
Mdh pausar lärarutbildning med lön – svårt att hitta anställningar till studenterna
Lärarutbildning med lön infördes inför höstterminen 2018. Utbildningen har varit väldigt populär och lockat över 400 sökande. Men utbildningen kommer inte få någon fortsättning – just nu – då det varit svårt att hitta anställning åt lärarstudenterna.
För att locka fler att studera till lärare införde Mälardalens högskola lärarutbildning med lön, där studenterna skulle jobba på någon av länets skolor samtidigt som de studerade, och få 18000 i månaden för detta. Men till hösten 2019 kommer inte samma erbjudande att finnas. Något som VLT var först med att rapportera om.
– Vi ska skruva lite på det här konceptet för att se om vi kan erbjuda det igen framöver, men just till hösten har vi bestämt att vi måste pausa den, säger Pia Lindberg som är akademichef på akademin för utbildning, kultur och kommunikation på Mälardalens högskola.
Den huvudsakliga anledningen är att det är svårt för Mälardalens högskola att hitta anställning åt studenterna i kommunerna.
– Vi kan inte anta fler studenter till utbildningen än vad vi kan lova att det finns anställningar att söka hos de skolhuvudmän som vi samarbetar med, säger Pia Lindberg,
En del kommuner har framfört att ingångslönen på 18 000 kronor för studenterna innebär en för hög kostnad för dem.
– Vi gick på Högskolan i Dalarnas koncept när vi startade förra hösten, och där hade de och skolhuvudmännen kommit överens om en lön på 18 000 kronor i månaden. Vi tänkte att vi går in på samma nivå, men får nu signaler från kommunerna här att det är en hög nivå.
En annan anledning som kommunerna nämner är att det är osäkert om studenten blir kvar i kommunen efter avslutad anställning.
Mälardalens högskola har ändå en förhoppning om att kunna starta upp lärarutbildning med lön någon gång igen, när förutsättningarna är bättre.
– Vårt uppdrag är att på alla sätt vi kan hantera den nationella lärarbristen. Jag tror att det här kan vara lite av ett framtidskoncept, därför att jag tror att man måste hitta vägar för att få fler att utbilda sig till lärare, säger Pia Lindberg.
Under våren kommer Mälardalens högskola kalla huvudmännen, alltså kommunerna, till ett dialogmöte. Där ska man diskutera hur utbildningen kan göras om för att kunna starta igen.
