Läkare i Västerås förbjuds skriva ut läkemedel

En läkare i Västerås får sin behörighet att förskriva läkemedel indragen. Det beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd på begäran av Inspektionen för vård och omsorg.

  • Publicerad 20:10, 5 nov 2018

I april 2017 anmäldes läkaren till Ivo. Av anmälan framgår det att han föreskrivit stora mängder narkotiska läkemedel flera patienter.

I anmälan står det bland annat att läkaren under ett knappt år skrivit ut Imovane, Temgesic, Oxynorm, Oxykontin, Zolpidem, Flunitrazepam, Xanor depot, Xanor, Stesolid, Iktorivil, Tradolan retard, Cocillana etyfin och Theralen till en och samma patient.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd bedömer att utskrivningar till patienterna inte skett i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Nämnden bedömer även utskrivningen av medicinerna har inte heller skett med den försiktighet som krävs enligt lagen om kontroll av narkotika.

Läkaren har i flera fall övervägande förskrivit de narkotikaklassade medicinerna utan läkarbesök, trots att besök bör ingå vid bedömningen av behandlingens effekt och tecken på missbruk.

Läkaren har inte i något fall kunnat visa att han försökt inleda en nedtrappning, och ingen patient har erbjudits beroendevård.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING