Lära sig simma. På Delfinens simskola på Eriksborg får barnen lära sig att simma. Foto: Daniel Andersson

Viktig skola lär ut vattenvett till hela familjen

Nu har det varit varmt och skönt en tid och många vallfärdar till olika badstränder för att få sol och lite svalka. Men trots det härliga med att bada kan vatten vara farligt för den som inte har erfarenhet, kunskap och kan simma.

  • Publicerad 09:39, 4 jul 2020

Emma Öhman på Delfinens simskola på Eriksborg i Västerås berättar att den senaste tiden har nio personer omkommit i drunkning, varav flera barn.

– Drunkning är den vanligaste orsaken till att barn mellan ett och sex år dör, säger hon.

På Delfinens simskola jobbar man på ett lite annat sätt än på många simskolor.

– Man lämnar inte bara barnen i bassängen och hämtar efter kursen, utan vi jobbar även med särskild undervisning där föräldrarna får redskap och barnen kunskap om vattensäkerhet –  hur de kan rädda sig själva och varandra vid en eventuell olyckssituation.

Emma Öhman säger att det finns föräldrar som både under- och överskattar sitt barns förmåga att hantera vatten.

– Vissa är själva rädda för vatten och tror inte att barnen kan och vissa har alldeles för stort förtroende till hur mycket barnen klarar. Därför är det viktigt att föräldrar är med under kursen för att få se vilka kunskaper barnen har.

Något av det första som barnen får lära sig är att fråga innan de hoppar i badet.

– Vi lär barnet respekt för vattnet för att förebygga olyckor,  vi övar och ger redskap för både barn och föräldrar om hur man ska göra om olyckan är framme för att då kunna rädda sig själv och andra.

Det är också väldigt viktigt att barnen får lära sig att hålla andan för att inte svälja vatten, man får öva att blåsa ut under vattnet, flyta och dyka och att inte få panik.

Annat som övas och lärs in på kurserna är att om något skulle hända så ska man försöka hålla fast sig i något, man lär sig att lägga sig och flyta tills hjälp kommer och att man ska simma tillbaka dit man kom ifrån där man vet att man kan ta sig upp igen.

– Vi har hela tiden fokus på säkerhet, säger Emma Öhman.

Traditionellt i Sverige är att barnen börjar simma i sexårs-åldern, men det säger hon är alldeles för sent.

– Eftersom man badar mycket tidigare med barnen och de flesta barn som drunknar är mellan ett och sex år så är det viktigt att börja redan tidigare, gärna med babysim, minisim och därefter kan man gå olika fortsättningskurser.

Delfinens simskola jobbar efter tre grunder, säkrare barn, säkrare vuxna och säkrare vatten:

Säkrare barn

• Hur kan era barn bli säkrare i vattnet? 

• Lära sig simma tidigt.

• Respekt för vattnet, inte hoppa i utan lov.

• Ta sig upp ur vattnet självständigt

• Hålla andan, bubbla och bubbla under vattnet, en förutsättning för att inte svälja vatten och drunkna. Och för att snabbt kunna hämta ny luft när de kommer ovanför ytan.

• Flyta och vila i vattnet.

Säkrare vuxna

• Hur kan ni som förälder bli säkrare med ert barn i vattnet? 

• Lära oss hur vi kan simma med vårt barn på ett vattensäkert sätt.

• Få redskap vilka övningar vi kan öva på hemma.

• Lära oss hjärt- och lungräddning och hur vi anpassar det utifrån barnets ålder. 

• Tipsa gruppen om att vi brukar ha kurser för föräldrar med anpassning kring vatten och att de kan kika på videoklipp på vår sida på Facebook för att se instruktionsvideos. 

Säkrare vatten

• Hur kan vattnet bli säkrare? 

• Ha staket och pooltäcke om man har pool hemma eller kolla förutsättningarna när man besöker en ny plats, detta för att ingen ska ramla i poolen ofrivilligt om det inte är meningen att man ska bada.

• Rent vatten, viktigt att man duschar ordentligt så att vi kan minska kloret i vattnet, detta är bra för barnets hud samt för miljön. Minska klorgaser som bildas då kloret tar tag i smuts.

• Livboj nära till hands ifall en olycka sker.

• Tänk på att en vuxen kan gå i vattnet först om ni besöker en ny badplats, vissa stränder blir plötsligt djupa och man kan riskera att fall i med barnet. 

• Ha flytväst om man vitsas på djupt vatten, vid båt eller brygga.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING