Detta är en genrebild.

Anställningsgaranti ska resultera i mer utbildad vårdpersonal

Utbildningsnämnden har beslutat att en anställningsgaranti för elever som tar examen från vård- och omsorgsutbildningen på gymnasiet ska införas.

Syftet är att locka fler ungdomar att söka sig till vård- och omsorgsyrket, men även att få mer utbildad personal till Västerås stads äldreomsorg, skriver man i ett pressmeddelande.

Västerås stads vård- och omsorgsförvaltning har idag svårt att hitta utbildad personal till sina rekryteringar. Och värre riskerar det att bli då allt färre väljer att utbilda sig inom vård och omsorg.

– Det råder redan idag stor brist på utbildad personal inom äldreomsorgen. Om vi inte lyckas få fler att utbilda sig så kommer vi att få enorma problem i framtiden. Konkurrensen om arbetskraften kommer bli stenhård, säger Amanda Grönlund (KD), ordförande äldrenämnden. 

Med anledning av detta gav äldrenämnden och utbildningsnämnden förra året ett uppdrag till sina respektive förvaltningar att tillsammans utreda hur en anställningsgaranti för elever som tar examen på vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet skulle kunna utformas. Uppdraget återrapporterades nyligen och beslut har nu alltså fattats att en anställningsgaranti ska införas.

– Tillgången på utbildade inom vård och omsorg förväntas bli otillräcklig under en lång tid framöver. Med det krassa utgångsläget så måste vi från politikens håll våga testa olika saker. Samtidigt får det givetvis inte påverka kvaliteten på verksamheten, men det går att lösa genom att ställa samma krav som vi normalt ställer vid anställning. Så har andra kommuner som infört anställningsgaranti gjort, säger Eva-Lotta Svensson (C), ordförande utbildningsnämnden. 

I återrapporten listas flera förslag på krav som kan följa med anställningsgarantin, som godkänd praktik med referens eller intyg, utdrag ur belastningsregistret och goda kunskaper i svenska språket. Man nämner även att anställningsformerna kan se olika ut och att en begränsning för hur länge anställningsgarantin kan åberopas.

– Att de anställda har rätt kompetens och är lämpliga är jätteviktigt, men här utgör återrapporten en bra grund för hur anställningsgarantin kan utformas samtidigt som kompetenskraven säkerställs, tillägger Madjid Ibrahim Ibrahim (S), vice ordförande utbildningsnämnden. 

Utbildningsnämnden beslutade även att anställningsgarantin ska utvärderas efter tre år, för att säkerställa att den gett önskad effekt. 

– Även om eleverna på vård- och omsorgsprogrammet har höga chanser till god anställning redan idag, så är det så klart en väldig trygghet att veta att du är garanterad ett jobb om du lyckas med din utbildning. Kan vi höja statusen, om så bara litegrann, på de oerhört viktiga vård- och omsorgsyrkena så är det en seger, säger Ia Nordin (V), ledamot äldrenämnden och ersättare i utbildningsnämnden. 

Powered by Labrador CMS