Köttbullarna är boven – om du vill ha ett miljövänligt julbord

Nötkött i måttliga mängder, fler vegetabiliska livsmedel och ägna en tanke åt matsvinnet. – Det går absolut att äta ett hållbart julbord, om man med hållbart menar livsmedel som har låg klimatpåverkan och samtidigt främjar god hälsa, säger Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola i ett pressmeddelande .

Publicerad

Köttbullar, prinskorv och skinka är för många den absoluta höjdpunkten på julbordet. Och det kan svensken fortsätta njuta av med gott samvete – om man inte äter för mycket.

– Det är något man kan unna sig i måttliga mängder, men samtidigt kan man fundera på om man även kan hitta en ny och god klimatsmart rätt att lägga till sitt julbord, säger Katarina Bälter.

– En stark trend just nu är att inkludera fler vegetariska rätter på julbordet. Vegetabiliska livsmedel generar inte lika mycket växthusgaser under produktion som animaliska livsmedel, så de är mer klimatsmarta samtidigt som de också är nyttiga och näringsrika. Om man googlar vegetarisk julmat får man väldigt många träffar, både vegetariska versioner av traditionella rätter, såsom vegetarisk Janssons frestelse, men även helt nya rätter dyker upp.

Köttbullen – den stora boven

– Julmaten i Sverige omfattar många kötträtter, som exempelvis skinka, köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och sylta, men det innehåller ganska lite grönsaker. Eftersom nötkött genererar mycket växthusgaser under uppfödning av kor, så är köttbullar den minst klimatsmarta rätten på julbordet, säger Katarina Bälter.

Som den största klimatboven följs köttbullen av rätter gjorda på gris, som skinka, prinskorv och revbensspjäll.

– Men även matsvinn är dåligt för klimatet! Produktion av mat genererat växthusgaser och om man producerar mat som sedan inte äts upp, så har man bidragit till onödiga utsläpp. Det förekommer ju ganska mycket matsvinn vid exempelvis julbufféer, säger Katarina Bälter.

Närodlat

Mer klimatsmarta julbordsklassiker är kål och rotfrukter, som potatis. Mat som inte behöver flygas in till Sverige är givetvis också att föredra, då flygtransporter släpper ut mycket växthusgaser.

– Här kan man tänka på att minska flygtransporterad exotisk frukt, som till exempel vindruvor. Bättre är att satsa på svenska äpplen, om man vill ha ett klimatsmart julbord, säger Katarina Bälter.

– Sen är ofta torkade frukter, som fikon, ofta transporterade med båt, så det är bättre för klimatet än varor som fraktas med flyg.

Powered by Labrador CMS