Röda mattan utrullad för kungen och drottningen.

Strålande sol när Sala firade 400 år

Kungabesök, kalas för alla, musikaliska höjdpunkter och en röd matta vävd av kärlek och engagemang, det är bara en bråkdel av allt som hände när Sala firade 400-årsjubileum på måndagen i strålande vårsol.

Publicerad Senast uppdaterad

När Sala firade sin 400-årsdag den 15 april sken staden och salabor ikapp med solen. Många tusen invånare och besökare i alla åldrar tog sig ut på gator och torg för att ta del av dagens gedigna program.

Kungen avtäckte den nya bronsstatyn skapad av den lokala konstnären Bo Åke Adamsson

Planeringen inför 400-årsjubileet tog sin början för flera år sedan och har intensifierats i stadig takt.

– För flera år sedan samlades vi kring visionen om ett jubileumsår att minnas. För oss var det viktigt att låta alla som vill vara med i skapandet, och det innebär att vi nu har ett imponerande nätverk av eldsjälar, vitt skilda kommunala kontor, politiker, föreningar, lokala företag och besöksmål som alla vill åt samma håll. Jubileet har växt fram organiskt och med ett starkt gräsrotsperspektiv. Vi har fikat, lärt känna varandra, kavlat upp ärmarna och gjort det som krävts. Det har skapat en laganda och en framtidstro som nu ligger som en stadig grund för framtida utveckling av vår kommun, plats och destination, säger Åsa Stanaway, näringslivsutvecklare, i ett pressmeddelande.

Det breda samarbetet visade sig i flera aspekter under måndagens firande, bland annat i jubileumskakan som kallas för ”Drottninggruva”, de återbrukade och färgglada stolarna som var reserverade för kungen och drottningen och den 335 meter långa handvävda röda mattan som rullades ut för kungaparet. Mattan är vävd i vävstugor, skolor och hos privatpersoner av skänkta och återvunna material.

– Det var svårt att väva i början men när jag lärde mig blev det kul. Jag tror vår skola vävde sju meter, säger Lucas Redén, 11 år, som går på Ängshagenskolan.

Lucas Redén.

Även Birgitta Bäckström har en stark koppling till den röda mattan.

– Vi har vävstuga varje tisdag i Väsberbykil och tillsammans har vi vävt på mattan i 1,5 år, säger hon.

När H.M Konungen höll tal tackade han åskådarna och Sala för ett fint välkomnande. Kungen inledde sitt tal med följande ord:

– Tack för det fina mottagandet! Liksom min farfars far Gustaf V, som var här för ett sekel sedan för att fira 300-årsjubileet av Sala, har vi nu också fått äran att beträda er röda vävda matta.Ett stort antal vävstugor och barn på Salas skolor har bokstavligen lyckats med konstycket att få ihop en av världens längsta handvävda mattor – över 300 meter! Och vägen dit har med största sannolikhet stärkt gemenskapen i staden. Mycket imponerande och värt en applåd.

Kungaparet fick därefter besöka Sala Silvergruva och fick bland annat en begagnad picknickkorg med närproducerade godsaker som gåva.

Elvira Matz är projektledare för Sala 400 år och är minst sagt stolt efter det stora firandet.

En lokal gåva till kungen och drottningen.

– Den här dagen har varit som en härlig berg- och dalbana. Pirr i magen till en början, sen lite väl mycket pirr och sedan bara nedförsbackar. Jag har skrattat, blivit rörd, varit i nuet, ätit gott, upplevt historiska ögonblick och inte minst känt mig stolt över allas otroliga insats för att få ihop den här dagen, säger Elvira Matz.

– Vilken fantastiskt dag! En folkfest hela dagen. Jag är så glad att ha fått fira vår födelsedag tillsammans med salaborna. Genom att samlas kring att fira vår historia bygger vi grunden för vår framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Amanda Lindblad.

Jubileumsfirandet fortsätter under hela 2024, konstaterar Åsa Stanaway.

– Trodde ni att Sala har firat klart nu så trodde ni fel! Det lokala engagemanget är enormt och totalt har vi över 120 programpunkter genom hela året. Skapade i samverkan av föreningar, företag, kommun och eldsjälar. 

Powered by Labrador CMS