IK Oden satsar på ungdomar i sommar

I sommar har IK Oden valt att satsa på ungdomar. – Vi ville ge tillbaka till områdena där vi finns och få barn att komma ut och röra på sig trots corona, säger ordföranden i IK Oden, Anders Granö.

  • Publicerad 08:00, 26 jul 2020

Under en fotbollsturnering i Stockholm föddes idén att satsa på unga ledare. Flera av lagen där hade yngre tränare som coachade lagen och satsningen Unga ledare, i samarbete mellan Svenska Fotbollförbundet, Västmanlands Fotbollförbund och IK Oden i Västerås, inleddes.

I sommar erbjöd man unga tjejer och killar, mellan 16 och 22 år att bli ungdomsledare. Satsningen startade med att varje blivande ung ledare gick Tränarutbildning C och fick då möjlighet att erhålla en tränarlegitimation.

Ordförande i IK Oden, Anders Granö berättar att efter tränarutbildningen följde praktik i form av en sommarskola på idrottsplanen vid Bjurhovda fritidsgård.

– De fem som gick tränarutbildningen fick ge tillbaka genom att träna barn och ungdomar mellan 6 och 13 som ville spela fotboll.

En av anledningarna till satsningen, som man hoppas ska återkomma varje år, var att få en blandad ledarstab både vad gäller kön och ålder.

– Jag tror att det funkar i praktiken, den som är 22 kan få en annan anknytning än vi som är äldre. Och så tror jag att alla är olika, och olika är bra, säger Anders Granö.

Efter sommarskolan erbjuds de fem unga ledarna i första kullen fortsätta som assisterande tränare i något av de befintliga lagen inom IK Oden eller den förening som de har en anknytning till.

– Otroligt givande att se hur talangfulla dessa unga ledare är och hur snabbt de kliver in i rollen som ungdomstränare redan efter det första utbildningspasset, avslutar Anders Granö.
 

Franco Behnam och Alex Goriel, två av de blivande ungdomstränarna. Foto: Helena Andersson

Franco Behnam, 17 år

Först och främst är Franco fotbollsdomare där han inte bara fått till sig den fysiska biten utan även den psykiska.

– Sen ville jag bredda mig och göra något jag tycker är kul på min fritid nu i sommar.

Alex Goriel, 18 år

Alex säger att idén att gå tränarutbildningen kom från kompisen Franco och eftersom han gillar fotboll, fast han inte själv spelar längre, så tyckte han att det verkade intressant.

– Jag tycker att det är roligt att få hålla på med fotboll och jag vill bli ledare för att jag tycker att det är kul att träna och lära ut.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING