Karin Güssow anordnar ett välgörenhetslopp den 29 mars. För världens kvinnor - mot våld. Foto: Helena Andersson

Hon arrangerar välgörenhetslopp för våldsutsatta kvinnor

– Vi har samma värde som män, men det händer inget med jämställdheten. Det säger Karin Güssow som den 29 mars anordnar välgörenhetsloppet "Gå för livet, för världens kvinnor – mot våld" till förmån för Kvinnojouren i Västerås.

  • Publicerad 08:19, 22 mar 2020

Idén till loppet Gå för livet fick Karin Güssow när hon såg dokumentären om artisten Josefin Nilsson, där det berättas om hennes liv och om att hon blev misshandlad av sin pojkvän.   

– Den berörde mycket. Men jag är precis som alla andra – man blir arg, man blir frustrerad, men nästa vecka sker något nytt som berör. Och så händer inget mer.

Karin Güssow säger att Josefin har fått mycket uppmärksamhet som kändis, men att många kvinnor i samma situation inte hörs.

– Josefin har ju sin syster Marie, men många kvinnor har ingen röst och då tänkte jag att jag gör något. Jag vill vara den där rösten för dem.

Och det var så idén till loppet Gå för livet kom till.

Karin Güssow säger att hon själv har erfarenhet av att leva i ett dåligt förhållande och att hon vet vad det innebär.

– Jag vet precis vad jag pratar om. Jag tog mig ur förhållandet och nu när jag är själv och har vuxna barn, har jag tiden att lägga på det här. Jag är en medsyster och jag kommer alltid att fortsätta prata om våld mot kvinnor.

Är man i den sitsen att man blir misshandlad av den man lever med så orkar man oftast inte prata om det.

– Man orkar inte be om hjälp, man skäms, varför är inte jag stark? Men det handlar ju inte om offret, det handlar om den som misshandlar, fysiskt eller psykiskt.

Loppet är inget lopp där man springer, utan en lång promenad.

– Jag vill att alla, precis alla, ska kunna vara med och speciellt önskar jag att många män kommer.

Karin säger att man går så långt man vill och man kan hoppa på och av överallt runt banan och därför behöver man inte träffa på andra om man är rädd för coronaviruset. Banan är drygt 1 mil lång och samlingsplats är på gräsmattan vid Kristiansborg.

– Huvudsaken är faktiskt att man swishar 150 kronor (till nr 123 419 67 62) som oavkortat går till Kvinnojouren i Västerås, säger hon.

Anledningen till att det blev ett lopp var att hon, istället för att till exempel anordna en demonstration, ville göra Gå för livet till ett återkommande event, något som händer varje år och helst sprids över landet.

–  Jag tror att man måste prata om det här hela tiden, varje dag– det kan inte bara vara en enstaka grej, säger Karin Güssow.

– Vi kommer ju ingenstans med jämlikheten!

Fotnot: För mer information se Facebook: Gå för livet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Västerås tappar i ranking över lokala företagsklimatet

Västerås tappar, men Surahammar gör rejäl uppryckning i Svenskt Näringslivs stora årliga ranking över det lokala näringslivsklimatet.torsdag 24/9 11:05

"Coronan har påskyndat vår vision"

Aktivt uteliv om hur ljusningen kom mitt i krisen Från konkurshot till fullbelagt. Coronahalvåret har varit omtumlande på flera sätt för Aktivt uteliv på Björnön. – Det har varit en riktig bergochdalbana, säger delägaren Per Fredin.onsdag 23/9 19:55

”Vi inom event har kommit varandra närmare”

Musikevents vd om hur eventbranschen helt stängdes av Eventföretagaren Niklas Hoxell om hur firman ställt om och hur coronakrisen slog till rakt mot underhållningens hjärta. – Då förstod jag att det var riktigt allvarligt, säger Niklas Hoxell.tisdag 22/9 19:08

Kaffe och nätverkande på Hällas eget rosteri

Kaj Johdet som driver Hälla Kafferosteri tillsammans med sin bror Dan Johdet kommer från början från Junosuando i Pajala kommun. I nio år har han drivit olika kaféer ibland annat i Sundsvall,...tisdag 22/9 10:26

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING