Idérikt. Nyanlända i Västerås fick i veckan chansen att pitcha sina affärsidéer. Foto: Sofie Tejre

Nyanlända entrepenörer pitchade sina företagsidéer

Kurser i konsthistoria och en kaféverksamhet – det var några av de företagsidéer som pitchades under onsdagen. Det är en del i det företagarprogram som Nyanlänt företagande ordnat sedan 2015 – för att uppmuntra och locka nyanlända till att starta egna verksamheter.

  • Publicerad 20:03, 18 nov 2018

Hösten 2015 var det många personer som flydde till Sverige, och landet hade ett rekordhögt asylmottagande. I samband med det startade organisationen Företagarna i Mälardalen och i Stockholm projektet Nyanlänt Företagande. Idag är det ett företag, och projektet har även startats upp på flera andra ställen i landet.

– För vår del började det i Västerås och i Norberg med kurser i företagande för nyanlända. Ur det kom den här idén med att vi vill lära nyanlända människor hur det är att driva företag i Sverige, rent praktiskt, där vi startar övningsföretag för de här personerna, berättar Martin Elford som är vd på Nyanlänt företagande.

Programmet består av elva workshops, där kurdeltagarna bygger upp sin idé kring ett företag. Medlemmar från Företagarna i Mälardalen och Stockholm fungerar som handledare. Fram till idag har ungefär 25 program genomförts i Mälardalsregionen, och ett 20-tal företag har startats av nyanlända som gått kursen.

– Syftet med det är att man rent praktiskt ska förstå vad som krävs för att starta ett företag, vilka tillstånd som krävs om man till exempel vill starta en restaurang. Men vi jobbar också mycket med den personliga utvecklingen och en del i det är även att utveckla det svenska språket, säger Martin Elford.

Under onsdagen pitchade en del av de som gått programmet sina företagsidéer, som en i utbildningen. En av dem var Celly Paillet, som bor i Köping, som berättat om sin idé om att starta, och leda, kurser i konsthistoria.

– I mitt hemland studerade jag konsthistoria och arkeologi, så min affärside är att erbjuda kurser i det. Jag tänker mig det som studiecirklar men även riktat till företag. Jag tänker även att jag ska ha kurser i ledarskap, berättar hon.

En annan som var med var Sahar Shahidi som höll ett föredrag om hållbarhet i världen.

– Det skulle ha varit 30 minuter, men det blev faktiskt bara 20 minuter för jag var lite nervös, säger hon och skrattar.

En del i kursen handlar just om att öka självförtroendet, att prata mer svenska, och språket var något som hon tog upp i sitt föredrag.

– Det här var mitt första föredrag, det är något jag aldrig gjort förut. Sen har jag även en idé om att ha ett företag senare, men just nu fokuserar jag på mina studier i svenska, säger Sahar Shahidi.

Berättade om sin idé. Celly Paillet var en av de som berättade om sin företagsidé. Foto: Sofie Tejre

Första gången på svenska. Sahar Shahidi höll föredrag på svenska för första gången i sitt liv. Foto: Sofie Tejre

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING