16 personer åtalas. Foto: Mostphotos/Montage: Fredrik Klevenhaus

16 åtalas för grov brottslighet

Under tisdagen åtalades 16 personer vid Västmanlands tingsrätt, misstänkta för att ha varit inblandade i en del av grov utpressning mot två personer. – Målsägandena har under hot om våld överfört eller lämnat pengar till de personer som åtalats för grov utpressning, säger kammaråklagare Jenny Alriksson.

  • Publicerad 12:05, 19 nov 2019

Nio personer har på tisdagen åtalats vid Västmanlands tingsrätt för grov utpressning som misstänks ha pågått från juni 2015 fram till 23 mars 2019 mot två offer.

Åtalet som åklagarna lämnat in omfattar även misstankar om brott kring den grova utpressningen mot de två offren, där de åtalade i olika grupperingar åtalats för narkotikabrott, grov misshandel, grovt vapenbrott samt försök till grov utpressning.

Tre av de åtalade misstänks för penningtvättsbrott. En av de nio tilltalade åtalas även för grovt vapenbrott i maj 2019.

Utöver de nio som åtalats för brott de två offren har en person åtalats för grovt vapenbrott och sex personer har åtalats för penningtvättsbrott och grovt näringspenningtvätt.

– Vi väcker åtal i dag efter en mycket omfattande utredning som pågått sedan i våras. Polisen har lagt ner mycket tid och resurser på att utreda brottsligheten som varit både organiserad, omfattande och pågått under en lång tid, säger kammaråklagare Jenny Alriksson.

– Under förundersökningen har det framkommit misstankar om att målsägandena utsatts för brott av nio av de tilltalade sedan mitten av 2015. Målsägandena har under hot om våld överfört eller lämnat pengar till de personer som åtalats för grov utpressning. Vid vissa tillfällen har en av målsägandena överfört pengar till andra personer och det är de personerna som åtalats för penningtvättsbrott, säger Jenny Alriksson.

– Utöver de som varit direkt inblandade i utpressningen så har åtal även väckts mot andra personer som på olika sätt varit delaktiga i hanteringen av brottsutbytet. Såväl kontanter som dyra klockor, smycken och märkesväskor har tagits i beslag, säger kammaråklagare Fredrik Sandberg.

Rättegången kommer beräknas påbörjas den 2 december och pågå fram till slutet av februari nästa år.

Detta har hänt:

• Förundersökning inleddes den 23 mars 2019 efter att polisen larmats till Bjurhovda centrum då två personer uppgett att de blivit utsatta för misshandel, grovt olaga hot och olaga frihetsberövande av flera män.

• Tre personer greps av polis samma kväll och har sedan dess suttit häktade. Ytterligare sju av de åtalade är häktade.

• Den 26 mars 2019 beslagtogs en revolver och en Kalasjnikov hos en av den inblandade som misstänks ha använts vid gärningarna den 23 mars 2019.

• En åtalas för grovt vapenbrott då tre pistoler, en kulsprutepistol och en revolver påträffades i skogen vid Fredholmsgatan den 12 maj 2019.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING