Världsspelare. Västerås Tidning träffade västeråsaren Jon ”Orange” Westberg under Hearthstone-turneringen på Dreamhack Summer i Jönköping. Han lyckades inte försvara sin titel från i fjol, men har ändå ett mycket lyckat år att se tillbaka på med framgångar i flera världsdelar. Foto: Jonas Bergkvist

Här är Västerås okände världsstjärna

Över 70 miljoner människor världen över spelar det. Endast ett fåtal kan försörja sig på det. En av dem är från Västerås. Möt Jon Westberg – e-sportsproffset som tillhör de främsta i världen i strategispelet Hearthstone. – Jag vill bli ihågkommen som en av de bästa någonsin, säger 23-åringen.

  • Publicerad 17:48, 11 jul 2018

Jag är otroligt tävlingsinriktad, det är det som har tagit mig så långt, tror jag. Jag nöjer mig aldrig. Kan jag hitta minsta lilla grej som jag kan fortsätta att träna på och bli bättre på så sitter jag och nöter det dag ut och dag in.

E-sporten växer explosionsartat världen över.

Och ett av spelen som ständigt ökar i antalet användare är Hearthstone, som såg dagens ljus för bara fem år sedan.

Kort därefter fastnade en 23-åring från Talltorp för det strategiska kortspelet – i dag är han Sveriges främsta och tillhör det absoluta toppskiktet i världen.

Västerås Tidning fick en intervju med Jon ”Orange” Westberg under årets upplaga av Dreamhack Summer i Jönköping.

– Jag har varit proffs sedan i början av 2015. Jag lever verkligen drömmen. Resa och spela spel, det har alltid varit mina två stora intressen. Nu är det mitt jobb! Kunde inte vara lyckligare över vad jag arbetar med, säger han.

Det började med en stark passion för det fysiska kortspelet Magic Gathering redan som 12-åring.

– Jag var rätt besatt av det. Det är genialiskt, med till och med fler strategier än Hearthstone.

Men bland vännerna i Västerås som höll på blev Jon efter ett tag ensam kvar att spela Magic.

– Sedan kom en gammal spelkompis och sa att ”Du, Blizzard (speltillverkare) håller på att jobba på ett nytt spel som heter Hearthstone. Du borde testa det, det är nog något för dig”. Jag fick en betaversion och testade – och tyckte det var skräp först, säger han med ett skratt.

Sedan började spelet växa och turneringar anordnas. Då fastnade Jon på riktigt efter nya uppmaningar av vännerna.

– Så jag blev verkligen inkastad i e-sporten.

Men det gick snabbt bra – till stor del tack vare nötandet av Magic.

– Jag kan inte säga nog hur mycket Magic hjälpt mig dit jag är idag. Jag hade jättemycket ut av att ha spelat det när jag började med Hearthstone.

Sedan gick allt väldigt snabbt. ”Orange” uppmärksammades för att han lyckades ta sig till fem huvudtävlingar i rad via kval med omkring 1 000 deltagande spelare.

– Det var nästan lite för bra för att vara sant, jag hade rätt mycket flyt.

En av dessa var en tävling i polska Katowice i början av 2015 – som han sedan lyckades vinna.

– Efter Polen blev jag inbjuden till en proffstävling och lyckades vinna den med. Det var så allt startade.

Efter det fick han sitt första proffskontrakt och spelade för laget Team Arcon.

– Vi hade ett teamhus i Dallas, Texas. Det var en otroligt bra utveckling att bo så och träna och spela med de bästa i världen.

Under sitt andra proffsår 2016 kom dock en rejäl svacka.

– Jag var helt ärligt nära att falla av då. Jag gled ju in lite på en räkmacka från början på mina Magic-skills och tränade mycket mindre än vad andra gjorde. Folk gick om mig i rankingen och då kom självinsikten att det nog är bäst att jag tar det här lite mer seriöst, berättar han.

Och det har han verkligen gjort.

– I dag är jag nog den i världstoppen som tränar mest och spelar allra flest turneringar av samtliga. Jag gör ingenting annat!

Du tröttnar aldrig på att spela Hearthstone?

– Nej, det är det som är så galet. Jag förstår inte heller det riktigt, många andra har tröttnat. Men jag har inte vid ett enda tillfälle känt det. Jag hittar alltid något nytt i spelet, det är så djupt. Det kommer nya kort och det tar verkligen aldrig stopp på nya grejer man kan lära sig. Det handlar mycket om procent och siffror och försöka förutse vad motståndarna kan hitta på – tyckte man att mattelektionerna i skolan var tråkiga så är det här värre, men väldigt nödvändigt.

Det har gett resultat också.

– Det senaste året har karriären verkligen skjutit fart på allvar. Jag skulle absolut klassa mig själv som topp fem i världen. Jag har varit där under en längre tid.

I januari i år kom det stora elddopet – världsmästerskapen i Amsterdam.

Dit hade Westberg tagit sig via flera imponerande steg längs vägen och en slutlig andraplats i Hearthstone Summer Championship.

Men VM tog slut relativt tidigt, dessvärre.

– I den avgörande matchen för gruppen gick jag upp mot Chen ”tom60229” Wei Lin från Taiwan och förlorade. Han vann till slut hela turneringen.

– Men jag är väldigt nöjd med att bara kvala in till VM på mitt första försök. Många har försökt många gånger utan att lyckas.

Hur bred är världstoppen?

– Även om det är väldigt tufft där uppe i topp-16, så är ändå världsserien med alla turneringar upplagd så att du har chansen att slå dig in om du är en riktigt bra spelare. Den stora sensationen just nu är en norsk kille – ”Hunterace” – som bara är 17 år och en riktig wonder kid. Jag slog honom i Dreamhack förra sommaren och då var det ingen som visste vem han var. Nu finns det risk att han går om mig snart, säger Jon med ett garv.

Vilka skulle du säga att dina styrkor är?

– Jag är otroligt tävlingsinriktad, det är det som har tagit mig så långt, tror jag. Jag nöjer mig aldrig. Kan jag hitta minsta lilla grej som jag kan fortsätta att träna på och bli bättre på så sitter jag och nöter det dag ut och dag in. Försöker alltid hitta någon svaghet i mitt spel, kollar tillbaka på turneringar. Försöker jobba på mina svagheter, jag vägrar skylla på otur om jag förlorar en match, säger Jon och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att vara självkritisk. Det finns absolut en del slumpmässiga element inom Hearthstone, kort som kan ha olika utfall, och att man kan hamna i en tanke att man bara hade otur. Men det finns alltid något man gå tillbaka och analysera och se att man gjorde fel. Jag kan knappt minnas att jag har förlorat fast jag spelat perfekt.

Men proffslivet handlar inte bara om att resa jorden runt och spela turneringar – det finns mycket runt omkring med kontrakt och vilken organisation man ska tillhöra att ta hänsyn till också.

Där har Jon Westberg hjälp av en agent från den världsomspännande artistagenturen Orlando John – som representerar en rad stora artister och skådespelare och sedan ett par år tillbaka även satsat på svenska e-sportstjärnor.

– De hjälper mig med förhandlingar och kontrakt. De ser en stor potential i e-sporten.

Det gör han själv också.

– Senaste åren har e-sporten bara exploderat, och jag ser inte att det är på väg att stanna heller. Om en 20 år kommer den traditionella sporten vara liten i jämförelse med e-sporten, det kommer den nya generationen att se till.

Hur många år till kommer du själv att hålla på med Hearthstone?

– Vi får väl se hur långlivat spelat blir, men jag kommer att försöka spela på en proffsnivå tills det inte finns längre.

Och Jon ”Orange” Westberg vill lämna avtryck.

– Vi kommer nog aldrig få höra att alla är eniga om vem som är den bästa. Men jag vill kunna säga till mig själv att ”nu är jag den bästa spelaren i världen” – och jag vill att folk ska minnas mig som en av de bästa någonsin när jag har slutat.

Här under Dreamhack-turneringen ställdes Orange (till vänster) mot sin ”speltestar”-kompis, holländaren Mitsuhide. ”Vi proffsspelare delar upp oss i olika testgrupper där vi inför turneringar bollar idéer med varandra och testar olika lekar. Hela Hearthstone-communityn är väldigt bra med god sammanhållning. Tror inte att vi har det inom någon annan e-sport. Jag försöker vara en bra förebild”, säger Westberg. Foto: Jonas Bergkvist

Publiken kan under turneringarna följa utvalda matcher via en storbildsskärm. Här Orange mot holländaren Mitsuhide. Foto: Jonas Bergkvist

Växte upp på Talltorp

Namn: Jon Westberg

Nickname: Orange

Ålder: 23

Uppvuxen: Talltorp, Västerås

Bor för tillfället: Borås (”Men ser mig absolut som västeråsare”)

Yrke: E-sportproffs

Meriter i urval: Sex majorsegrar, två meriterade andraplatser i World Elektronic Sport Games 2016 och Hearthstone Summer Championship 2017, VM-deltagande 2018

Världsranking: Finns ingen officiell men anses tillhöra de fem främsta i världen

Intjänade pengar i karriären: Omkring 240 000 dollar.

Här kan du följa Jon ”Orange” Westberg:

Twitter: @HS_Orange

Twitch: twitch.tv/orange_hs

Det här är Hearthstone

Hearthstone är ett strategiskt kortspel utvecklat och skapat av Blizzard Entertainment. Hearthstone släpptes 11 mars 2014 och blev kort därefter mycket populärt. Spelet var först designat som ett spel som World Of Warcraft (WoW)-fans kunde spela medan de väntade på något i WoW men det blev sedan större och ännu mer populärt än succén World Of Warcraft. Enligt Blizzard fanns det 70 miljoner spelare i maj 2017.

Hearthstone går ut på att få ner moståndarens liv till 0 från 30. Man börjar med 1 mana-kristall och efter 1 runda får man 2 stycken, ända upp till 10 mana-kristaller. Olika kort kostar olika mycket mana, dom kan göra olika kraftfulla saker, exempelvis skada motståndaren så att du vinner enklare eller förstöra motståndarens kort som han/hon lägger ut. Spelet är väldigt kul och man behöver även tänka mycket när man spelar det. Eftersom spelet har så mycket djup med alla tusentals kort och funktioner blir det väldigt mycket att ta in först, men efter ett tag när man har koll på allt blir det bara kul med allt nytt. Nya "Expansioner" kommer ut var fjärde månad ungefär. Då kommer massvis nya kort och oftast en ny funktion.

Skrivet av: Buster Bergkvist, 12 år, själv aktiv Hearthstonespelare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

Drömburgare på Bra hak: ”Folk vill ha bra kvalitet på hamburgare”

Så gör du en Hemmakär – på hemmaplan Det pratas om en hamburgerboom i Västerås. Både i centrala stan och runt om i stadsdelarna poppar det upp nya hak. I täten för den trenden går Bra hak, som öppnade för två och ett halvt år sedan. –...söndag 17/3 18:19

Bara rött till kött? Glöm det!

Vinexpertens tips till mästerkockens köttfria rätter Måste man äta kött om man gillar vin? Givetvis inte, slår Västerås Tidnings expert Patric Anderson fast när det åter är dags för ett avsnitt av hans vinskola. Han får ett rungande stöd av sin...söndag 17/3 15:37

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING