Positivt coronaläge i Västmanland: "Men vi förbereder oss för fler fall i höst"

I början av den här veckan vårdades åtta personer på sjukvårdsavdelning för behandling av covid-19, ingen av dem på IVA. Men Region Västmanland är beredd på att fallen kan öka igen till hösten. – Det här är en helt ny sjukdom, ett helt nytt virus och det är mycket som talar för att problemen kommer tillbaka, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Region Västmanland.

  • Publicerad 17:11, 30 jul 2020

De senaste veckorna har antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 varit avtagande i Västmanland. När läget var som mest ansträngt i mitten av april, vårdades 45 patienter på vårdavdelning och ungefär 10 patienter på IVA i snitt.

I början av den här veckan var det åtta patienter som låg inne för sjukhusvård för covid-19, förra veckan var det sex stycken. Ingen patient vårdas för närvarande på IVA (intensivvårdsavdelning).

– Det ser väldigt bra ut nu i Västmanland. Men vi kan inte ta för givet att det här är som en svårare säsongsinfluensa som är över när den är över. Det här är en helt ny sjukdom, ett helt nytt virus och det är mycket som talar för att problemen kommer tillbaka, säger Lars Blad.

Cirka 300 personer testas för coronaviruset per dag i Region Västmanlands egen regi. Till det tillkommer mellan 100 och 200 självtester per dag, som kan beställas via 1177 och hämtas ut på apotek eller vid de så kallade coronabussarna.

– Det är ett fortsatt högt provtagningsantal och det är bra, för det betyder att man också hittar de positiva fallen. Det är ett litet antal positiva fall som vi hittar: det är nere på mellan 5 och 10 per dag.

Just nu pratas mycket om ”den andra vågen” som man befarar ska komma när sommaren börjar övergå i höst. Även inom Region Västmanland förbereder man sig på detta.

– Det jag gör är att jag lyfter det här med de tre scenarier som Folkhälsomyndigheten har kommit med. Det första scenariot innebär att vi får en fortsättning precis som nu med få fall, det andra innebär en ökning av fall men väldigt pulsvis och det tredje scenariot är en jämn och stabil ökning över tid. Det jag, och även Folkhälsomyndigheten, tror är den troligaste utvecklingen är den här pulsliknande, skovvisa utvecklingen. Det kan innebära att vi redan i september, oktober kan vara uppe i samma antal fall som vi såg under våren, och det är det vi försöker upprätthålla en beredskap för, säger Lars Blad.

Han berättar att man nu tittar mycket på hur det har blivit i andra länder som öppnat upp mer och mer, efter att ha varit mer eller mindre nedstängda.

– I Sverige har vi valt en annan väg än att stänga ner helt, och försökt att hamna rätt från början. Så jag tror att vi kommer att ha goda förutsättningar att ha mindre svängningar mellan jättemycket och ingenting alls. Däremot tror jag att vi kommer att se lokala utbrott.

I slutet av förra veckan rapporterade VLT att flera i personalen på akuten bekräftats smittade av coronaviruset. Något som smittskydd inom Region Västmanland nu följer.

– Verksamheten utför sin egen smittspårning och vi får löpande besked om det händer någonting oväntat. Men just nu flyter det på som det ska enligt de mått vi har, säger Lars Blad.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING