JUST NU: Misstänkta kvinnan häktad

Följ händelseutvecklingen kring skogsbränderna i Västmanland på Vasterastidning.se.

  • Publicerad 12:34, 9 jun 2018

DIREKTRAPPORTERING

Lördag 13.38: Den kvinna som har suttit anhållen misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo häktades skäligen misstänkt för grov mordbrand under lördagen. Hon nekar till brott.

Åtal ska vara väckt den 16 juni.

Lördag 12.34: Släckningen av branden vid Broddbo går enligt plan och räddningstjänsten räknar med att lämna över till markägaren vid lunchtid. Sala kommun som är markägare tar efter samråd med räddningstjänsten över eftersläckningen. Kommunens personal arbetar treskift över helgen för att organisera eftersläckningen.

Räddningstjänsten fortsätter under eftermiddagen att samla in material från släckningsarbetet.

Fredag 19.27: Polisen är mycket angelägen om att få in tips från allmänheten angående bränderna i Västmanland. Förutom 114 14 och andra kontaktvägar till polisen så har polisen även öppnat en särskild tipstelefon enbart för bränderna i Västmanland. Numret bemannas dygnet runt från och med nu. Telefonnumret är 010-567 67 55

Fredag 15.30: Den kvinna som anhölls tidigare i veckan misstänkt för branden vid Broddbo begärs häktad vid Västmanlands tingsrätt. Misstankegraden är den lägre som krävs för häktning, uppger SVT Västmanland. Häktningsförhandling mot kvinnan kommer hållas under lördagen.

Fredag 14.13: Länsstyrelsen har gått ut med ett förtydligande om branden vid Ömossen:

"Branden vid Ömossen, vid Färnebofjärdens nationalpark, var inte en aktiv brand. Det rörde sig om en planerad naturvårdsbränning som gjordes för tre veckor sedan där det fortfarande enligt plan förekommer rök. Den är bevakad varje dag."

Fredag 12.52: Branden i Ömossen orsakades av en hyggesbränning. Den var alltså inte anlagd, utan var planerad. Den är nu släckt, säger Barry Lewis, informationsbefäl vid Storstockholms brandförsvar till P4 Västmanland.

Fredag 12.30: Platsen för den nya branden ska vara Ömossen, nordost om Möklinta.

Fredag 11.56: – Det ska brinna i den nordöstra spetsen av sjön Hallaren. Vi jobbar intensivt just nu. Polisen är på väg fram och räddningstjänsten likaså, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik till P4 Västmanland.

Fredag 11.45: En ny skogsbrand har brutit ut norr om Möklinta, uppger P4 Västmanland.

Det ska brinna i vid sjön Hallaren. Polisen ber nu allmänheten om hjälp att gripa en eventuell gärningsman till bränderna.

Fredag 09.15: I Broddbo pågår aktiv släckinsats. Flera enheter från räddningstjänsten är på plats. Vattenförsörjning är säkrad genom slangledning från sjön.

I Rörbo pågår släckinsats, räddningstjästen planerar att lämna över ansvaret till markägaren idag fredag klockan 12.00.

I Helgonmossen och Björnmosssen lämnades ansvaret över till markägaren torsdag kl 18.30. Räddningstjänsten är kvar på plats till och med fredag kl 12.00.

Boende i Östra och Västra Fallet, Nilsbo och Nötbo har fått möjlighet att återvända hem. Detta är platser öster om branden i Broddbo.

Prognosen är i nuläget god. Väderprognosen gör att risken för skogsbränder och självantändning är fortsatt hög men vinden beräknas minska i styrka.

Räddningstjänsten uppmanar alla att följa eldningsförbudet och vara försiktiga även med grillning.

I övrigt gäller de beslut om spärrade vägar och evakueringar som tidigare meddelats av Polisen, se nedan.

Fredag 07.24: Räddningstjänsten säger till P4 Västmanland att natten varit lugn och att läget är under kontroll.

– När det gäller Rörbo och Helgonmossen/Björnmossen planerar vi att lämna över till markägaren klockan 12 idag om inget oförutsett händer, säger Barry Lewis till P4 Västmanland.

I Brroddbo brinner det fortfarande och där fortsätter släckningsarbetet för fullt.

Torsdag 20.46: I Rörbo och Broddbo pågår det fortfarande insatser, men för övriga bränder i länet har det övergått till eftersläckningfas.

Torsdag 19.28: Polisen går ut med ett meddelande där de skriver att de inte kan utesluta att bränderna som bröt ut under torsdagen kan vara anlagda.

De är därför mycket intresserad av att komma i kontakt med vittnen som gjort iakttagelser gällande t ex fordon och personer som rört sig i området.

Torsdag 18.02: Vid branden i Broddbo ser räddningstjänsten behov av fortsatt arbete under flera dygn framöver.

I Björnmossen avslutas räddningsinsatsen inom kort och man planerar för eftersläckning.

I Helgonmossen görs en ytterligare bedömning imorgon vid lunch innan man beslutar om eftersläckning.

I Rörbo görs en ytterligare bedömning imorgon vid lunch innan man beslutar om eftersläckning.

Branden i Nässelbo är under kontroll.

Torsdag 15.53: Branden utanför Ramnäs uppges vara relativt liten och Räddningstjänsten hoppas kunna släcka den snabbt.

Branden i Nässelbo har släckts. Nu återstår eftersläckningsarbete på platsen.

Torsdag 15.17: Larm om skogsbrand vid Sothällen några kilometer väster om Ramnäs.

Torsdag 13.34: I Rörbo och Helgonmossen börjar man planera för eftersläckning.

Branden i Nässelbo har vattenbombats och nu har man gått in med markpersonal för släckning.

Torsdag 12.30: 300-400 kvadratmeter brinner i skogen vid Nässelbo, uppger P4 Västmanland.

Torsdag 12.12: Räddningsledaren har meddelat att de som är evakuerade från sina hem på grund av bränderna kommer att fortsätta vara evakuerade under minst ett dygn till. Det kan bli längre beroende på hur släckningen går.

Torsdag 11.45: Larm har kommit in om en skogsbrand i Möklinta vid Nässelbo norr om Sala, uppger P4 Västmanland.

Torsdag 11.10: Nu ska branden pressas tillbaka. Räddningstjänstens mål under torsdagen är att säkra begränsningslinjerna och mätta områdena intill dem med vatten så att inte vinden kan ge branden nytt fäste, skriver räddningscentralen i ett pressmeddelande.

I Rörbo kommer resurserna att öka under dagen för att säkra läget så att branden inte blossar upp.

Torsdag 10.45: Misstankegraden för den anhållna kvinnan har sänkts, skriver Vlt. Misstankegraden är nu endast skälig. Senast lördag klockan 12 ska kammaråklagare Frieda Gummesson besluta om kvinnan ska begäras häktad.

Torsdag 10.15: NYTT BESKED! Broddbrobranden är inte under kontroll. Trots att räddningsledningen gått ut och sagt att branden är under kontroll, så säger Barry Lewis, informationsbefäl vid Storstockholms brandförsvar som är på plats i skogen till P4 Västmanland att branden inte är under kontroll.

Torsdag 09.20: Alla bränder är nu under kontroll. – Det ser bra ut, säger Åsa Dehlin, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar, till P4 Västmanland. Faran är dock inte helt över då den ökande vinden under dagen ökar risken för spridning.

Torsdag 09.05: Under natten har räddningstjänsten behållit begränsningslinjerna. Helikoptrarna drogs tillbaka under natten, men nu är fyra helikoptrar igång med vattenbombning. Räddningstjänsten förstärker i Rörbo i förebyggande syfte. Sammanlagt arbetar 80-85 brandmän och 40-50 personer från hemvärnet med brandbekämpningen.

Sannolikt kommer det att bli rökspridning idag på grund av den ökade vinden.

Prognosen är god och räddningstjänsten fortsätter med samma styrka som det senaste dygnet minst fram till fredag lunch.

Torsdag 07.30: Broddbobranden uppges fortfarande inte vara helt under kontroll, men läget uppges vara stabilt.

– Det jag kan säga är att läget är stabilt och vi ser inte någon upptrappning. Vi har inga nya eldhärdar, säger Joakim Tapper larmoperatör på Storstockholms räddningscentral till Sala allehanda under morgonen.

Onsdag 22.22: Branden i Broddbo är ännu inte under kontroll, uppger räddningstjänsten under onsdagskvällen.

Onsdag 22.08: Kvinnan, som är misstänkt för att ha anlagt en av de tre skogsbränderna i Sala kommun, är fortsatt anhållen som skäligen misstänkt för grov mordbrand. Under dagen finns uppgifter om att två förhörs har genomförts där hon nekar till brott.

– Hon tillbakavisar vad som påstås. Hon har redogjort på ett bra sätt för sina förehavanden, och det är inget anmärkningsvärt som har framkommit. I övrigt har jag inga kommentarer, säger kvinnans advokat Jan Herelius till DN.

Onsdag 18.34: Generellt sett går det åt rätt håll. I Rörbo är det två helikoptrar som vattenbombar i förebyggande syfte. I Helgonmossen arbetar markpersonal i förebyggande syfte.

I Broddbo går det också åt rätt håll, men branden är inte under kontroll än. Tre helikoptrar och 45 brandmän arbetar intensivt med släckning.

Prognosen är att släckningen i Rörbo och Helgonmossen går över till eftersläckning inom 24 timmar. Oklar prognos om när branden i Broddbo övergår till eftersläckning.

Detta enligt ett meddelande från Länsstyrelsen.

Onsdag 14.47: Alla tre bränderna uppges vara inringade, vilket betyder att de för närvarande inte sprider sig.

Onsdag 14.46: Trafikverket har satt in specialbyggda bandvagnar för att transportera ut vatten i skogen, uppger P4 Västmanland.

Onsdag 13.03: Polisen utreder om fler av bränderna kan vara anlagda.

– Vid en av bränderna i Sala misstänker man att den är anlagd, och för detta är denna kvinna anhållen. Men vi tittar på alla andra bränder, och försöker hitta ett mönster, säger Mikael Hedström, presstalesperson i region Mitt till Aftonbladet.

Onsdag 12.03: Under tisdag natt och onsdag förmiddag har räddningspersonal på marken fortsatt arbetet med att begränsa och ringa in bränderna så att de inte sprider sig. Samarbetet med bland annat polisen och försvarsmakten fortsätter och under onsdagen anländer stöd från räddningstjänsten på Gotland, räddningstjänsten östra Skaraborg och flygflottiljen F16.

Prognosen för onsdagen är att släckningsarbetet fortsätter med oförminskad styrka och att kraftsamling sker mot branden öster om Broddbo som är svårast att hantera i dagsläget. Brandrisken i skog och mark är fortfarande extremt hög och situationen påverkas bland annat av vind och luftfuktighet.

Det skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Onsdag 11.31: En kvinna har gripits som misstänkt för grov mordbrand i Broddbo.

Kvinnan greps på morgonen den 6 juni efter att hon varit anhållen i sin frånvaro. Kvinnan är anhållen klockan 10.28 den 6 juni av kammaråklagare Tomas Eriksson i Uppsala.

Några ytterligare kommentarer kommer inte att lämnas av åklagare i ärendet. Polisen söker fortfarande efter personer som har gjort iakttagelser vid brandplatserna i Broddbo där man kan ha gjort iakttagelser av fordon och personer som uppträder på ett annorlunda sätt efter exempelvis skogsvägar.

Har man tips ringer man till polisen på 114 14 och meddelar vad man har sett. Man kan även maila till polisen på adressen

Onsdag 11.09: Räddningstjänsten uppger till P4 Västmanland att de kraftsamlar för att få kontroll över branden i Broddbo under onsdagen. Detta eftersom vädret väntas bli mer blåsigt under torsdagen.

Onsdag 09.59: Länsstyrelsen har publicerat en karta som visar omfattningen av bränderna i Broddbo och Helgonmossen/Björnmossen. Se kartan här.

Onsdag 09.35: Prognosen för branden i Rörbo är god. Fyra fordon på plats. Branden i Helgonmossen/Björnmossen är inringad. I Broddbo fokuserar räddningstjänsten på att hålla begränsningslinjen och helikoptrar flyger sedan 04.30 i morse. Inga byggnader har brunnit.

Det skriver Länsstyrelsen.

Onsdag 09.30: Totalt är det just nu sju helikoptrar som som vattenbombar bränderna och ett 100-tal brandmän jobbar med släckningsarbete. Dessutom bistår både civila och militär i arbetet.

Onsdag 09.27: Under natten har räddningstjänsten mest bevakat de tre skogsbränderna utanför Sala, men under onsdagsmorgonen intensifierades släckningsarbetet på nytt. Branden i Broddbo är ännu inte under kontroll medan de övriga bränderna är inringade.

TISDAG 23.20: Uppgifterna som spreds av SOS Alarm, att branden i Rörbo ska vara under kontroll dementeras nu av räddningstjänsten. Branden ska vara inringad. I Broddbro sprider sig branden.

TISDAG 22.20: Räddningstjänsten meddelar via SOS Alarm att branden i Rörbo och Helgomossen/Björnmossen är under kontroll.

TISDAG 21.20: Branden i Broddbo/Ulvsbo sprider sig österut, berättar räddningsledningen i en intervju i P4 Västmanland.

TISDAG 21.18: Evakuerade i Broddbo/Ulvsbo har förts till Lärkans sportcenter i Sala, uppger P4 Västmanland.

TISDAG 21.15: Skogsbranden i Rörbo är fortfarande inte under kontroll, men läget är stabilt. Räddningstjänsten håller begränsningslinjerna och kommer under kvällen mer aktivt gå in och släcka i sektorerna.

TISDAG 20.50: Släckningsresurser är på väg in från Göteborg, Gotland och Dalarna, uppger Länsstyrelsen.

TISDAG 20.48: Under onsdagen kommer justitie- och inrikesminister Morgan Johansson att besöka räddningstjänsten i Sala med anledning av det pågående arbetet med att bekämpa Broddbo-branden, uppger Vlt.

TISDAG 20.18: De tre brandhärdarna norr om Sala har vuxit under senaste timmen. Värst är det i Ulvsbo/Broddbo där ännu fler boende evakueras. Flera av helikoptrarna från Rörbobranden flyttas över till Broddbo. Elden i Rörbo minskar, men är inte helt under kontroll.

– Vi hoppas få den under kontroll under onsdagen, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar till P4 Västmanland.

TISDAG 20.14: Länsstyrelsen meddelar att ytterligare släckningsresurser är på väg in från Gotland, Göteborg och Dalarna.

TISDAG 20.10: Polisen skriver på sin hemsida: Omständigheterna i samband med branden i Broddbo har lett till att polisen har inlett förundersökning gällande grov mordbrand då det finns anledning att anta att branden kan vara anlagd.

Förundersökningen är just påbörjad och för närvarande pågår initiala utredningsåtgärder.

Polisen är mycket angelägen att få in tips från allmänheten som kan ha gjort iakttagelser av personer och fordon i det aktuella området. Tips och iakttagelser mottages på telefon 114 14. Polisen uppmanar allmänheten i området att vara uppmärksamma och följa händelseutvecklingen.

TISDAG 19.52: Branden vid Broddbo och Ulvbo sprider sig okontrollerat branden österut. Räddningstjänsten uppger att de inte hinner bromsa fronten. I Nilsbo och Nötbo har boende evakueras.

– Vi tar det säkra före säkra, säger Robin Haglund, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar till P4 Västmanland.

TISDAG 19.46: Larm om brand mellan Svanå och Ramnäs. Ett par hundra meter in på vägen har det brunnit. Den branden har nu släckt.

TISDAG 19.34: Tågtrafiken mellan Sala och Avesta har återupptagits.

TISDAG 18.34: Människor som bor i Ulvsbo/Broddbo-området uppmanas att lyssna på rekommendationer från polis och myndigheter samt söka information via krisinformation.se och nödtelefonnumret 11313. Bedömningen av röken är att rök aldrig är nyttigt men att skogsbrandrök inte är lika giftig som till exempel rök från brinnande plast, som kan innehålla gifter.

Det skriver länsstyrelsen i ett meddelande på sin hemsida.

TISDAG 17.16: Räddningstjänsten har tagit in en helikopter för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Eftersom brändernas sprider sig snabbt är kan även järnvägen vara hotad. Därför valde Trafikverket vid klockan 16.45 att stoppa tågtrafiken mellan Sala och Avesta Krylbo. Även gamla riksväg 70 är avstängd.

LIVEREDAKTÖRER: Jonas Edberg, Fredrik Klevenhaus

Foto: Erik Hammarström

Foto: STEFAN LINDGREN

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING