Bandklippare. Erika Berglund, enhetschef, Eva Thors Adolfsson, verksamhetschef och Karin Torberger, resultatområdeschef för primärvården Foto: Helena Andersson

Dietisterna samlade: "Nu kan vi hjälpas åt mer"

Nu finns primärvårdens dietister under samma tak. Primärvårdens dietister inom Region Västmanland består för närvarande av sju dietister som verkar för att människor med kostrelaterade besvär ska kunna få bättre hälsa och livskvalitét.

Publicerad

Från att dietisterna tidigare åkt runt till de olika vårdcentralerna kommer nu patienterna att få komma till de centralt belägna lokalerna på Norra Källgatan 29 i Västerås.

I stället för att spendera tid på att åka runt får dietisterna nu mer tid över för själva verksamheten.

Resultatområdeschef för primärvården, Karin Torberger, säger att flytten är viktig för att den ger bättre förutsättningar för att skapa en bra arbetsmiljö för dietisterna.

– Dietisternas kompetens har varit svår att rekrytera och jag tror att de nya förutsättningarna spelar en stor roll framöver för möjligheten att hitta kompetent personal.

Verksamhetschef Eva Thors Adolfsson instämmer, hon håller med om att en av de största vinsterna är en bättre arbetsmiljö.

– Nu har vi en fast punkt, organisationen får ett bättre flöde och dietisterna kan på ett bättre sätt bedriva sitt krävande uppdrag. Eftersom det är brist på dietister ser vi också det här som ett sätt att rekrytera och bibehålla dem i verksamheten.

Kan dela på vårdkön

En av fördelarna är också att det blir lättare för patienter från hela Västerås att ta sig till lokalerna då kommunikationerna till centrum är bra. I de nya lokalerna kommer man även att kunna utöka den gruppverksamhet som enheten bedriver för patienter med bland annat diabetes, IBS eller ohälsosamma matvanor.

– Den största styrkan som jag ser det är att vi nu kan hjälpas åt mer. Vi kan dela på vårdkön och stötta varandra då alla har olika erfarenheter. Vi kommer också att få en stabilitet i arbetsgruppen, bättre tillhörighet än tidigare, då man nu har sitt kontor och sin arbetsplats här. Det blir också bättre för patienterna då de, oavsett var de är listade, kallas hit, säger enhetschef Erika Berglund.

Hon poängterar dock att de har ett viktigt arbete framför sig med att upprätthålla en bra kommunikation med vårdcentralerna för att kunna samverka och erbjuda bra vård till de gemensamma patienterna.

Dietisten Jonna Persson säger att flytten känns som ett lyft.

– Nu kan vi utföra vår verksamhet på ett annat sätt än tidigare. Vi har tidigare åkt runt till flera olika vårdcentraler och inte haft någon stabil punkt. Fördelen med det tidigare arbetssättet har varit samarbetet med andra yrkeskategorier på vårdcentralerna vilket vi nu inte kommer ha samma möjlighet till. Men å andra sidan kan vi som dietister stärkas som grupp och nu har vi till exempel utrymme att bedriva flera grupputbildningar vilket kommer att gagna patienterna, säger hon.

Powered by Labrador CMS