Kålpudding – en svensk husmansklassiker och köksmästare Niclas Axelssons favoriträtt. Foto: Sofie Tejre

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi ska laga väldigt klassisk mat, säger Niclas Axelsson, köksmästare.

  • Publicerad 19:47, 19 mar 2019

Vi jobbar mycket säsongsbetonat, eftersom det är då som grönsakerna, köttet eller fisken är som bäst

Med ett centralt läge i Västerås har Nya Hattfabriken blivit lite av ett stammisställe för många. Här serveras både lunch och middag, och restaurangen håller även öppet tiden där emellan.

– På lunchen tänker vi väldigt mycket husmanskost och rätter med hög igenkänningsfaktor. På kvällarna tänker vi ungefär likadant: vi är en europeisk bistro där vi lagar fin mat med väldigt hög igenkänningsfaktor, summerar Niclas Axelsson som är köksmästare på "Hatten" sedan ungefär tio månader tillbaka. 

Klassiker som toast Skagen, köttbullar med gräddsås och Wallenbergare med ärtor är stående inslag på både lunch- och kvällsmenyn.

– Vi är en klassisk restaurang så vi ska laga väldigt klassisk mat. Det är också väldigt rolig mat att laga, och den mat som jag själv helst äter. 

Klassisk mat som många har en relation till, kanske sedan barnsben. 

– Självklart är det svårt att slå mormors recept, och alla har olika tankar på vad de tycker är bra och inte. Men jag tycker ändå att vi oftast lyckas här. 

Vad har du för råd till den som vill laga klassiker hemma riktigt bra?

– Gör saker du tycker om, och håll dig till receptet, familjerecept är det bästa som finns. Jag tror att en del krånglar till det för mycket. En klassiker är ju en klassiker av en anledning, så håll dig inom ramen. Går man utanför, visst det kan bli jättegott, men ofta blir det fel. 

Har du själv någon favoriträtt när det kommer till husmanskost?

– Ja, den rätt vi ska laga idag, kålpudding. Jag gillar även kåldolmar och det är ju lite samma, men ändå annorlunda. Det är nog det söta i kålen som möter köttfärsen som gör att det blir så fantastiskt gott. 

Förutom klassikerna på menyn byter man ut vissa rätter efter säsong. Man kör också ett veckans långkok och en vegetarisk rätt utanför menyn.

– Vi jobbar mycket säsongsbetonat, eftersom det är då som grönsakerna, köttet eller fisken är som bäst. Men sen har vi de fasta rätterna, så det blir inte så jättemycket byten på menyn. Men det är rätt skönt här för vi byter lite när vi vill, och vi kan ha rätterna olika lång tid på menyn beroende på säsong. 

Vilken roll skulle du säga att er restaurang har i Västerås?

– Ledande inom svensk husmanskost, skulle jag säga. Vad jag vet är vi väl de som försöker vara åt det klassiska hållet utan att krångla till det så mycket. Jag tänkte själv innan jag började jobba här ”var vill jag jobba, var går jag och äter någonstans? Svaret var Hattfabriken nio av tio gånger. Det är husmanskosten som jag brinner för som kock, säger Niclas Axelsson.

Niclas Axelsson, köksmästare på Nya Hattfabriken i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Så gör du din egen kålpudding. Foto: Sofie Tejre

Kålpudding 4–5 personer

Du behöver:

150 g ris

3 dl grädde 

650 g fläskfärs

1 kg vitkål

0,5 dl ströbröd

130 g sirap

500 g gullök 

1 ägg

salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Koka riset med 2 dl av grädden tills riset är mjukt och kyl sedan ner det. Rör om ett par gånger medan det kyls ner.

2. Strimla vitkålen och bryn den tillsammans med sirapen och lite salt tills den får fin gyllne färg och kyl ner.

3. Strimla löken och bryn den sedan tills den blir mjuk. Mixa löken till en kräm och kyl ner.

4. Blanda resterande grädden med ströbrödet så brödet löser upp sig. 

5. Blanda färsen tillsammans med kryddorna noggrant. När kryddorna är väl blandade med färsen kan vi tillsätta allt förutom hälften av vitkålen, blanda noggrant tills allt jämt blandat.

6. Ha upp den blandade färsen i en oljad ugnsform och tryck ut all luft, täck sedan färsen med resterande av den stekta vitkålen.

7. Tillaga kålpuddingen i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 70 grader.

Servera med gräddsås samt rårörda lingon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING