Karin Güssow anordnar ett välgörenhetslopp den 29 mars. För världens kvinnor - mot våld. Foto: Helena Andersson

Hon arrangerar välgörenhetslopp för våldsutsatta kvinnor

– Vi har samma värde som män, men det händer inget med jämställdheten. Det säger Karin Güssow som den 29 mars anordnar välgörenhetsloppet "Gå för livet, för världens kvinnor – mot våld" till förmån för Kvinnojouren i Västerås.

  • Publicerad 08:19, 22 mar 2020

Idén till loppet Gå för livet fick Karin Güssow när hon såg dokumentären om artisten Josefin Nilsson, där det berättas om hennes liv och om att hon blev misshandlad av sin pojkvän.   

– Den berörde mycket. Men jag är precis som alla andra – man blir arg, man blir frustrerad, men nästa vecka sker något nytt som berör. Och så händer inget mer.

Karin Güssow säger att Josefin har fått mycket uppmärksamhet som kändis, men att många kvinnor i samma situation inte hörs.

– Josefin har ju sin syster Marie, men många kvinnor har ingen röst och då tänkte jag att jag gör något. Jag vill vara den där rösten för dem.

Och det var så idén till loppet Gå för livet kom till.

Karin Güssow säger att hon själv har erfarenhet av att leva i ett dåligt förhållande och att hon vet vad det innebär.

– Jag vet precis vad jag pratar om. Jag tog mig ur förhållandet och nu när jag är själv och har vuxna barn, har jag tiden att lägga på det här. Jag är en medsyster och jag kommer alltid att fortsätta prata om våld mot kvinnor.

Är man i den sitsen att man blir misshandlad av den man lever med så orkar man oftast inte prata om det.

– Man orkar inte be om hjälp, man skäms, varför är inte jag stark? Men det handlar ju inte om offret, det handlar om den som misshandlar, fysiskt eller psykiskt.

Loppet är inget lopp där man springer, utan en lång promenad.

– Jag vill att alla, precis alla, ska kunna vara med och speciellt önskar jag att många män kommer.

Karin säger att man går så långt man vill och man kan hoppa på och av överallt runt banan och därför behöver man inte träffa på andra om man är rädd för coronaviruset. Banan är drygt 1 mil lång och samlingsplats är på gräsmattan vid Kristiansborg.

– Huvudsaken är faktiskt att man swishar 150 kronor (till nr 123 419 67 62) som oavkortat går till Kvinnojouren i Västerås, säger hon.

Anledningen till att det blev ett lopp var att hon, istället för att till exempel anordna en demonstration, ville göra Gå för livet till ett återkommande event, något som händer varje år och helst sprids över landet.

–  Jag tror att man måste prata om det här hela tiden, varje dag– det kan inte bara vara en enstaka grej, säger Karin Güssow.

– Vi kommer ju ingenstans med jämlikheten!

Fotnot: För mer information se Facebook: Gå för livet

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

Västerås stad presenterar åtgärdspaket för de lokala företagen

• Flyttar handel till gaturummet • Upprättar ny kontaktväg • Drar ner på tillsynsbesök Coronaviruset har stora konsekvenser för Västerås lokala näringsliv. För att stötta företagen har Västerås stad tagit fram ett första paket med åtgärder.tisdag 24/3 14:41

Sätra Brunn: ”Här kan vi kan erbjuda vistelser utan trängsel”

Den välbekanta anläggningen Sätra Brunn Spa och konferens har vidtagit ett antal åtgärder för att följa rådande rekommendationer från myndigheterna för att skapa konferensmöjligheter för säkrare...måndag 23/3 10:01

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING