Räddade liv. Kristian Fell och sonen Josia Bergroth är vana långfärdsskridskoåkare, här på Västeråsfjärden en solig dag 2021.

Västeråsarnas hjälteinsats på isen: ”På gränsen till vad man orkar”

Långfärdsåkning på skridskor kan vara en underbar upplevelse, men rätt utrustning och övning krävs för att kunna vara säker ute på naturisen om olyckan skulle ske. Det är kunskaper som västeråsarna Kristian Fell och sonen Josia Bergroth fick använda när två för dem okända personer gick igenom isen.

Publicerad Senast uppdaterad

Kristian Fell berättar att de åkte på Storsjön i Sandviken då de på långt håll hörde någon ropa.

– Vi tänkte att det kanske var några ungdomar som skojade eller festade lite. Men vi åkte närmare och fann då två personer cirka 300 meter från land, varav en låg i vattnet.

Mörkret hade redan lagt sig och Kristian och Josia hade pannlampor på sig för att ta sig fram då mörkret började sänka sig över isen.

– När vi kom fram fick vi se en person som inte klarade av att ta sig upp ur vattnet. Vi kastade ut räddningslinor och försöker instruera personen hur den skulle göra för att hålla sig flytande. Efter en stund åkte även den andra personen ner i vattnet.

De fick jobba hårt för att få upp personerna.

– De som plurrade hade ingen säkerhetsutrustning alls. När vi själva går genom isen, vilket händer då och då, tar vi oss normalt upp fort, på några sekunder, men här märkte vi att vi behövde hjälp och kontaktade direkt sjöräddningen som kom redan efter 17 minuter.

Kristian berättar i en rapport till föreningen Långfärdsskridsko i Västerås att situationen kändes allvarlig.

”Situationen börjar bli kritisk, förtvivlan stiger och krafterna sinar hos de nödställda, vi kämpar. Det är en del is att bryta och personen åker i flera gånger om. Person två får vänta till den första är uppe ur vaken. Person två har då varit i vatten ca 10 min och har nu svårt att få tag i linan, kastar typ 5 gånger och kommer då själv för nära svag is, klarar mig med fotplurr. Får sedan efter totalt cirka 15 min upp båda på säker is, en i taget med en lina innan räddningstjänsten från Valbo är på plats 17 min efter larmning och tar hand om de kraftigt nedkylda, nästan orörliga men vakna personerna. Två liv räddade så här långt”

När Västerås tidning pratar med Kristian säger han att man alltid måste ha med sig säkerhetsutrustning på naturis.

– Då är det inget konstigt att plurra, det händer ett par gånger om året. Men vi har alltid med oss utrustning och har övat på att ta oss upp. Det är lika naturligt att ta med sig utrustning som att ha vinterdäck eller säkerhetsbälte, säger han.

Viktigt att ha med sig är isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp.

– Man behöver också en mobil i vattentätt fodral och en visselpipa för att kalla på hjälp. Något annat viktigt är att man har med sig torra kläder i en vattentät påse så att man kan byta kläder och inte blir underkyld, det kan ju vara långt till land.

Avslutningsvis säger Kristian att det kunde ha gått riktigt illa.

– Vi fick upp dem till slut, de hade varit i vattnet länge, på gränsen till vad man orkar, men som tur var klarade de sig, vi behövde inte ens utföra hjärt- och lungräddning.

Powered by Labrador CMS