Under tisdagseftermiddagen invigdes Faunapassagen, en passage som ska göra det möjligt för fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig från Mälaren och upp i Svartån. Foto: Helena Andersson

Nu är faunapassagen äntligen invigd

Mängder av intresserade människor kom för att närvara när faunapassagen i centrala Västerås äntligen invigdes. Passagen är ett sätt för fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig från Mälaren, förbi Turbinbron och vidare upp genom Svartån.

  • Publicerad 16:55, 18 jun 2019

Bygget har försenats i olika omgångar men nu på tisdagseftermiddagen kunde fisktrappan, den så kallade faunapassagen, invigdes av bland andra Västmanlands läns landshövding Minoo Akhtarzand genom att vattnet släpptes på i passagen. Även Staffan Jansson, Mälarenergi, och Anna Thunell, ordförande tekniska nämnden i Västerås, fanns med vid det högtidliga tillfället.

Susanna Hansen är projektledare och vattensamordnare på Västerås stad. Hon tror att det här kommer att bli en viktig plats på många sätt.

– Jag tror att det här blir en jättehärlig plats att besöka, en intressant plats med en välkänd Västeråsvy.

Susanna Hansen berättar att passagen har stor betydelse för många arter i Mälaren som vill ta sig upp till Svartån bland annat för att leka.

– Ganska många arter i Mälaren vill vandra om det är möjligt, både för att leka men även för att hitta nya livsmiljöer och mat.

Det finns en speciell anledning till varför det byggs väldigt många liknande anläggningar runt om i Sverige.

– Det kom en ny lagstiftning vid årsskiftet med skärpta krav om att miljöanpassa småskalig vattenkraft vilket gör att många byggen har startat.

Det planeras ytterligare en faunapassage vid Falkenbergska kvarnen vilket innebär att fiskarna och andra vattenlevande djur kommer att kunna ta sig vidare ända upp till Åkesta/Forsby i Svartån.

– Vi håller just nu på att planera och hoppas på att kunna fortsätta bygga i slutet av året för att få nästa passage klar till fiskvandringen nästa år.

Senare under sommaren räknar man även med att få igång en fisk-kamera där man via nätet ska kunna se fiskarna som passerar.

– Det kommer inte att finnas en skärm på plats utan man kan gå in på www.fiskdata.se för att titta i realtid. Och så hoppas jag att man kan se en del fisk med blotta ögat om inte vattnet står för högt. Men det kan inte vara för grunt heller, då vågar sig inte fisken förbi, säger Susanna Hansen.

Projektledare Johan Lind från Mälarenergi, Susanna Hansen och Henrik Wallentin från Västerås stad var förväntansfulla inför öppningen av passagen.

Till och med Näcken var närvarande där han satt och spelade i den torrlagda Faunapassagen innan vattnet släpptes på.

Mängder av människor köade för att få se invigningen av faunapassagen. Foto: Helena Andersson

Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanlands län, Anna Thunell, ordförande i tekniska nämnden, Västerås stad och Staffan Jansson, ordförande i Mälarenergis styrelse invigningstalade. Foto: Helena Andersson

I väntan på att vattnet skulle släppas på, med draghjälp av en grävskopa. Foto: Helena Andersson

Vattnet forsade in i faunapassagen, nu väntar vi bara på fiskarna! Foto: Helena Andersson

De ligger bakom

Faunapassagen har byggts av NCC åt Västerås stad, Mälarenergi och EU-projektet Life IP Rich waters, som koordinerats av länsstyrelsen i Västmanlands län.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING