Minskar i antal. Hackspettar och andra skogsfåglar har minskat i länet.

Illavarslande trend för länets skogsfåglar

En ny rapport visar att flera fågelarter som lever i skogar och våtmarker har minskat.

Publicerad

Sedan lång tid tillbaka har fåglar använts som indikatorer på tillståndet i miljön, deras förekomst och utveckling kan bidra med värdefull information om tillståndet i en viss miljö.

Nu visar en ny rapport att arter som är knutna till odlingslandskap, sjöar och vattendrag i många fall förblivit stabila eller ökat i länet, medan ett flertal arter som lever i skogar och våtmarker har minskat, skriver Länsstyrelsen Västmanland i ett pressmeddelande.

Rapporten Fåglar och miljötillstånd i Västmanlands län redovisar hur utvecklingen för 118 fågelarter och 12 miljöindikatorer varit i länet från 1998 till och med 2021. Resultaten bygger på data från inventeringsrutter inom länsstyrelsens regionala miljöövervakning, i samarbete med den nationella miljöövervakningen via Svensk Fågeltaxering vid Lunds universitet.

– Inventeringarna visar att hackspettar och andra skogsfåglar minskar i länet. En orsak kan vara minskad tillgång på död ved, som är viktig för att söka föda och hitta boplatser, säger Per Hedenbo på Länsstyrelsen.

Sämre än rikssnittet

Rapporten visar att länet ligger sämre till än rikssnittet för hela landet.

Miljöövervakningen är en viktig del av uppföljningen av de miljömål som Sverige har antagit. Den är också en chans att upptäcka nya miljöförändringar och ger underlag för naturvård och planering.

– Även om många arter har utvecklats på liknande sätt i tidigare utvärderingar, sker det även förändringar i trender, såväl uppåt som nedåt. För vissa arter ser vi skillnader mellan den senaste perioden och längre perioder. Därför är det viktigt att fortsätta med miljöövervakning av både enskilda arter och hela naturtyper för att få en bred bild av miljötillståndet. Länsstyrelsen hoppas kunna fortsätta det regionala övervakningsarbetet och genomföra en ny utvärdering av data efter inventeringsåret 2026, avslutar Per Hedenbo.

Powered by Labrador CMS