Traditionen bryts 1. Valborg har firats traditionellt på Anundshög i flera år, men nu är det slut på arrangemanget på grund av den stora tillströmningen av folk. Foto: Västerås Tidning

Två traditioner går i graven på Anundshög

Två starka traditioner och givna folkfester. Men nu är det slut på högtidsstunderna på Anundshög. Redan från i år går både valborgs- och midsommarfirandet i graven. Anledningen: de har blivit för populära och kan inte säkerställas säkerhetsmässigt.

Publicerad

De populära tillställningarna har dragit till sig en allt större publik med medförande organisatoriska och logistiska problem med framförallt trafiksituationen på platsen, skriver Badelunda Hembygdsförening i ett pressmeddelande.

Efter elva års Valborgsfirande och 37 år midsommarfirande har föreningen nu beslutat att lägga ned dessa två arrangemang.

Föreningens nytillträdde ordförande Göran Eriksson utvecklar beslutet för Västerås Tidning:

– Vi klarar det inte länge. Vi har gått på chans under flera år och som tur är har ingenting hänt, men nu törs vi inte chansa mer, säger han.

Midsommarfirandet i Badelunda Hembygdsförenings regi har sedan starten för 37 år sedan ständigt växt och har under gynnsamma väderförhållanden kunnat locka uppemot 5 000 besökare.

Detta ställer stora krav på organisationen vad gäller trafikvakter och parkeringsvakter för att säkerställa säkerheten för festdeltagarna.

Eftersom så många besökare varit bilburna har det skapat igenkorkade vägar när parkeringsplatserna blivit fullbelagda. Som tur är har ingen allvarlig olycka inträffat under alla dessa år, menar föreningen. En ytterligare försvårande omständighet är att trafiken på både Tortunavägen och Badelundavägen har ökat kraftigt de senaste åren.

Valborgsmässofirande med brasa och fyrverkeri vid Anundshög har föreningen genomfört sedan 2008 och också detta evenemang har lockat storpublik. Både landshövdingar, kommunalråd och museichef med flera har man lyckats värva som vårtalare. Även i detta fall är trafiken och parkeringsmöjligheterna stora allvarliga problem liksom att platsen för majbrasan inte är optimal då risken för spridning av elden vid vissa tillfällen varit akut.

– Vi vill tacka alla västeråsare som kommit ut till Anundshög och gjort dessa tillställningar till de stora folkfester som de varit under många år, hälsar Badelunda Hembygdsförening.

De stora publika arrangemang som kommer att leva vidare vid Anundshög är:

► Äggletningen på långfredagen – traditionsenlig barn- och familjeaktivitet.

► Arkeologidagen i augusti som arrangeras tillsammans med Stiftelsen kulturmiljövård och Västerås stad.

► Fackelvandringen som avslutar guidesäsongen i mitten av september.

Traditionen bryts 2. Efter 37 år med midsommarfirande vid Anundshög, som senast lockade över 5 000 besökare, är det nu slutdansat kring stången. Foto: Bengt Wallén
Powered by Labrador CMS