Bygger för ny säsong. Joel Engström får assistans av lagkompisen Linus Björklund under en bänkpress-övning. Foto: Helena Andersson

Här bygger VSK upp styrkan – och glädjen – inför bandysässongen

En varm blåsig dag i juni är Västerås Tidning på besök på Widénska gymnasiets gym och träffar VSK bandy och assisterande tränaren Johan Ganebro som håller i dagens fystester. På schemat står styrka, hopp och snabbhet.

  • Publicerad 15:03, 25 aug 2019

Johan Ganebro, som också jobbar som lärare på Widénska, använder testerna av spelarna så här inför sommarledigheten för att utforma individuella scheman för varje person. På så sätt kan spelarna speciellt fokusera på moment som kan behöva extra träning, förutom de allmänna konditions- och styrkemomenten.

Johan Ganebro och huvudtränare Michael Carlsson håller tillsammans i upplägg av träningen även om det nu inför sommaren är Johan som har ett större ansvar.

– Vi är bra på olika saker, vi har klart för oss vilka olika styrkor vi har och har jobbat ihop i många år, säger Johan Ganebro.

Ingen av spelarna i VSK bandys herrlag spelar på heltid, de flesta pluggar och några jobbar men de tränar trots det stora mängder.

– Just nu under försäsongen och innan sommaruppehållet, som för en bandyspelare är väldigt lång, har vi en rejäl träningsperiod.

Träningsmoralen är hög i VSK och spelarna är duktiga på att ta eget ansvar för sin träning.

– De är lojala mot gruppen och vet att vi vill spela ett spel i VSK som går ut på att jobba hårt och orka det i 90 minuter och för att det ska fungera ställs väldigt höga krav. Det är ett stort pussel i en komplex idrott i ett högt tempo.

Och nu är det alltså dags för tester igen.

I den stora ljusa lokalen sprider spelarna ut sig för att först jobba med styrkelyft för att sen fortsätta med hopp och snabbhet.

Det är glada miner och många skratt samtidigt som det är allvar och tävlingsinstinkten finns där.

– Att ha roligt och trivas ihop är en av de stora grundpelarna i gruppen. Det gäller att ha bra energi och göra saker tillsammans och det är en stor sammanhållning i laget.

Sen de började med fystesterna den här gången så säger Johan Ganebro att det är glädjande att se att samtliga resultat har förbättras under perioden.

– Det är precis det vi vill se, det är ett kvitto på att vi gör rätt saker och samtidigt ett motivationshöjande moment för spelarna.

Om att hålla motivationen uppe under sommaruppehållet säger Johan Ganebro att det inte brukar vara några problem och att spelarna behöver ha lite semester från varandra och få göra sin egen grej.

– Under ledigheten kan de få styra sin tid bättre och hinna umgås med vänner och familj. Det är otroligt viktigt, sen i augusti till mars så kommer de se varandra nästan varje dag så det är värdefullt att vara lediga från varandra.

Henrik Kjellsson, målvakt i laget berättar att han totalt nu under försäsong tränar fem till sex gånger i veckan.

– Nu under sommaren så kör vi gemensamt två till tre gånger i veckan och så tränar jag på egen hand några gånger till. Vi tränar gemensamt till veckan efter midsommar och har sen ett uppehåll till i början av augusti. Under ledigheten får alla ett individuellt schema med styrka och kondition som vi ska träna under sommaren.

Henrik Kjellsson säger att det inte är svårt att hålla motivationen uppe under uppehållet.

– Även om försäsongen är väldigt lång så har man tankar i huvudet på att vi gick väldigt långt i år (SM-silver, reds anm.) och det är ju dit man vill igen så det är inte alls svårt att motivera sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING