Staffan Jansson (S), Amanda Grönlund (KD), Vicki Skure-Eriksson (C) och Anna Maria Romlid (V).

Fokus på barn och unga i majoritetens budget

Västeråsmajoriteten presenterade under onsdagen sitt förslag på årsplan och mål för 2024. Den enskilt viktigaste prioriteringen i årsplanen är barn och unga. Även trygghetsarbetet förstärks och de höga klimatambitionerna står fast. – Vi har en stark budget i svåra tider. Det ger hopp i mörkret, säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

Publicerad

Västerås står, precis som övriga kommunsverige, inför svåra ekonomiska utmaningar. Västeråsmajoritetens andra gemensamma årsplan präglas därför av en del tuffa åtgärder. Absoluta prioritet har varit att freda de pedagogiska nämnderna från besparingar. Totalt tillförs drygt 340 miljoner kronor till förskola och skola. 

– Vårt fokus är skapa ett tryggt Västerås där alla barn får en bra grund redan från förskoleålder, till skola och gymnasium. Därför känns det extra bra att vi kan freda dessa verksamheter från besparingar. Vi ger även ökade medel till trygghetssatsningar riktade mot barn och unga i främst de västra stadsdelarna. Allt för att fler ska känna framtidstro, säger Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande. 

Utan företag i Västerås har människor inga jobb att gå till och om människor inte jobbar får vi inga skattepengar till välfärden.

Amanda Grönlund (KD)

Stadens finansiella ställning är fortsatt stark. Näringslivet tror på Västerås och det speglas i flera stora investeringar i kommunen. Västerås stad investerar även drygt 7,3 miljarder kronor i kommunen under de kommande fem åren. Västeråsmajoriteten möter också upp avtalsrörelsens nivåer med full pris- och lönekompensation för anställda inom Västerås stad. 

– Ett bra företagsklimat är grunden för att företag vill etablera sig och utvecklas i Västerås. Vi arbetar både internt i stadshuset med att förenkla och förbättra våra processer gentemot företag, men prioriterar också att skapa fler möten mellan politik och näringsliv. Utan företag i Västerås har människor inga jobb att gå till och om människor inte jobbar får vi inga skattepengar till välfärden. Med denna årsplan utvidgar vi samarbetet med näringslivet, bland annat genom att öronmärka pengar för att stärka Västerås som kultur- och evenemangsstad, säger Amanda Grönlund (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen.  

I årsplanen ökar även takten i kommunens klimatarbete. I våras presenterade Västeråsmajoriteten klimatinvesteringar för 27 miljoner kronor. I denna årsplan läggs ytterligare åtgärder till, däribland investeringar i fler solceller på kommunala fastigheter.

– Vi investerar även i gång- och cykelbanor, bland annat till Tortuna, och ger ett uppdrag för att utveckla mer kollektivtrafik på landsbygden med nya linjesträckningar som kan ersätta skolskjutsen. Att ge fler möjlighet att resa hållbart är en viktig klimatsatsning, men det är minst lika viktigt för att hela kommunen ska leva. Jag är också glad åt att vi går vidare med utvecklingen av Vedbobacken och prioriterar flera satsningar i hela kommunen, som upprustning av badet och ishallen i Skultuna och utbyggnad av skolor och förskolor i bland annat Dingtuna och Romfartuna, säger Vicki Skure-Eriksson (C), kommunalråd.  

Budgeten innehåller fler satsningar på kollektivtrafiken, till exempel återinförs 40-resorskortet och 3 timmars övergång. Dessutom är sommarlovskortet som infördes i år, med fria resor för barn och unga, tillbaka nästa sommar. Västeråsmajoriteten fortsätter också att budgetera för ett pensionärskort. För att möta det kraftigt ökade priset på biogas höjs priset på en ordinarie enkelbiljett med två kronor, enligt ett tidigare beslut i kommunfullmäktige om att räkna upp biljettpriset med inflationen.

– Fler behöver åka kollektivt för klimatets skull. Det är också en ekonomisk fråga för många av oss. Avgiftsfria och rabatterade resor med bussen gör vardagen lite lättare, så jag är väldigt glad att det populära 40-kortet kommer tillbaka. Det är ett av de mest saknade och efterlängtade rabattkorten. Kollektivtrafiken har ju varit väldigt omskriven den senaste tiden så jag vill passa på att klargöra att Flexlinjen inte är hotad av nedläggning, det är inte ett förslag som Västeråsmajoriteten ställer sig bakom, säger Anna Maria Romlid (V), kommunalråd.

En nyhet i denna årsplan är att Västeråsmajoritetens övergripande mål för mandatperioden och nämndernas mål är inkluderade. Bakgrunden är att Västerås stad har en ny tillitsbaserad styrmodell, där det blir tydligare vilka ambitioner den politiska majoriteten har samtidigt som medarbetarnas kompetens tas bättre om hand. I årsplanen finns även en tydlig koppling mellan de övergripande målen och målen i Agenda 2030, för att förstärka och tydliggöra kommunens hållbarhetsarbete. 

Årsplan och mål tas på kommunfullmäktige 26 oktober.

Powered by Labrador CMS