Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.

  • Publicerad 16:17, 26 okt 2018

Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj

Man hittar flaskor där det står Riserva eller Reserva beroende på land och stavning.

I Spanien och Italien är dessa benämningar reglerade och innebär att vinet ska vara lite längre lagrat, högre alkohol eller annat fint. Helt enkelt lite bättre än vanliga utgåvan.

Lite dyrare också. Utanför Europa är detta inte lika hårt reglerat, så om ett vin är Reserve kan det egentligen betyda lite vad som helst. Säkert drickbart iallafall.

Chianti del Barone Ricasoli

Italien, Chianti

Nr: 2700 Pris: 95 kr

Om: Här har vi ett mycket klassiskt vin, gjort av en anrik producent, som levererat bra vin i många år. Reglerna här säger att man måste ha med 70% av den svårodlade druvan Sangiovese. Minst 11,5% ska alkoholhalten ligga på. Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj. Frisk syra möter upp och vill man matcha mat så tänk Italienskt som pizza, pastarätter, chark eller ost som smakar mycket.

Rocca Guicciarda Riserva

Italien, Chianti Classico

Nr: 2723 Pris: 159 kr

Om: Vi uppgraderar till en Riserva från samma producent, Barone Ricasoli. Här har reglerna hårdnat och exempelvis måste alkoholhalten här vara minst 12,5% och 80% måste ingå av druvan Sangiovese. Dessutom odlas druvorna från ett ännu mer klassiskt område och man får därför även sätta ut det eftertraktade Classico på flaskan. Hårdare krav på lagring ger ett mer komplext vin med fatkaraktär, choklad och nougat.

Marqués de Riscal Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 2573 Pris: 159 kr

Om: När det gäller den Spanska termen Reserva så är den mycket hårt kontrollerad i Rioja och Ribera del Duero, framför allt vad det gäller lagringstider. Detta vin är från 2014 och tidigare än så hittar du det inte i butik, för det får inte säljas förrän först fyra år efter skörden. Det innebär att denna typ av vin nästan alltid har lite mognadstoner som torkade körsbär, tobak och svamp. Vanilj är också vanligt om man lagar på amerikanska ekfat.

Marqués de Riscal Gran Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 6110 Pris: 199 kr

Om: Marques de Riscal köpte i juli 2010 varumärket Marques de Arienzo, men då detta vin är från 2006 står det forfarande det gamla namnet Arienzo på flaskan. Nu är vi uppe på högsta nivån, Gran Reserva. Det innebär minst två års lagring på fat och tre år på flaska. Först sex år efter skörd får vinet säljas. Druvan Tempranillo ger inslag av både röda och blåa bär, men det är mest för mognad man väljer denna typ av vin.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Besvärlig druva som kan skapa magiska smaker

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Nyligen gick jag en Masterclass på Vinkällan där Barolo och Barbaresco var temat. Väldigt bra och mycket som var nytt, då denna typ av vin inte riktigt faller mig i smaken.fredag 9/11 13:44

Färna Herrgård kan bli årets Viltmatsrestaurang

Färna Herrgård och Spa är en av tre nominerade restauranger till årets Viltmatrestaurang 2018.lördag 27/10 16:24

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson med veckans tips Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.fredag 26/10 16:17

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING