Foto: STEFAN LINDGREN

”Viktigt att lyfta fram idrottens värdegrund”

När Västerås unga idrottare hyllas med en egen gala i januari nästa år kommer det att handla om mycket mer än bara segrar. Om att stötta och vara en god kamrat till exempel. – Värdegrunderna är viktiga att förmedla och därför var det också självklart för oss att finnas med i samband med Ungdomsidrottsgalan med just det budskapet, säger Annika Enberg, styrelseledamot för Västmanlands Idrottsförbund och Sisu Idrottsutbildarna.

  • Publicerad 16:58, 26 sep 2019

Den 27 januari 2020 hålls Ungdomsidrottsgalan för första gången i Västerås.

Tillsammans med arrangören Västerås Tidning finns bland andra Västerås stad och just Västmanlands idrottsförbund med och stöttar evenemanget.

Hur viktigt är det med en sådan här gala för att uppmärksamma unga idrottare?

– Det är viktigt för alla våra idrottande ungdomar att få känna att man har en egen gala och ett eget tillfälle där man får synas och höras inom sin idrott. Också att idrotten får mötas över gränserna, säger Annika Enberg.

Syftet med Ungdomsidrottsgalan är inte främst att lyfta de sportsligt bästa ungdomarna och ledarna utan att även uppmärksamma de mjuka värdena både på arenan och utanför.

Där har Västmanlands idrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna haft en viktig roll.

– Det kändes viktigt för oss att få föra fram hur mycket idrottens värdegrund skulle spela in i de olika kriterierna kring de olika kategorierna.

Hur ser ert arbete ut inför galan?

– Vi förmedlar ut i våra kanaler just det att det inte bara är prestationerna som är viktiga och räknas, utan även hur man beter sig både på och utanför sin idrott.

Bland annat kommer det att finnas kategorier som Årets domare och Årets unga ledare där ett av kriterierna är just att var en god förebild.

Tidigare i veckan stod det klart att Västerås är i fortsatt Sverige-topp vad gäller arbetet kring breddidrotten.

När tidningen Sport och Affärer för trettonde året analyserade Idrottssverige och rankade kommunerna i samband med en tillställning i Karlstad hamnade Västerås på en smickrande pallplats som trea i kategorin ”Sveriges främsta breddidrottskommuner 2019”.

– Det är givetvis något vi är fantastiskt stolta över, säger Annika Enberg.

– Vi har ett nära samarbete med Västerås stad precis som vi har med samtliga kommuner i Västmanland. Att Västerås nu hamnar på pallen är positivt på många sätt.

Är det något Västerås behöver jobba mer med kring dessa frågor?

– Det finns alltid saker att utveckla, men framförallt är det viktigt att fortsätta med det långsiktiga arbete som både Västerås stad och vi har påbörjat för att trygga idrottsmiljöer och stärka idrottens värdegrund. Ett arbete vi gör tillsammans med våra föreningar. Västerås är en idrottsstad, säger Annika Enberg.

Nomineringar till samtliga priskategorier till Ungdomsidrottsgalan är öppna via arrangemangets hemsida www.ungdomsidrottsgalan.se.

I veckan startade även biljettförsäljningen.

Annika Enberg. Foto: Henrik Mill

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Västeråsföretag kan vinna pris

Västeråsföretaget Britt är nominerat till priset som årets "Growth" vid årets Guldmyran-gala, som arrangeras på Cirkus i Stockholm den 5 februari.torsdag 23/1 20:43

Nu öppnar B26 i Västerås: "Äntligen är det dags"

Skapar framtidens kontorkoncept i historisk byggnad Mitt i de historiska Mimerkvarteren är B26 nu redo att ta emot sina första hyresgäster. Måndagen den 13 januari börjar det nya och moderna kontorskonceptet i Västerås att fyllas av företag. – Det har...måndag 13/1 12:36

Så ser svenskarnas jobbnyårslöften ut

Sju av tio vill ge ett jobbrelaterat nyårslöfte under 2020. Det som toppar listan är att stressa mindre (25%) följt av att skapa bättre balans mellan jobb, fritid, vänner och träning (20%)....söndag 5/1 9:05

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING