K7 bjuder på spännande klättring. Foto: avigphoto.se

"Målet är att göra klättring till en folksport"

Lösa klurigheter och ha roligt så att du inte tänker på att du faktiskt tränar, det är det som gör att många väljer klättring som träningsform.

  • Publicerad 20:50, 22 nov 2021

Klättercentret är Sveriges största klätteraktör och startade sin verksamhet i Stockholm 2003 i Solna och sedan 1 år tillbaka finns det även en 1800 kvadratmeter stor anläggning i K7-huset på Stenby. 

– Målet sedan start är att göra klättring till en folksport. Att göra den tillgänglig så att alla kan njuta av sporten. För att lyckas med det behöver vi göra sporten inspirerande och trygg för nya klättrare, säger Christofer Evelönn, platschef på Klättercentret Västerås.

I och med målet som Klättercentret har är anläggningen anpassad för både nybörjare som behöver introduktion och vill komma igång men också till personer som vill fortsätta klättra och ha klättring som en träningsform.

– Det vi erbjuder våra kunder är våra leder och boulderproblem. Bouldering är klättring på lägre höjd, utan rep, men med tjockmattor under sig. Klättrar man leder är det ca 14 meter höga väggar där den som klättrar sitter säkrad i rep.

Christofer berättar att varje led och problem består av en uppsättning grepp som är uppsatta i en uttänkt bana för att utmana din kropp och problemlösningsförmåga.

– Det kan finnas flera banor på samma plats, men man begränsar sig till att följa en viss typ av färg på grepp i taget.

Han säger även att det finns olika svårighetsgrader, så det finns något för alla. En vanlig förutfattad mening är att man behöver vara stark och lång vilket han säger inte alls stämmer 

– Klarar du att klättra upp för en stege så kan du även klättra. Det är mycket mer som påverkar, det handlar om att lära sig olika rörelsetekniker, placering av fötter och tyngdpunkt samt balans. Vi byter kontinuerligt ut leder och problem så det finns nya utmaningar varje gång du besöker oss.

Utmanande klätterväggar för alla nivåer. Foto: avigphoto.se

Christofer fortsätter med att säga att när folk kommer till Klättercentret så upptäcker de vilken rolig träningsform det är!

– Det är inte muskelstyrka som begränsar vad du klarar, det är ofta huvudet där ens problemlösningsförmåga utmanas hela tiden. Det är därför man utvecklas snabbt och lär sig nya rörelser och låser upp nya förmågor hos sig själv varje träningspass.

För de svårare nivåerna så behövs lite styrka, men det är något som kommer med tiden när man fortsätter att klättra.

– När man börjar lära sig tekniken så kan man nästan dansa upp för väggen till skillnad mot någon som bara drar sig upp med råstyrka.

Han säger även att en duktig klättrare kan klättra väldigt länge då varje flytt tar mindre energi, till skillnad från en som enbart klättrar med styrka, för då blir man trött mycket fortare.

– Av klättring får man bra träning och blir stark, men det är inte det man fokuserar på. Här är det fokus på att lösa kluriga uppgifter, lite som knep och knåp fast man använder kroppen till att lösa problemen.

För att prova på att klättra på Klättercentret behöver du bara ha med dig träningskläder.

– Om man kommer och provar på repklättring med instruktör så får man låna all utrustning.Om man vill klättra på lägre väggar utan rep, bouldering, kan man hyra klätterskor på plats.
Christofer rekommenderar barn under 12 år att testa repklättring istället för bouldering då bouldering kan innebära vissa risker som inte alls finns i repklättringen.

– Erfarenhetsmässigt vet vi även att barnen tycker det är roligast att klättra repklättring då de kan klättra så mycket de vill och sedan hänga i repet och vila för att sedan fortsätta. Plus att de tycker det är kul att klättra på högre väggar och firas ner. Om man vill testa på repklättring är det lättast att boka in sig på en kurs med en instruktör som heter ”Prova på repklättring”

För att klättra med rep på egen hand behövs ett grönt kort som innebär att du har lärt dig att säkra andra med rep, det behövs inte för bouldering. Det gröna kortet får man genom att gå en grundkurs i inomhusklättring.

– Vi har även automatsäkringar på sex banor där man kan klättra själv och en motor släpper efter repet och matar ut det med en speciell hastighet. Dessa får även användas när man har ett grönt kort.

I lokalen finns det även ett gym med fria vikter, ett café och en butik med all klätterutrustning du kan tänkas behöva.

Till sist välkomnar han alla till hallen för att prova på klättring.

– Klättring blir lätt en livsstil där många tillbringar mycket av sin fritid i hallen. Samtidigt som man umgås hjälps man åt med att lösa olika problem. Välkommen till världens bästa sport.

Här är fler verksamheter i K7-fastigheten

Thai sushi asian express är en restaurang som erbjuder sushi och thailändska rätter som phad tai och yakiniku. Restaurangen har öppet måndag till fredag klockan 10.00 till 21.00 och lördag och söndag mellan 11.00 och 21.00. Lunch serveras måndag till fredag mellan 10.00 – 14.00 då sallad, läsk och kaffe ingår.

PDL center har 8 stycken padebanor med 15,5 meter i takhöjd. De erbjuder seriespel, lunch- och frukostpadel samt träningsgrupper för alla nivåer. I hallen kan man även köpa racketar, bollar och diverse annan padelutrustning. Man kan även hyra sitt padelrack i hallen. Bemanning finns på plats söndag till torsdag 9.00 – 21.00, fredagar 9.00 – 19 samt lördagar 9.00 – 17.00. Bokningsbara tider måndag till söndag 06.00 till 24.00.

Padel united har tio banor varav tre stycken singelbanor. Anläggningen är avsedd för alla typer av spelare, killar och tjejer, ung som gammal, nybörjare som elit. I lokalen finns en cafeteria med lounge och en sportshop där man kan köpa padelutrustning. Planer finns på att inom kort starta en ungdomsklubb. För närvarande är hallen obemannad 06.00 – 09.00, bemannad mellan 09.00 och 21.00 och öppen till 24.00.

Restaurang Mazag serverar mat från mellanöstern som kalla och varma mezze, shish kebab och olika varmrätter i krukor. På menyn finns även sallad, pizza, pasta, hamburgare och sandwichar. Restaurangen har öppet alla dagar mellan 10.00 och 23.00.

Nordic wellness är ett fullservicegym på 2650 kvadratmeter. På anläggningen finns till exempel möjlighet till gruppträning, fria vikter, funktionell yta, personlig tränare och bastu. Vissa tider finns även Kidz club där barn kan vara under träningen. I Kidz club kan barnen bland annat måla och spela spel. Anläggningens öppettider är måndag till söndag 04.00 – 23.00, bemannat måndag till torsdag 09.00 – 21.00, fredagar 11.00 – 19.00, lördagar 09.00 – 15.00 och söndagar 10.00 – 18.00.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige!...måndag 29/11 19:05

Deras affärsidé: Konverterar vanliga cyklar till elcyklar

I Västerås är det många gymnasieelever som får chansen att driva ett UF-företag. I år har ett gäng elever från ABB Gymnasiet skapat ett företag som de satsar stort på. De heter ReBike UF och deras...måndag 29/11 18:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING