Så här kan Rönnbyskolan komma att se ut i framtiden. Foto: Archus Arkitektur

Rönnbyskolan byggs ut: Får nya klassrum och sal för hemkunskap

Fyra nya klassrum, en musiksal och en större matsal med plats för 90 personer. Det är något av innehållet när Rönnyskolan ska byggas ut. – Med den här utbyggnaden tror vi att vi skapar en mycket bättre och trivsammare Rönnbyskola, säger Magnus Domberg, lokalplanerare på Västerås stad.

  • Publicerad 12:10, 14 mar 2019

Rönnbyskolan byggdes 1971 och var då tänkt att vara en skola för klass 1-6, och är anpassad därefter. Sedan 90-talet har även högstadiet huserat på skolan, och förskoleklassen har tillkommit. Ett stort behov av anpassade lokaler har funnits och nu ska skolan byggas ut.

– Vi har haft högstadie på Rönnbyskolan under en längre period, men nu satsar vi och bygger en permanent byggnad så att det blir bra och ändamålsenliga lokaler. Vi hade velat bygga ut skolan tidigare, så vi vill starta igång så snart som möjligt, säger Magnus Domberg.

En tillbyggnad ska byggas, som bland annat kommer att innehålla fyra nya klassrum, en ny sal för NO-ämnen och ett klassrum för musikämnen. Även matsalen ska byggas ut för att rymma fler elever, och en del av matsalen kommer att byggas om för att kunna fungera som lektionssal för hem- och konsumentkunskap. Som läget är idag får de elever som ska ha just det ämnet åka till Bäckbyskolan för att få sin undervisning.

– Vi tar en del av matsalen som blir sal för hemkunskapsundervisning, och sedan bygger vi ut matsalen på det som idag är en uteplats som aldrig nyttjas, säger Martin Wentz, arkitekt på Archus som står bakom idén.

Det är också tänkt att blir mer ytor generellt för högstadieeleverna i och med tillbyggnaden, så de har någonstans att ta vägen då de inte är i klassrummen. Tanken är också att på sikt flytta in administrativ verksamhet i skolan, de som idag sitter i en sidopaviljong.

Upphandling kommer att gå ut nästa vecka och tanken är att den ska vara slutförd i slutet av maj. Detaljprojektering kommer sedan att ske under första delen av sommaren, och byggstart är planerad till augusti. Enligt planen flyttar skolverksamheten in i juni 2020, och de första eleverna flyttar in till starten av höstterminen 2020.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING