Mario Kisso och Bonnie Norberg i köket på Varda. Foto: Fredrik Klevenhaus

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.

  • Publicerad 10:12, 9 okt 2019

2004 slog Varda upp portarna i hörnet av Vasagatan-Hantverkargatan i centrala Västerås.

När krögarna Eddy Estigarribia och Karoline Bahar, som då drev nattklubben Pluto, såg att det blev en tom lokal efter att Burger King stängt ner, blev de motiverade att starta upp en restaurang.

– Vår vision var att öppna en restaurang som erbjöd lunch, middag och bar. Den skulle vara välkomnande för barnfamiljer, vanliga gäster och representationer och bargäster, förklarar Eddy Estigarribia.

2012 utökades Vardagruppen, som företaget nu heter, med Vardasrum och Folkets samt Brasserie Stadsparken 2014. Vardagruppen driver också Restaurang Drama på Mall of Scandinavia i Stockholm sedan 2015.

Hur ser du på de här 15 åren med Varda, vad har förändrats genom åren?

– Den stora skillnaden är väl att miljöerna och menyerna har förändrats. Grundvisionen har alltid varit densamma. Vi har följt med mattrender och utvecklat våra menyer under årens lopp. När vi öppnade 2004 så erbjöd vi våra gäster lunch, middag och bar. I dag 2019 så har vi exakt samma upplägg, säger Eddy Estigarribia.

– Många gäster som är hos oss idag har varit hos oss i 15 år. Tiden har ju rusat i väg men vi är väldigt stolta över att vi haft samma leverantörer och partners. Det är inte så ofta man får göra en sådan här resa inom restaurangbranschen. När vi öppnade 2004 var utbudet av restauranger mycket mindre. Nu har vi fler kollegor i branschen, säger Eddy Estigarribia.

Var ser du Varda om 15 år?

– Jag hoppas det fortfarande är en restaurangverksamhet, att den plattformen finns kvar. Då närmar jag mig pension så då kanske det inte är jag och Karoline som är där, men man vet aldrig.

Temperaturen börjar nattetid krypa ner mot noll, löven övergår från grönt till gult. Hösten är här och för Varda innebär det ett byte av meny.

Menyn är nu tungt viktad mot höstens smaker. Bland förrätterna hittar vi en klassisk svampsoppa på blandsvamp, rödbetsgroddar och timjankrutonger.

Svampen följer med även in till råbiffen som har två platser på förrättsmenyn. Säsongens råbiff serveras med en majonnäs på Karl-Johansvamp, picklade senapsfrön, friterad ostronskivling och västerbottensost.

Bland höstens varmrätter hittar vi riktigt intressanta rätter.

Två rätter som souscheferna Mario Kisso och Bonnie Norberg själva lyfter fram extra mycket under Smakfullts besök är Hjortfilén och Bouillafrites.

– Bouillafrites är en rätt som känns som en fish and chips men blir helt annorlunda då vi har med en bouillabaisegrund, förklarar Mario Kisso.

– Menyn är väldigt säsongsanpassad, vi försöker använda råvaror som är i säsong, de smakar ju också bäst då. Vi försöker göra rätter med mer ”publika smaker” att vi inte twistar till det för mycket, säger Bonnie Norberg.

– Vi har tagit fram den nya menyn tillsammans, det är ett riktigt teamwork, förklarar Mario Kisso.

Och visst märks teamkänslan i köket. Det är resultatet av kärlek till maten och ett passionerat kulinariskt hantverk som till slut landar på gästens tallrik.

Hjortfilé med potatis- och västerbottensostpuré, lingon, jordärtskockschips och portersky. Foto: Fredrik Klevenhaus

Säsongens råbiff med Karl-Johansvampmajonnäs, picklade senapsfrön, friterad ostronskivling och västerbottensost. Foto: Fredrik Klevenhaus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Högskolans studenter populära på arbetsmarknaden

Etableringsgraden för examinerade studenter från Mälardalens högskola (MDH) är bland den högsta i landet, enligt en rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Hela 86 procent, vilket motsvarar...tisdag 7/4 10:41

Ändrar produktionen – för att hjälpa vården

Västeråsföretaget: "Redo att tillverka 100 visirhållare per dygn" Västeråsföretaget Rapid-3DLab ställer om under coronakrisen. För att hjälpa hjältarna som sliter inom vården är de nu redo att starta en produktion av visirhållare – som dom sedan ska donera till...söndag 5/4 20:54

Hälla får ännu en ny butik – spabutik öppnar trots tuffa tider

Ägaren: ”Ändå rätt läge att satsa” Hälla handelsområde är på väg framåt igen med stora kliv. Nu har ännu en nykomling slagit upp sina portar – Viskan Spa Center. – Vi satsar trots dessa tider och som en del av detta så kommer vi till...söndag 5/4 14:44

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING