Foto: Mostphotos×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Tänk på det här när du köper begagnad cykel på nätet

Sociala medier har blivit den nya marknadsplatsen för begagnade cyklar. För Västerås del finns en handfull köp- och säljsidor på Facebook där en hel del cyklar säljs. Men vad ska man tänka på när man köper en begagnad cykel på nätet?

Publicerad

För den som är medlem i några köp- och säljgrupper på exempelvis Facebook är det snarare regel än undantag att man får se cykelannonser, i alla fall den här tiden på året. Men om man väljer att köpa en begagnad cykel via nätet, vad ska man då tänka på?

Johan Thalberg är presstalesperson hos polisen i Västerås. Han säger att det är fyra saker man ska tänka på när man köper en begagnad cykel:

– Kontrollera identiteten på personen som säljer. Kontrollera så att kvittot ser ordentligt ut och vid minsta misstanke så ring till affären och fråga hur deras kvitton ser ut. Kontrollera stöldmärkningen om det finns en sådan. Ring till polisen och kontrollera ramnumret i stöldregistret.

Enligt Brottförebyggande rådet (BRÅ) är de största andelen anmälda brott stöldbrott, och det vanligaste stöldbrottet är cykelstöld. Cykelstöld ett brott som också är säsongsbundet och ökar markant i april-maj för att nå klimax i augusti månad.

Om man köper en begagnad cykel, som visar sig vara stulen, gör man då sig skyldig till brott?

Ja, du kan göra dig skyldig till brottet häleri om du köper stöldgods.

– Det finns olika former av häleri, dels där det krävs uppsåt, det vill säga du vet om att det är stöldgods du köper. Men du kan också dömas om du köper stöldgods och är oaktsam vid köpet, det vill säga om det finns ”skälig anledning att anta” att cykeln som du ska köpa är stulen, så kan du göra dig skyldig till brott. För att utreda brottet tittar man på hur köpet gick till det vill säga vad köparen kände till om säljaren, vilken betalning som gjordes och så vidare, säger Johan Thalberg.

Vad säger lagen om att köpa något i god tro då?

Stöldskyddsföreningen beskriver det så här: Sedan 2003 gäller nya bestämmelser när det gäller att handla i god tro.

I korthet innebär det att den som medvetet eller omedvetet köper en vara som visar sig vara stulen blir tvungen att lämna tillbaka varan till den ursprunglige ägaren utan att få några pengar tillbaka från den personen. Inte heller försäkringar täcker den här typen av förluster. Borde man misstänkt eller rent av känner till att varan var stulen kan man själv bli åtalad för häleri.

Powered by Labrador CMS