Jan Smedjegård om smittspridningen. Foto: REGION VÄSTMANLAND

Regionen i stabsläge: "Kraftsamla och vaccinera"

Klockan 8 på tisdagsmorgonen gick Region Västmanland upp i stabsläge. Under tisdagseftermiddagen berättade regionen om läget på en presskonferens.

  • Publicerad 13:14, 30 nov 2021

Utvecklingen kring covid-19 i Västmanland ligger bakom beslutet att gå upp i stabsläge inom sjukvården. Stabsläge är en ledningsmodell som används för att kunna leda verksamheten vid större händelser.

Håkan Wittgren, sjukvårdsdirektör om tisdagens beslut om att gå upp i stabsläge:

– Klockan 8 gick vi upp i stabsläge. Vi har tittat på utvecklingen senaste veckorna och såg att det var läge att göra det. Det är en samlad bedömning på ansträngningen i hela sjukvården.

– Skillnaden nu mot tidigare är att vi ställde in vård, det gör vi inte nu, nu är det tvärtom. Organisationen kör på maxfart. Vi har all vanlig sjukvård som behövs utöver det har vårdcentralerna ett vaccinationsuppdrag utöver vanlig verksamhet. Förutom det har vi den uppskjutna vården inom opererande verksamhet. Vi har flera operationslag inhyrda för att kunna komma ikapp med köerna. Vi vill hålla i gång detta, förklarade Håkan Wittgren.

Jan Smedjegård, smittskyddsläkare gick igenom läget inom smittspridningen.

– Det har legat på en måttlig nivå under början av hösten, men det har ökat påtagligt senaste veckorna, särskilt förra veckan med drygt 760 fall. Vi har inte haft så många fall sedan vecka 18 i våras. Utvecklingen inom vårdplatsbelastning har det varit någon enstaka på IVA och i sjukvården 10-12 personer, men senaste veckorna har vi varit över 25 någon vecka. I dag är 24 inom sjukvården, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

– Antalet fall har ökat kraftigare i länet än i Västerås. I små kommuner spelar tillfälligheter med mindre utbrott mycket. I princip alla kommuner har en påtaglig ökning, förutom Arboga som vänder nedåt, fortsatte Jan Smedjegård.

– Alla åldersgrupper har ökat senaste veckan. Vi ser tydligt effekten av att vaccinera ungdomar som har pigga immunförsvar. Det är väldigt få fall i gymnasieåldern och sedan sju veckor tillbaka har vi vaccinerat 12 till 15-åringar och där ser vi tydligt att vi hade en högre förekomst för några veckor sedan men nu är det färre barn inom högstadiet som är smittar.

– Barnen dominerar, sedan sprider det sig i familjerna till stor del, förklarade Jan Smedjegård på presskonferensen.

Åke Tenerz, medicinsk stabschef förklarade mer kring vaccination:

– Vaccination pågår på 27 vårdcentraler. Med tanke på att vi behöver ha högre kapacitet öppnar Hälla syd den 6 december. 81 till 82 procent har vaccinerats med två doser. Det varierar i olika åldersgrupper. De över 65 år så har 95 procent fått 2 doser. Skyddseffekten av 2 doser är upp till 90 procent två veckor efter vaccination. Effekten kvarstår flera månader efter, däremot dalar effekten att insjukna i covid efter fem månader. Skyddet av dos 3 är mycket stor, större än dos 2 redan efter en vecka.

Region Västmanland har administrerat 390 000 doser till västmanlänningarna. För tillfället ges över 10 000 doser per vecka, varav 8 000 gäller dos 3. Åke Tenerz tror att 80 procent av gruppen 65+ kan ha fått dos 3 före jul och att målet kan nås före jul.

– Vi behöver både tid och vilja att vaccineras. Finns inte vilja når vi inte målen.

Region Västmanland har fått många telefonsamtal, 83 000 till antalet varav 14 000 kunde besvaras, om vaccination under senaste veckorna och uppmanar medborgarna som kan hantera det digitala att välja det och spara resurserna till de som behöver ringa.

– De som kan boka tid på nätet ska göra det och spara möjligheten till de som inte kan lösa problemet digitalt. Svar på frågor finns på 1177, förklarade Åke Tenerz.

CORONAPANDEMIN

DET SKA DU GÖRA FÖR ATT BROMSA SPRIDNINGEN:

Stanna hemma och testa dig vid symtom. Alla som får symtom på covid-19 bör stanna hemma från jobb och skola. Personer från sex år som inte haft covid-19 det senaste halvåret bör även testa sig. Rekommendationen gäller både de som är vaccinerade och de som inte är vaccinerade.

Om en person har bekräftad covid-19 ska de som bor i samma hushåll stanna hemma i sju dagar.

Vaccinera dig om du kan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som kan vaccinerar sig mot covid-19 för att minska spridningen av smittan.

Särskilda råd till dig som inte är vaccinerad. Du som inte är vaccinerad har ett särskilt ansvar. För att minska risken för smittspridning behöver du följa särskilda råd för att skydda dig själv och andra.

• Håll avstånd till andra människor.
• Undvik nära kontakter med personer i riskgrupp och de som är över 70 år.
• Håll avstånd till andra på din arbetsplats när så är möjligt och undvik platser med trängsel, till exempel konserter, nattklubbar och större fester.
• OBS! Dessa råd gäller inte personer som är under 18 år eller de som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Jättearena skapas på Hotel Plaza

Unik satsning: ”Västerås blir en mötesstad att räkna med igen” I höstas väcktes mötesstaden Västerås till liv igen när nya ACC Meetings & Events presenterades. Nu är en stor och viktig del av nysatsningen i hamn. Från årsskiftet skapas en ny arena på Hotel Plaza...torsdag 16/12 9:00

Hon blir ny direktör för Comfort hotel: "Lite nervöst"

Nu är det klart – det blir Emma Keenan som tillträder som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås. – Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen...torsdag 2/12 16:58

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Nya Bistro Bruket bjuder på flera smakfulla nyheter

Skultuna Messingsbruks nya satsning: ”Besökarna ska få njuta” Å-Cafét har blivit Bistro Bruket. I dubbelt så stora lokaler men med samma fina utsikt. Skultuna Messingsbruks nya satsning har öppnat. – Vi har funderat länge på att bygga ut, säger platschefen...fredag 14/1 20:16

Restaurangen byter plats – men inte koncept: "Området växer"

Avslöjar: Siktar på två Streetfood-festivaler 2022 Nu är det klart att den populära restaurangen Mr Mango lämnar Saluhallen. Istället väljer de att satsa fullt ut på sin foodtruck och verksamheten i Sigurdsområdet. – Vi behövde fokusera på ett av...torsdag 9/12 20:10

Då öppnar Västerås Ölhall – blir kedjans största i landet

”Kommer att ha 30 kranar med hantverksöl” Det har varit på gång i snart två år. Nu är det klart att Västerås kommer att få en ölhall under nästa höst. Platsen: 2 Rum & Köks gamla lokaler vid Mimerporten på Stora gatan. – Ett perfekt läge för...fredag 3/12 19:16

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING