Gröna fingrar. Christopher Hult och Johannes Wätterbäck driver tillsammans Takfarmen. Foto: Daniel Linderberg

Grönsaksodling på hög nivå inne i city

Mitt i centrala Västerås ligger det en stor takodling som kallas Takfarmen. Där odlar Johannes och Christopher massvis av grönsaker, kryddor och blommor. Västerås Tidning har besökt takodlingen för att se hur det ser ut och för att få lite tips för odlingsintresserade.

Publicerad

På ett tak på Stora Gatan ligger Takfarmen, som beskrivs som kanske den största takodlingen i Sverige. Där odlar västeråsarna Johannes Wätterbäck och Christopher Hult tomater, chili, vattenmelon, sockerrör, jordgubbar, sötpotatis, quinoa och mycket mer. Odlingen är cirka sex år gammal och kräver mycket tid och energi för att driva.

– Det hela började med att Christopher kontaktade mig efter att ha läst om mig i en tidning och frågade om jag ville starta en takodling. Det var cirka sex år sedan och vi började ganska smått. Under åren har det vuxit till sig och nu börjar vi få ganska stora skördar, säger Johannes Wätterbäck.

När Västerås Tidning besökte odlingen såg den väldigt trevlig och välmående ut men Johannes och Christopher berättar att det är mycket att tänka på, Skadedjur och extremvärme är två stora problem och vill man lyckas med odlingen är det mycket jobb bakom.

Vad har ni för tips till de som vill odla centralt i Västerås?

– Det som kanske är allra viktigast är att man är medveten om att det är mycket jobb bakom en odling. Man måste vattna varje dag och det kan ta ganska lång tid. Det krävs en stark vilja att genomföra ett sånt här projekt, så att starta lite mindre är att rekommendera, säger Christopher Hult.

– Vi rekommenderar också att man verkligen läser på om hur man odlar innan. Ett vanligt misstag är att man slarvar med att vattna och gödsla. Sedan så kan det vara bra att lägga sin odling lite avskilt om man ska odla i staden för att inte riskera några stölder, säger Johannes Wätterbäck.

– Man bör också ha en bra dialog med den man odlar hos. Det kan finnas regler för vatten och byggnationer på exempelvis ett tak. Vi har haft tur och en väldigt bra fastighetsägare men jag fick exempelvis inte sätta upp en bikupa på grund av svärmarproblem i ventilationsutrymmen, tillägger Christopher.

Utöver takodlingen så har Christopher, som till vardags är tekniker, även en egen odling vid en kolonilott. Johannes jobbar med odling på heltid. Han skriver böcker, föreläser och driver även bloggen Farbror Grön, där han bland annat delar med sig av odlingstips.

Växter på taket. En sorts växt som de odlar, som kallas Amarant. Foto: Daniel Linderberg
Kål! En sorts kål som de odlar, som kallas Savoykål. Foto: Daniel Linderberg
Powered by Labrador CMS