Foto: STEFAN LINDGREN

”Viktigt att lyfta fram idrottens värdegrund”

När Västerås unga idrottare hyllas med en egen gala i januari nästa år kommer det att handla om mycket mer än bara segrar. Om att stötta och vara en god kamrat till exempel. – Värdegrunderna är viktiga att förmedla och därför var det också självklart för oss att finnas med i samband med Ungdomsidrottsgalan med just det budskapet, säger Annika Enberg, styrelseledamot för Västmanlands Idrottsförbund och Sisu Idrottsutbildarna.

  • Publicerad 16:58, 26 sep 2019

Den 27 januari 2020 hålls Ungdomsidrottsgalan för första gången i Västerås.

Tillsammans med arrangören Västerås Tidning finns bland andra Västerås stad och just Västmanlands idrottsförbund med och stöttar evenemanget.

Hur viktigt är det med en sådan här gala för att uppmärksamma unga idrottare?

– Det är viktigt för alla våra idrottande ungdomar att få känna att man har en egen gala och ett eget tillfälle där man får synas och höras inom sin idrott. Också att idrotten får mötas över gränserna, säger Annika Enberg.

Syftet med Ungdomsidrottsgalan är inte främst att lyfta de sportsligt bästa ungdomarna och ledarna utan att även uppmärksamma de mjuka värdena både på arenan och utanför.

Där har Västmanlands idrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna haft en viktig roll.

– Det kändes viktigt för oss att få föra fram hur mycket idrottens värdegrund skulle spela in i de olika kriterierna kring de olika kategorierna.

Hur ser ert arbete ut inför galan?

– Vi förmedlar ut i våra kanaler just det att det inte bara är prestationerna som är viktiga och räknas, utan även hur man beter sig både på och utanför sin idrott.

Bland annat kommer det att finnas kategorier som Årets domare och Årets unga ledare där ett av kriterierna är just att var en god förebild.

Tidigare i veckan stod det klart att Västerås är i fortsatt Sverige-topp vad gäller arbetet kring breddidrotten.

När tidningen Sport och Affärer för trettonde året analyserade Idrottssverige och rankade kommunerna i samband med en tillställning i Karlstad hamnade Västerås på en smickrande pallplats som trea i kategorin ”Sveriges främsta breddidrottskommuner 2019”.

– Det är givetvis något vi är fantastiskt stolta över, säger Annika Enberg.

– Vi har ett nära samarbete med Västerås stad precis som vi har med samtliga kommuner i Västmanland. Att Västerås nu hamnar på pallen är positivt på många sätt.

Är det något Västerås behöver jobba mer med kring dessa frågor?

– Det finns alltid saker att utveckla, men framförallt är det viktigt att fortsätta med det långsiktiga arbete som både Västerås stad och vi har påbörjat för att trygga idrottsmiljöer och stärka idrottens värdegrund. Ett arbete vi gör tillsammans med våra föreningar. Västerås är en idrottsstad, säger Annika Enberg.

Nomineringar till samtliga priskategorier till Ungdomsidrottsgalan är öppna via arrangemangets hemsida www.ungdomsidrottsgalan.se.

I veckan startade även biljettförsäljningen.

Annika Enberg. Foto: Henrik Mill

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING