väl ut kan vi kan tänka oss den här boende formen i andra hamnar i Västerås.

Enligt Hans Stergel ordförande för idrott och friluftslivsnämnden är bryggan en följd av att Västerås stad bestämde sig för mer än ett decennium sen att vända staden mot vattnet och bli Mälarstaden.

– Det här är en ny produkt som stärker varumärket Mälarstaden även om det är i en liten skala. Vi i nämnden har varit positiva till projektet men det har tagit tid eftersom det är mycket som måste göras först. Som till exempel att dra vatten, avlopp, vägar, reda ut försäkringsfrågor och miljöaspekter, säger han.

Fler hamnar

Totalt kommer det att finnas sex platser för fritidsbåtar som boende. Maxlängden för båtarna är 17 meter och de måste ha ett roder och motor. Båtarna som ligger förtöjda vid bryggan får alltså inte vara flottar, pråmar eller husbåtar utan måste kunna ta sig till bryggan och där ifrån av egen maskin. De som får kontrakt hyr platsen över fem år till en kostnad på runt 10 000 kronor om året.

– Om det här faller väl ut kan vi kan tänka oss den här boendeformen i andra hamnar i Västerås. I nuläget har vi 20 personer i kö för att hyra där. I Västerås har vi 3000 båtplatser, så vi har den största hamnen för fritidsbåtar i Mälaren, berättar Hans Stergel.

Powered by Labrador CMS