INVASIV ART. Blommorna är vackra, men växten orsakar problem i naturen. Foto: André Karwath

Länsstyrelsen avverkade jättebalsami

Jättebalsamin är listad på EU:s förteckning över invasiva främmande arter, vilket innebär att den är förbjuden att importera, sälja, odla, transportera, använda, byta och sätta ut i naturen. Länsstyrelsen har nyligen bekämpat växten i området Malmön utanför Köping.

Publicerad

Själva växten härstammar från Himalaya och togs till Europa som en fin växt att ha i trädgården. Visst, blommorna är vackra men ger upphov till problem.

Växten kan bli 2,5 meter hög och räknas som en ettårig växt. En planta kan ge upp mot 800 frön och gillar särskilt marker nära vatten men också marker som blivit bearbetade.

Spridning av jättebalsamin kan förhindras genom att få upp den med rötterna så att växten dör.

Men det gäller att vara varsam med frökapslarna. Vid beröring så har de en speciell egenhet - de sprängs och fröna kan slungas i väg. Frökapslarna och blommorna behöver tas om hand och förbrännas.

Samma område bör besökas senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växter som har grott från frön i marken. Var försiktig vid hantering av växten, frön och jordmassor som kan innehålla frön.

De ska inte komposteras utan förbrännas eller lämnas till återvinningscentral.

Jättebalsamin är en av de värre invasiva arterna i svensk natur då den spridit sig i större delen av landet och att den bildar stora bestånd.

– Den konkurrerar ut andra växter, förklarar Zsombor Károlyi, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Hur gör man om man träffar på en jättebalsami i naturen?

– Det är bra om man rapporterar in den till www.invasivaarter.nu, säger Zsombor Károlyi.

Under sommaren har länsstyrelsen genomfört en bekämpning av jättebalsami vid Malmön i Köping. Där fanns ett bestånd på hela 200 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS