Så blir Köpings nya organisation

Kommunfullmäktige beslutade under det extrainsatta sammanträdet på måndagskvällen att anta förslaget till ny organisation. – Vi ser bland annat förutsättningar till en bättre samordning och effektivare administration. Med den nya organisationen fortsätter vi att utveckla Köpings kommun, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 20:22, 6 nov 2018

Förslaget till ny organisation antogs på ett extrainsatt kommunfullmäktige den 5 november efter att det återremitterats och kompletterats med en ekonomisk konsekvensanalys. Förslaget antogs med komplettering av fördjupad utredning för:

• bildandet av koncernbolag 

• placering av gata- och parkverksamhet med tillhörande driftavdelning samt driftverksamhet för kultur- och fritidsanläggningar 

• placering av miljökontoret 

Beslutet betyder att Köpings kommun går från tio till sex förvaltningar:

• Kommunledningsförvaltning

• Kultur-, fritids- och folkhälsoförvaltning

• Vård- och omsorgsförvaltning

• Samhällsbyggnadsförvaltning

• Social- och arbetsmarknadsförvaltning

• Utbildningsförvaltning

Beslutet innebär att verksamheterna inom Kolsva kommundel blir en integrerad del i Köpings kommun. All service som finns i Kolsva idag kommer däremot att finnas kvar.

– Kommunen ska ha en effektiv samordning både internt och externt. För att Köpings kommun ska kunna bli ännu bättre i framtiden så måste vi samverka ännu mer med varandra. Det gäller både inom och mellan förvaltningar samt i västra Mälardalen och i hela regionen, säger Elizabeth Salomonsson.

En organisation för framtiden

Målet med den nya organisationen är att skapa en modern organisation där roll- och ansvarsfördelningen är tydlig. Den nya organisationen ska också ge förutsättningar för en kultur präglad av kvalitet, effektivitet och samspel.

– Omvärlden förändras och vi behöver vara en del av den utvecklingen. Den nya organisationen skapar möjligheter att även i framtiden kunna leverera en god service till invånarna i Köpings kommun, säger Elizabeth Salomonsson.

Bakgrund till uppdraget

I början av 2018 gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp för översyn av nämnd- och förvaltningsorganisationen inför kommande mandatperiod. Stadskansliet fick i uppdrag att genomföra en översyn av kommunens förvaltningsorganisation utifrån ett behov av att tydliggöra roll- och ansvarsfördelning mellan förvaltningarna.

Ansvarsfördelningen skulle också tydliggöras mellan förvaltningarna och nämnderna, styrelsen och bolagen. Syftet med översynen har varit att hitta förslag för att höja kvalitet, effektivitet och kompetens i hela organisationen för att skapa största möjliga nytta för kommuninvånarna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING