Hyllar västeråsarna. Elias har varit på botten, men känner nu tack vare den omtanke han fått av många västeråsare när han stått och sålt Situation Stockholm utanför Ica Maxi på Hälla och Erikslund, att han är på väg uppåt igen. Foto: Helena Andersson

Västeråsarnas vänlighet har fått Elias att se framåt igen

Kanske har du sett honom sälja Situation Stockholm vid Ica Maxi Hälla eller Erikslund. Där står han varje dag i veckan när han känner sig tillräckligt frisk. Elias har blivit ett uppskattat inslag i västeråsarnas vardag. Själv säger han att han genom västeråsarnas vänlighet och omtanke sakta men säkert håller på och tar sig vidare uppåt igen.

  • Publicerad 20:06, 24 jan 2020

Jag har mycket problem, jag har mycket ont. Men nu jobbar jag inne, jag har fått respekt och jag har pengar.

Från flera håll har det kommit in tips till Västerås Tidnings redaktion: ”Ni måste skriva om den trevlige mannen som säljer Situation Stockholm utanför Ica”.

Vi blev givetvis nyfikna och stämde träff med honom.

Elias är tidigare hemlös och kommer ursprungligen från Libanon. Han har levt i Sverige i över trettio år nu.

2011 rasade allt. Efter en djup depression, grava hjärtproblem med operation och stora skulder, blev Elias hemlös. Han förlorade allt. Hans fru var död och han skämdes för mycket för att hålla kontakten med sina sju barn och nu åtta barnbarn.

– Jag var långt ner, en elak person som till och med slogs. Jag hade ingenstans att bo och inga pengar för att betala mina skulder. Jag vet att mina barn hade hjälpt mig om jag hade frågat, men jag skämdes för mycket, säger Elias när vi ses vid stationsområdet i Västerås.

Vändningen kom så småningom när Elias genom hjälp från Stadsmissionen började sälja Situation Stockholm. Elias, som bor i Uppsala, började för ungefär ett år sedan att sälja tidningen i Sala och Rimbo.

I somras hamnade han på Ica Maxi Hälla i Västerås.

– Först stod jag utanför, men de sa till mig att jag skulle komma in. Alla var så snälla, det var så konstigt. Jag trodde aldrig att folk kunde vara så snälla. Jag blev så glad.

Efter ett tag ville Elias utöka sin kundkrets. Han vände sig till Ica Maxi Erikslund och frågade om han fick sälja tidningen även där. Det fick han, desutom inomhus som på Hälla.

– Första dagen jag stod där kom en fin äldre man som jag uppfattade kunde vara chefen, och sa: ”Hej, här finns kaffe och smörgås, du får det gratis”.

Det gick någon timme och många i personalen kom förbi och hälsade.

– Sen kom mannen igen och sa att jag fick äta i restaurangen, han skulle betala sa han. Men jag kunde inte. Jag sa tack, men jag åt inte.

Varför gjorde du inte det?

– Därför att det inte finns någon som gör så här mot mig. Jag tänkte att det måste finnas någon baktanke.

Efter ett tag kom mannen igen och sa att om Elias inte åt skulle han bli arg.

– Sen kramade han mig och började gråta, och jag började också gråta, säger Elias.

Den fina stunden de delade gjorde Elias trygg och han vågade därför till slut ta sig till restaurangen för att beställa mat.

Under tiden på Ica Maxi har han även fått gåvor av personalen, som mössa, vantar och tjocka strumpor. De har tagit med honom på lunch och han får många kramar. Även kunderna behandlar honom bra.

– Jag tvingar inte på någon mina tidningar. Vill de inte köpa så säger jag bara: ”Tack, ha en bra dag”. Men det har hänt att folk som tackat nej och inte vill köpa någon tidning vänder och kommer tillbaka och säger att de har ångrat sig. Och alla som köper en tidning av mig får en kram, ler Elias.

Nu är hans mål att skaffa sig ett annat jobb.

– Inom ett år tänker jag mig att jag ska kunna hitta ett annat jobb. Det går framåt steg för steg. Jag har mycket problem, jag har mycket ont. Men nu jobbar jag inne, jag har fått respekt och jag har pengar.

Han säger att bemötandet han får på Ica Maxi gör att han känner sig som en riktig människa.

Att generositeten har fått honom att vilja ge tillbaka till andra han möter omkring sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING