Kålpudding – en svensk husmansklassiker och köksmästare Niclas Axelssons favoriträtt. Foto: Sofie Tejre

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi ska laga väldigt klassisk mat, säger Niclas Axelsson, köksmästare.

  • Publicerad 19:47, 19 mar 2019

Vi jobbar mycket säsongsbetonat, eftersom det är då som grönsakerna, köttet eller fisken är som bäst

Med ett centralt läge i Västerås har Nya Hattfabriken blivit lite av ett stammisställe för många. Här serveras både lunch och middag, och restaurangen håller även öppet tiden där emellan.

– På lunchen tänker vi väldigt mycket husmanskost och rätter med hög igenkänningsfaktor. På kvällarna tänker vi ungefär likadant: vi är en europeisk bistro där vi lagar fin mat med väldigt hög igenkänningsfaktor, summerar Niclas Axelsson som är köksmästare på "Hatten" sedan ungefär tio månader tillbaka. 

Klassiker som toast Skagen, köttbullar med gräddsås och Wallenbergare med ärtor är stående inslag på både lunch- och kvällsmenyn.

– Vi är en klassisk restaurang så vi ska laga väldigt klassisk mat. Det är också väldigt rolig mat att laga, och den mat som jag själv helst äter. 

Klassisk mat som många har en relation till, kanske sedan barnsben. 

– Självklart är det svårt att slå mormors recept, och alla har olika tankar på vad de tycker är bra och inte. Men jag tycker ändå att vi oftast lyckas här. 

Vad har du för råd till den som vill laga klassiker hemma riktigt bra?

– Gör saker du tycker om, och håll dig till receptet, familjerecept är det bästa som finns. Jag tror att en del krånglar till det för mycket. En klassiker är ju en klassiker av en anledning, så håll dig inom ramen. Går man utanför, visst det kan bli jättegott, men ofta blir det fel. 

Har du själv någon favoriträtt när det kommer till husmanskost?

– Ja, den rätt vi ska laga idag, kålpudding. Jag gillar även kåldolmar och det är ju lite samma, men ändå annorlunda. Det är nog det söta i kålen som möter köttfärsen som gör att det blir så fantastiskt gott. 

Förutom klassikerna på menyn byter man ut vissa rätter efter säsong. Man kör också ett veckans långkok och en vegetarisk rätt utanför menyn.

– Vi jobbar mycket säsongsbetonat, eftersom det är då som grönsakerna, köttet eller fisken är som bäst. Men sen har vi de fasta rätterna, så det blir inte så jättemycket byten på menyn. Men det är rätt skönt här för vi byter lite när vi vill, och vi kan ha rätterna olika lång tid på menyn beroende på säsong. 

Vilken roll skulle du säga att er restaurang har i Västerås?

– Ledande inom svensk husmanskost, skulle jag säga. Vad jag vet är vi väl de som försöker vara åt det klassiska hållet utan att krångla till det så mycket. Jag tänkte själv innan jag började jobba här ”var vill jag jobba, var går jag och äter någonstans? Svaret var Hattfabriken nio av tio gånger. Det är husmanskosten som jag brinner för som kock, säger Niclas Axelsson.

Niclas Axelsson, köksmästare på Nya Hattfabriken i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Så gör du din egen kålpudding. Foto: Sofie Tejre

Kålpudding 4–5 personer

Du behöver:

150 g ris

3 dl grädde 

650 g fläskfärs

1 kg vitkål

0,5 dl ströbröd

130 g sirap

500 g gullök 

1 ägg

salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Koka riset med 2 dl av grädden tills riset är mjukt och kyl sedan ner det. Rör om ett par gånger medan det kyls ner.

2. Strimla vitkålen och bryn den tillsammans med sirapen och lite salt tills den får fin gyllne färg och kyl ner.

3. Strimla löken och bryn den sedan tills den blir mjuk. Mixa löken till en kräm och kyl ner.

4. Blanda resterande grädden med ströbrödet så brödet löser upp sig. 

5. Blanda färsen tillsammans med kryddorna noggrant. När kryddorna är väl blandade med färsen kan vi tillsätta allt förutom hälften av vitkålen, blanda noggrant tills allt jämt blandat.

6. Ha upp den blandade färsen i en oljad ugnsform och tryck ut all luft, täck sedan färsen med resterande av den stekta vitkålen.

7. Tillaga kålpuddingen i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 70 grader.

Servera med gräddsås samt rårörda lingon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING