Kålpudding – en svensk husmansklassiker och köksmästare Niclas Axelssons favoriträtt. Foto: Sofie Tejre

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi ska laga väldigt klassisk mat, säger Niclas Axelsson, köksmästare.

Publicerad

Vi jobbar mycket säsongsbetonat, eftersom det är då som grönsakerna, köttet eller fisken är som bäst

Med ett centralt läge i Västerås har Nya Hattfabriken blivit lite av ett stammisställe för många. Här serveras både lunch och middag, och restaurangen håller även öppet tiden där emellan.

– På lunchen tänker vi väldigt mycket husmanskost och rätter med hög igenkänningsfaktor. På kvällarna tänker vi ungefär likadant: vi är en europeisk bistro där vi lagar fin mat med väldigt hög igenkänningsfaktor, summerar Niclas Axelsson som är köksmästare på "Hatten" sedan ungefär tio månader tillbaka.

Klassiker som toast Skagen, köttbullar med gräddsås och Wallenbergare med ärtor är stående inslag på både lunch- och kvällsmenyn.

– Vi är en klassisk restaurang så vi ska laga väldigt klassisk mat. Det är också väldigt rolig mat att laga, och den mat som jag själv helst äter.

Klassisk mat som många har en relation till, kanske sedan barnsben.

– Självklart är det svårt att slå mormors recept, och alla har olika tankar på vad de tycker är bra och inte. Men jag tycker ändå att vi oftast lyckas här.

Vad har du för råd till den som vill laga klassiker hemma riktigt bra?

– Gör saker du tycker om, och håll dig till receptet, familjerecept är det bästa som finns. Jag tror att en del krånglar till det för mycket. En klassiker är ju en klassiker av en anledning, så håll dig inom ramen. Går man utanför, visst det kan bli jättegott, men ofta blir det fel.

Har du själv någon favoriträtt när det kommer till husmanskost?

– Ja, den rätt vi ska laga idag, kålpudding. Jag gillar även kåldolmar och det är ju lite samma, men ändå annorlunda. Det är nog det söta i kålen som möter köttfärsen som gör att det blir så fantastiskt gott.

Förutom klassikerna på menyn byter man ut vissa rätter efter säsong. Man kör också ett veckans långkok och en vegetarisk rätt utanför menyn.

– Vi jobbar mycket säsongsbetonat, eftersom det är då som grönsakerna, köttet eller fisken är som bäst. Men sen har vi de fasta rätterna, så det blir inte så jättemycket byten på menyn. Men det är rätt skönt här för vi byter lite när vi vill, och vi kan ha rätterna olika lång tid på menyn beroende på säsong.

Vilken roll skulle du säga att er restaurang har i Västerås?

– Ledande inom svensk husmanskost, skulle jag säga. Vad jag vet är vi väl de som försöker vara åt det klassiska hållet utan att krångla till det så mycket. Jag tänkte själv innan jag började jobba här ”var vill jag jobba, var går jag och äter någonstans? Svaret var Hattfabriken nio av tio gånger. Det är husmanskosten som jag brinner för som kock, säger Niclas Axelsson.

Niclas Axelsson, köksmästare på Nya Hattfabriken i Västerås. Foto: Sofie Tejre
Så gör du din egen kålpudding. Foto: Sofie Tejre

Kålpudding 4–5 personer

Du behöver:

150 g ris

3 dl grädde 

650 g fläskfärs

1 kg vitkål

0,5 dl ströbröd

130 g sirap

500 g gullök 

1 ägg

salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

1. Koka riset med 2 dl av grädden tills riset är mjukt och kyl sedan ner det. Rör om ett par gånger medan det kyls ner.

2. Strimla vitkålen och bryn den tillsammans med sirapen och lite salt tills den får fin gyllne färg och kyl ner.

3. Strimla löken och bryn den sedan tills den blir mjuk. Mixa löken till en kräm och kyl ner.

4. Blanda resterande grädden med ströbrödet så brödet löser upp sig. 

5. Blanda färsen tillsammans med kryddorna noggrant. När kryddorna är väl blandade med färsen kan vi tillsätta allt förutom hälften av vitkålen, blanda noggrant tills allt jämt blandat.

6. Ha upp den blandade färsen i en oljad ugnsform och tryck ut all luft, täck sedan färsen med resterande av den stekta vitkålen.

7. Tillaga kålpuddingen i ugnen på 150 grader tills den har en innertemperatur på 70 grader.

Servera med gräddsås samt rårörda lingon.

Powered by Labrador CMS