Bygger för ny säsong. Joel Engström får assistans av lagkompisen Linus Björklund under en bänkpress-övning. Foto: Helena Andersson

Här bygger VSK upp styrkan – och glädjen – inför bandysässongen

En varm blåsig dag i juni är Västerås Tidning på besök på Widénska gymnasiets gym och träffar VSK bandy och assisterande tränaren Johan Ganebro som håller i dagens fystester. På schemat står styrka, hopp och snabbhet.

  • Publicerad 15:03, 25 aug 2019

Johan Ganebro, som också jobbar som lärare på Widénska, använder testerna av spelarna så här inför sommarledigheten för att utforma individuella scheman för varje person. På så sätt kan spelarna speciellt fokusera på moment som kan behöva extra träning, förutom de allmänna konditions- och styrkemomenten.

Johan Ganebro och huvudtränare Michael Carlsson håller tillsammans i upplägg av träningen även om det nu inför sommaren är Johan som har ett större ansvar.

– Vi är bra på olika saker, vi har klart för oss vilka olika styrkor vi har och har jobbat ihop i många år, säger Johan Ganebro.

Ingen av spelarna i VSK bandys herrlag spelar på heltid, de flesta pluggar och några jobbar men de tränar trots det stora mängder.

– Just nu under försäsongen och innan sommaruppehållet, som för en bandyspelare är väldigt lång, har vi en rejäl träningsperiod.

Träningsmoralen är hög i VSK och spelarna är duktiga på att ta eget ansvar för sin träning.

– De är lojala mot gruppen och vet att vi vill spela ett spel i VSK som går ut på att jobba hårt och orka det i 90 minuter och för att det ska fungera ställs väldigt höga krav. Det är ett stort pussel i en komplex idrott i ett högt tempo.

Och nu är det alltså dags för tester igen.

I den stora ljusa lokalen sprider spelarna ut sig för att först jobba med styrkelyft för att sen fortsätta med hopp och snabbhet.

Det är glada miner och många skratt samtidigt som det är allvar och tävlingsinstinkten finns där.

– Att ha roligt och trivas ihop är en av de stora grundpelarna i gruppen. Det gäller att ha bra energi och göra saker tillsammans och det är en stor sammanhållning i laget.

Sen de började med fystesterna den här gången så säger Johan Ganebro att det är glädjande att se att samtliga resultat har förbättras under perioden.

– Det är precis det vi vill se, det är ett kvitto på att vi gör rätt saker och samtidigt ett motivationshöjande moment för spelarna.

Om att hålla motivationen uppe under sommaruppehållet säger Johan Ganebro att det inte brukar vara några problem och att spelarna behöver ha lite semester från varandra och få göra sin egen grej.

– Under ledigheten kan de få styra sin tid bättre och hinna umgås med vänner och familj. Det är otroligt viktigt, sen i augusti till mars så kommer de se varandra nästan varje dag så det är värdefullt att vara lediga från varandra.

Henrik Kjellsson, målvakt i laget berättar att han totalt nu under försäsong tränar fem till sex gånger i veckan.

– Nu under sommaren så kör vi gemensamt två till tre gånger i veckan och så tränar jag på egen hand några gånger till. Vi tränar gemensamt till veckan efter midsommar och har sen ett uppehåll till i början av augusti. Under ledigheten får alla ett individuellt schema med styrka och kondition som vi ska träna under sommaren.

Henrik Kjellsson säger att det inte är svårt att hålla motivationen uppe under uppehållet.

– Även om försäsongen är väldigt lång så har man tankar i huvudet på att vi gick väldigt långt i år (SM-silver, reds anm.) och det är ju dit man vill igen så det är inte alls svårt att motivera sig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: "Vi kan rädda välfärden – men måste vi skämmas?"

Staffan Braw om "gåvoskam" och välgörenhet Rubriken får lite olika betydelse beroende på vilket ord vi betonar. Betonar vi vi, är det du och jag och läsarna av denna tidning (näringslivet alltså) som kan rädda välfärden. Betonar vi istället...lördag 15/2 15:50

Här är företagen som kan vinna pris under årets Guldstänk

Den 12 mars arrangeras den årliga företagargalan Guldstänk i Västerås. Under onsdagskvällen avslöjades vilka företag som har chans att vinna priser under den guldglimrande festkvällen.onsdag 5/2 20:37

Ny stor IT-affär: Iver köper Britt

I syfte att stärka sin position på den svenska IT-marknaden har Iver förvärvat det svenska IT-bolaget Britt Sweden. Förvärvet av Britt ger Iver en stärkt position i Mellansverige med nya kunder och...onsdag 5/2 14:24

Solid Park byter namn – blir Iver Arena

Efter att företaget Solid Park köptes av Iver kommer Solid Park Arena att byta namn till Iver Arena. Detta står klart sedan Iver beslutat att fortsätta samarbetet med idrotten på Rocklundaområdet....torsdag 30/1 12:54

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING