Foto: Josefine Wijkström×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Mat med panoramautsikt året runt

Djäkneberget förknippas ofta med sol och minigolf. Kanske beror det på att det tidigare låg en sommarservering här som endast var öppen under de varma månaderna. Nu ligger Djäknebergets restaurang på toppen, med en fantastisk utsikt över staden och har öppet året runt. – Det här är en koja bland träden, säger delägaren Tommy Ondracek om panoramautsikten från restaurangen. Han äger restaurangen tillsammans med sin bror Jiri Ondracek.

Publicerad

Allt började redan 1968, då familjen Ondracek kom till Sverige från det som då var Tjeckoslovakien. Tommy och Jiris farbror, Bo Ondracek, var då 17 år gammal. Hela sitt liv vuxna liv arbetade i restaurangbranschen. Vid ett tillfälle 1989 dök det upp ett erbjudande om att köpa restaurangen på Djäkneberget, och han slog till direkt. Sedan dess har restaurangen varit i familjen Ondraceks ägo.

På den tiden var det ett sommarcafé som hade öppet mellan valborg och september.

– Den gamla restaurangen var en röd, gammal träbyggnad, precis som de andra byggnaderna på berget, säkert från 1940-talet, säger bröderna när de minns tillbaka och tittar ut mot byggnaderna utanför caféet.

Den nuvarande byggnaden är uppdelad i två olika delar. På nedre plan finns ett café och en kiosk med utsikt mot gräsmattan och de stora ytorna på berget. På övre plan huserar restaurangen med utsikt över staden.

– Panoramabilden man får av Västerås stad är unik. På många ställen sitter man högt upp och tittar neråt men här har man panoramautsikt, säger Jiri.

Arkitektritad restaurang

Det röda sommarcaféet revs efter säsongen 1996. Då hade Västerås stad beslutat att man ville göra något annat på berget.

– Ett förslag var att man skulle bygga en året runt restaurang. Man gjorde en arkitekttävling av det och det här förslaget vann men det blev ett väldigt motstånd. Man trodde att det skulle bli ett ställe där bara de rika kunde äta men Djäkneberget är en plats för alla, säger Tommy.

– Den gamla byggnaden var som de här röda träkåkarna som står här runt om kring, så kom det här nya, supermoderna in, säger Jiri.

Samma år som det nya huset stod klart, 1997, köpte bröderna in sig i bolaget. 2014 köpte de ut de resterande procenten och äger nu restaurangen själva. Att jobba tillsammans har sina för- och nackdelar men de lyckas hålla sams.

– Det är inga konstigheter, vi har hittat våra roller. Vi måste ha samma slutgiltiga mål och dra åt samma håll, säger Tommy.

Svenska råvaror

Och åt samma håll har de dragit i nästan 22 år, så länge att de har hittat sin nisch bland alla restauranger i Västerås. Med tanke på att åldersspannet på gästerna är brett, från barnvagnsålder till 100-åringar används en bred meny för att det ska finnas något för all.

– Vi har en traditionell meny med svenska råvaror, så gott det går när tillgången finns. Tanken finns att vi bara ska jobba med svenska råvaror, vi får se om vi får igenom det, ler Tommy och fortsätter:

– Samtidigt jobbar vi med presentationen på tallriken och har moderna upplägg.

Koja bland träden

Djäkneberget är en väldigt speciell och vacker plats, vilket Tommy och Jiri ofta får höra av gästerna.

– Många tycker att det är helt fantastiskt när de kommer upp i restaurangen och tittar ut. Under sommarsäsong är det också ganska mycket turister här - inte bara från utlandet, det är svenska också. Ibland vill de bara kika på utsikten, säger Jiri.

– Folk utifrån är väldigt duktiga på att leta upp smultronställen. Det här är som en koja bland träden, säger Tommy.

Vårkyckling med pestogratinerad hjärtsallad, ramslökmajonäs och potatiskrutonger

Du behöver:

Vårkyckling eller lårfile
Vermouth
Grön chili
Blekselleri
Ramslök
Timjan
Vitlök
Parmesan
Morötter
Lök
Kycklingbuljong
Grädde
Citron
Äggula
Dijonsenap
Rapsolja
Champagnevinäger
Ramslökspesto
Hjärtsallad
Bakpotatis 

Ramslöksmajonnäs
Värm olja till mellan 60° och 70°. Mixa med ramslöken och låt kallna. Sila. Mixa äggula med vinäger och senap. Tillsätt den gröna oljan i en tunn stråle. Smaka av med salt, peppar och citron.

Vermouthmarinerad kyckling
Marinera kycklingen i Vermouth, grön chili, blekselleri, ramslök, timjan och vitlök i minst 2 timmar.

1. Gnid in salt, peppar och parmesan på köttsidan av kycklingen. Lägg ihop två kycklinglårfiléer med skinnsidan nedåt. Rulla ihop hårt i plastfilm. Knyt i båda ändarna och picka lite hål i plasten.

2. Svetta morötter, lök, grön chili, blekselleri, ramslök, timjan och vitlök. Koka upp kycklingbuljong och häll i.

3. Lägg kycklingen i buljongen och koka på svag värme tills den når en innertemperatur på 68°. Ta upp kycklingen och lägg svalt. Reducera buljongen till hälften. Tillsätt grädde och reducera till simmig. Smaka av med citron, salt, peppar och Vermoth.

4. Skala och tärna potatis. Stek den knaprig i rikligt med olja, smör, timjan och vitlök.

5. Kycklingen bör vara kall och hålla ihop nu. Ta bort plast och bryn kycklingen i olja. Ös med smör, timjan och vitlök tills skinnet är knaprig och kycklingen är varm. Ta bort vitlök, kryddor och överflödigt fett. Slå på sås och koka upp.

6. Sätt ugnen på grill, högsta värmen. Klyv hjärtsallad i två och bred på pesto och parmesan. Grilla till gyllene. Garnera med majonnäs, krutonger, champinjoner och parmesan

Powered by Labrador CMS