Fine Dining på middagsklubben

Idén med Västerås Dinner Club är att du som gäst ska vara en del av upplevelsen. – När man kommer hit så serveras man en tiorättersmeny. Gästerna, som är max 12 stycken per kväll, sitter runt mig och jag lagar rätterna vartefter. Om gästerna har frågor under tiden så svarar jag på dem och förklarar gärna hur man gör, berättar Stefan Taylor, ägare av Västerås Dinner Club.

  • Publicerad 14:00, 18 mar 2018

Namn: Stefan Taylor

Ålder: 30 år

Familj: Flickvän

Bor: Oxbacken

Gör: Kock

Intressen: Mat, äta ute och resa på semester

Gästerna kommer klockan sex och sitter ofta kvar en fyra, fem timmar.

– Att äta ska vara en upplevelse och jag vill inte att gästerna ska känna sig stressade över att det ska bli en andra sittning efter ett par timmar.

Stefan säger att fräscha råvaror och produkter är väldigt viktiga för honom. Han äter inte själv skräpmat och har till exempel bara varit på McDonald’s och ätit hamburgare två gånger i sitt liv.

– Du är vad du äter. Jag kan äta enkel mat, men det ska vara fräscht, gärna hemlagat och med trevliga ingredienser, inte flottigt eller ohälsosamt. Här är till och med smöret hemgjort, säger Stefan.

Stefan Taylor kommer från början från Edinburgh i Skottland där hans matlagningskarriär började på en enklare pub. Han lämnade Skottland när han var tjugo år och matlagningen tog honom bland annat till Schweiz.

– Jag fortsatte att utveckla mig och kom att arbeta på många olika ”fine dining” och Michelin Star restauranger, berättar Stefan.

Till Sverige och Västerås kom Stefan 2014 för att 2016 starta Västerås Dinner Club.

Restaurangen ligger i samma lokaler som köksbutiken Puustelli. Anledningen till att han öppnade just där var att han introducerades till Puustelli av en tidigare arbetskamrat, från sitt första jobb i Sverige, och började jobba extra med att hålla matlagningskurser i deras kök.

– Dinner Club startade som en serie pop up-middagar med olika teman. Vartefter de blev allt mer populära pratade jag med ägarna till Puustelli om att sluta med pop up-middagarna och istället starta en heltidsrestaurang med en meny som ändras varje månad, och vi kom överens om att jag kunde försöka.

– Allt började rulla på och i januari gjordes lokalen om för att kännas mer som en restaurang. Och det går riktigt bra, folk verkar älska konceptet och våra gäster ger oss jättebra feedback vilket jag förstås är väldigt glad över.

I restaurangen serverar alltså Stefan sina gäster en tiorättersmeny som byts ut en gång i månaden.

– Men jag provar nya rätter varje vecka, och hittar jag på något som blir riktigt bra så kanske jag byter ut den mot någon annan rätt. Gästerna vet att de kommer att få något bra, man kommer inte att vänta sig en hummer och få kyckling, men man ska inte riktigt veta vad man kommer att få.

– Det är lättare för mig, eftersom jag inte har press från någon chef, det här blir mycket mer passionerat, utan en massa regler, säger Stefan. Vad man däremot kan förvänta sig är att man inte hittar precis det jag serverar på någon annan restaurang.

Stefan vill att man ska känna sig avslappad och inte formell på Västerås Dinner Club, det ska kännas som om man sitter bland vänner.

– Det är nästan lika viktigt som maten. Det är en personlig upplevelse både för mig och gästen. Jag kommer ihåg dem och skakar hand om de kommer tillbaka, eller om jag ser dem på stan, jag tror inte att det händer på så många ställen.

För mer information och öppettider se: www.vasterasdinnerclub.com

Tartare av älgfilé med gravad äggula, tryffel, persiljekrasse och schalottenlök

Klassisk tartare på Västerås Dinner Clubs eget vis

Gravad äggula

2 ägg

120 g råsocker

80 g flingsalt

Mixa socker och salt i en matberedare till sandig konsistens.

Häll hälften av blandningen i en skål, gör två små hål i ”sanden”.

Separera gulorna från vitorna och placera äggulorna i hålen.

Täck över med resten av ”sanden” och låt stå i kylskåp 5 dagar.

Skölj dem i kallt vatten och låt torka på hushållspapper.

När de är ordentligt torra, förvara dem i en lufttät behållare upp till två veckor.

Tartare

320 g älgfilé, tärnad för hand i 4 mm kuber.

10 g cornichon, fint tärnad

10 g Kapris, fint tärnad

5 gräslöksstrån, fint hackat

1 msk olivolja

Blanda i en skål och krydda med salt och peppar.

Rostad schalottenlök

1 schalottenlök skalad och tunt skivad

200 ml rapsolja

Värm oljan till 160 grader i en liten gryta och stek löken gyllenbrun.

Torka löken på hushållspapper.

Löken kan förvaras i en lufttät behållare upp till två veckor.

Picklad schalottenlök

1 schalottenlök skalad och tunt skivad

50 g rödvinsvinäger

100 g socker

140 g vatten

Koka ihop socker, vatten och vinäger och ta bort från värmen.

Lägg i löken.

Ställ åt sidan i fem minuter.

Häll lök och den picklade vätskan i en behållare och ställ i kylen i 20 minuter för att svalna.

Ta ur schalottenlöken och torka på hushållspapper.

Löken kan förvaras i vätskan i en lufttät behållare upp till två veckor.

Majonnäs

5 g fint riven gotlandstryffel

25 ml äggula

5 ml vitvinsvinäger

250 ml rapsolja

0,5 tsk Dijonsenap

Mixa i matberedare äggula, tryffel, ättika och senap på låg hastighet i en minut för att få in luft och skapa struktur.

Tillsätt rapsoljan långsamt till majonnäsen är tjock och krämig

Smaka av med salt och lägg i en spritspåse.

Majonnäsen håller upp till tre dagar i kylskåpet.

Uppläggning

10 g gotländsk vintertryffel

Lite persiljekrasse

Lägg några skedar av tartaren i mitten av tallriken.

Spritsa tre pipetter av tryffelmajonnäs runt tartaren.

Lägg en sked av picklad schalotten följt av en sked rostad schalotten ovanpå tartaren.

Riv lite färsk tryffel och gravad äggula över tartaren.

Garnera med persiljekrasse.

Servera gärna ihop med ett glas Saint Chinian-vin från Frankrike vars rökiga smak passar väldigt bra till maten.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Här är vinkännarnas tips till julmyset

Patric Anderson samlade expertisen Så här i juletider tycker jag att det kan vara på sin plats att ge några förslag på riktigt trevliga julklappar.fredag 21/12 14:07

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinexperten Patric Anderson tipsar om några av höjdarna Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.fredag 7/12 14:13

Nyöppning av anrika Di Spagna

"Västeråsarna kommer att känna igen sig" 1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.torsdag 29/11 20:15

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING