Mario Kisso och Bonnie Norberg i köket på Varda. Foto: Fredrik Klevenhaus

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.

  • Publicerad 10:12, 9 okt 2019

2004 slog Varda upp portarna i hörnet av Vasagatan-Hantverkargatan i centrala Västerås.

När krögarna Eddy Estigarribia och Karoline Bahar, som då drev nattklubben Pluto, såg att det blev en tom lokal efter att Burger King stängt ner, blev de motiverade att starta upp en restaurang.

– Vår vision var att öppna en restaurang som erbjöd lunch, middag och bar. Den skulle vara välkomnande för barnfamiljer, vanliga gäster och representationer och bargäster, förklarar Eddy Estigarribia.

2012 utökades Vardagruppen, som företaget nu heter, med Vardasrum och Folkets samt Brasserie Stadsparken 2014. Vardagruppen driver också Restaurang Drama på Mall of Scandinavia i Stockholm sedan 2015.

Hur ser du på de här 15 åren med Varda, vad har förändrats genom åren?

– Den stora skillnaden är väl att miljöerna och menyerna har förändrats. Grundvisionen har alltid varit densamma. Vi har följt med mattrender och utvecklat våra menyer under årens lopp. När vi öppnade 2004 så erbjöd vi våra gäster lunch, middag och bar. I dag 2019 så har vi exakt samma upplägg, säger Eddy Estigarribia.

– Många gäster som är hos oss idag har varit hos oss i 15 år. Tiden har ju rusat i väg men vi är väldigt stolta över att vi haft samma leverantörer och partners. Det är inte så ofta man får göra en sådan här resa inom restaurangbranschen. När vi öppnade 2004 var utbudet av restauranger mycket mindre. Nu har vi fler kollegor i branschen, säger Eddy Estigarribia.

Var ser du Varda om 15 år?

– Jag hoppas det fortfarande är en restaurangverksamhet, att den plattformen finns kvar. Då närmar jag mig pension så då kanske det inte är jag och Karoline som är där, men man vet aldrig.

Temperaturen börjar nattetid krypa ner mot noll, löven övergår från grönt till gult. Hösten är här och för Varda innebär det ett byte av meny.

Menyn är nu tungt viktad mot höstens smaker. Bland förrätterna hittar vi en klassisk svampsoppa på blandsvamp, rödbetsgroddar och timjankrutonger.

Svampen följer med även in till råbiffen som har två platser på förrättsmenyn. Säsongens råbiff serveras med en majonnäs på Karl-Johansvamp, picklade senapsfrön, friterad ostronskivling och västerbottensost.

Bland höstens varmrätter hittar vi riktigt intressanta rätter.

Två rätter som souscheferna Mario Kisso och Bonnie Norberg själva lyfter fram extra mycket under Smakfullts besök är Hjortfilén och Bouillafrites.

– Bouillafrites är en rätt som känns som en fish and chips men blir helt annorlunda då vi har med en bouillabaisegrund, förklarar Mario Kisso.

– Menyn är väldigt säsongsanpassad, vi försöker använda råvaror som är i säsong, de smakar ju också bäst då. Vi försöker göra rätter med mer ”publika smaker” att vi inte twistar till det för mycket, säger Bonnie Norberg.

– Vi har tagit fram den nya menyn tillsammans, det är ett riktigt teamwork, förklarar Mario Kisso.

Och visst märks teamkänslan i köket. Det är resultatet av kärlek till maten och ett passionerat kulinariskt hantverk som till slut landar på gästens tallrik.

Hjortfilé med potatis- och västerbottensostpuré, lingon, jordärtskockschips och portersky. Foto: Fredrik Klevenhaus

Säsongens råbiff med Karl-Johansvampmajonnäs, picklade senapsfrön, friterad ostronskivling och västerbottensost. Foto: Fredrik Klevenhaus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING