Folkhemsturen de Luxe bjuder på en tre timmar lång tur i en veteranbuss. Under turen bjuds det på retrofika, filmvisning samt kunnig och engagerad guidning.

Passa på och gå en guidad tur i sommar

Det finns mycket intressant att upptäcka i Västerås, både för stadens invånare och för turister. Gå en vandring på historiska fornminnesområdet Anundshög, klättra upp i Västerås domkyrkas 100 meter höga torn, låt dig guidas runt på Västerås oas, Djäkneberget, eller varför inte ta en tre timmars folkhemstur med veteranbuss.

Publicerad

ASEA-turen

Vad var bakgrunden till företaget? Vilken var den ursprungliga affärsidén? Hur har det påverkat Västerås historia? Hur såg trappgavelhuset ut och vart låg det? En intressant och informativ tur kompletterad med bilder från förr. Vi avslutar inne i Turbinhuset. Guidningen leds av Nina Deila från Deila och dåtiden.

Mer information: www.deilaochdatiden.se

Vandring på Anundshög

Guidningen omfattar Anundshög, skeppssättningarna, runstenen, Eriksgatan, vadstället, Jutekärret, järnåldersgravarna på åsen, labyrinten och rustkammaren, platsen för slaget vid Badelunda år 1521 med mera. Badelunda hembygdsförening leder vandringen.

Mer information: www.anundshog.se

Visning av domkyrkan för alla åldrar

Guidad rundvandring i kyrkorummet i cirka 30 minuter där det berättas om den medeltida katedralen i Västerås som är en enastående sevärdhet fylld av historia och ett oavbrutet kulturarv sedan tusen år, passar alla åldrar.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Tornuppstigning i Västerås domkyrka

Under sommaren öppnas domkyrkans torn för guidade visningar. Den äldsta domkyrkan i Västerås kan ha byggts redan på 1000-talet. På 1200-, 1300- och 1400-talen byggdes kyrkan ut och fick sin nuvarande storlek, 93 meter lång. Tornet är hundra meter högt. Det finns endast trappor i tornet, ej hiss eller tillgänglighetsanpassat. Barn under 14 år endast i sällskap med vuxen, max två barn per vuxen. Minilängd 130 cm. Begränsat antal deltagare.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Visning av domkyrkan

I Västerås domkyrka möts du av historiens vingslag och spår av en tusenårig historia. I denna visning får du lära dig mer om domkyrkan då och nu. Guidningen är tillgänglighetsanpassad.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Visning av orgeln i domkyrkan

Stora Åkerman och Lundorgeln med sina 5000 pipor är en av de största orglarna i Europa. Hör en av kyrkans musiker berätta om det praktfulla instrumentet.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Grand Tour i Västerås domkyrka

På denna specialvisning får du veta ”allt” om Västerås domkyrka, om kristendomens historia i vår del av landet och om hur kyrkan arbetar och fungerar idag. En av prästerna eller en domkyrkoguide berättar inte bara om de mest kända sevärdheterna utan också om sådant som man lätt missar. Guidningen är tillgänglighetsanpassad.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Visning om Rudbeckius

Visning om Rudbeckius och den aktuella utställningen ”Himmelen och solen följer jag och intet lägre”. Med besök av figurer från Rudbeckius tid - Aktörer från domkyrkans dramagrupp medverkar. Guidningen är tillgänglighetsanpassad.

Mer information: www.svenskakyrkan.se/vasteras

Guidning av Djäkneberget

Vänliga Västerås med profilen Lennart Klaar genomför ett antal guidade turer på Djäkneberget under sommaren 2019. Turen handlar bland annat om bergets färgstarke skapare Sam Lidman, oasens tillkomst, vad hände förr, vad händer nu, pilgrimsfalkar och groddjur.

Mer information: 073-729 06 36, lennartklaar@tele2.se

Reformationsturen

En promenad genom Västerås äldsta delar där vi snokar reda på vad som hände under den där ödesdigra riksdagen i det gamla Dominikanerklostret vid Mälarens strand år 1527. Vi föreställer oss hur Västerås, en av Sveriges äldsta städer, kan ha tett sig under det omtumlande 1500-talet.

www.folkhemsturen.se

Folkhemsturen de Luxe

Turen tar tre timmar och innefattar retrofika, filmvisning samt kunnig och engagerad guidning under resa i veteranbuss. Vi inleder på Elektra Folkets bio med introduktion, fika och film. Det tar cirka en timme. Sedan åker vi genom staden i en av Svenska Omnibussföreningens veteranbussar. Längs vägen går vi alltså av på våra egna "hållplatser".

Mer information: www.folkhemsturen.se

I döda Västeråsares sällskap

1924 invigdes Hovdestalunds vackra skogskyrkogård - ritad av arkitekt Erik Hahr som en hyllning till hans gamle uppdragsgivare och vän Sigfrid Edström - mångårig direktör på ASEA. Runtom i olika etage vilar industristadens döda invånare: arbetsförmedlingsföreståndare, direktörer, svarvare, lokförare, trotjänare, hustrur, barnmorskor och många fler.

Mer information: www.folkhemsturen.se

Bryggeritur

En timmes guidad och lättsam afterworktur där temat går i alkoholens tecken. Turen har tonvikt på de två gamla, konkurrerande Västeråsbryggerierna som grundades för 164 respektive 122 år sen, men andra ingredienser under turen är brännvinshistoria såväl som Brattsystemet.
Mer information: www.deilaochdatiden.

Fula hus & fina hus

Västerås är en av Sveriges äldsta städer och har en Sveriges mest sanerade stadskärnor, eller rivna om man så vill. Under 1950- och 1960-talens moderniseringsvåg, ofta känd som "rivningsraseriet", gjordes stadens centrum om radikalt, precis som i resten av landet. En av huvudpersonerna i detta drama var arkitekten Sven Ahlbom vars verk går som en röd tråd genom berättelsen.
Mer information: www.folkhemsturen.se

En tråd av koppar

Västerås förvandlades under 1900-talet till en av Sveriges modernaste städer. I huvudsak tack vare etableringen på 1890-talet av två snabbt växande företag i den helt nya el- och kraftöverföringsbranschen: ASEA och Metallverken.

Mer information: www.folkhemsturen.se

Kvinnfolk och kjoltyg

En helt ny guidad tur som handlar om en handfull häftiga, starka och beundransvärda historiska kvinnor som har anknytning till Västerås, blandat med lite generell kvinnohistoria. Vad sägs om färgstarka barnmorskan Pila-Britta som var första kvinnan i staden att skaffa både körtkort och bil och Nanna Svartz - Sveriges första kvinnliga professor.
Mer information: www.deilaochdåtiden.se

Kyrkbackstur

En guidad och lätt dramatiserad tur på Kyrkbacken med Nina Deila från Deila och Dåtiden. På ett lättfattat och intressant sätt berättar hon om livet på Kyrkbacken under tidigare århundraden samtidigt som hon visar gamla bilder och foton.

Mer information: www.deilaochdåtiden.se

För ytterligare information och tips kontakta Visit Västerås på 021-39 01 00, eller se www.visitvasteras.se

Foto: Helena Andersson×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2
Powered by Labrador CMS