Foto: Pia Nordlander×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Positivt coronaläge i Västmanland: "Men vi förbereder oss för fler fall i höst"

I början av den här veckan vårdades åtta personer på sjukvårdsavdelning för behandling av covid-19, ingen av dem på IVA. Men Region Västmanland är beredd på att fallen kan öka igen till hösten. – Det här är en helt ny sjukdom, ett helt nytt virus och det är mycket som talar för att problemen kommer tillbaka, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Region Västmanland.

Publicerad

De senaste veckorna har antalet patienter som behöver sjukhusvård för covid-19 varit avtagande i Västmanland. När läget var som mest ansträngt i mitten av april, vårdades 45 patienter på vårdavdelning och ungefär 10 patienter på IVA i snitt.

I början av den här veckan var det åtta patienter som låg inne för sjukhusvård för covid-19, förra veckan var det sex stycken. Ingen patient vårdas för närvarande på IVA (intensivvårdsavdelning).

– Det ser väldigt bra ut nu i Västmanland. Men vi kan inte ta för givet att det här är som en svårare säsongsinfluensa som är över när den är över. Det här är en helt ny sjukdom, ett helt nytt virus och det är mycket som talar för att problemen kommer tillbaka, säger Lars Blad.

Cirka 300 personer testas för coronaviruset per dag i Region Västmanlands egen regi. Till det tillkommer mellan 100 och 200 självtester per dag, som kan beställas via 1177 och hämtas ut på apotek eller vid de så kallade coronabussarna.

– Det är ett fortsatt högt provtagningsantal och det är bra, för det betyder att man också hittar de positiva fallen. Det är ett litet antal positiva fall som vi hittar: det är nere på mellan 5 och 10 per dag.

Just nu pratas mycket om ”den andra vågen” som man befarar ska komma när sommaren börjar övergå i höst. Även inom Region Västmanland förbereder man sig på detta.

– Det jag gör är att jag lyfter det här med de tre scenarier som Folkhälsomyndigheten har kommit med. Det första scenariot innebär att vi får en fortsättning precis som nu med få fall, det andra innebär en ökning av fall men väldigt pulsvis och det tredje scenariot är en jämn och stabil ökning över tid. Det jag, och även Folkhälsomyndigheten, tror är den troligaste utvecklingen är den här pulsliknande, skovvisa utvecklingen. Det kan innebära att vi redan i september, oktober kan vara uppe i samma antal fall som vi såg under våren, och det är det vi försöker upprätthålla en beredskap för, säger Lars Blad.

Han berättar att man nu tittar mycket på hur det har blivit i andra länder som öppnat upp mer och mer, efter att ha varit mer eller mindre nedstängda.

– I Sverige har vi valt en annan väg än att stänga ner helt, och försökt att hamna rätt från början. Så jag tror att vi kommer att ha goda förutsättningar att ha mindre svängningar mellan jättemycket och ingenting alls. Däremot tror jag att vi kommer att se lokala utbrott.

I slutet av förra veckan rapporterade VLT att flera i personalen på akuten bekräftats smittade av coronaviruset. Något som smittskydd inom Region Västmanland nu följer.

– Verksamheten utför sin egen smittspårning och vi får löpande besked om det händer någonting oväntat. Men just nu flyter det på som det ska enligt de mått vi har, säger Lars Blad.

Powered by Labrador CMS