Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.

  • Publicerad 16:17, 26 okt 2018

Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj

Man hittar flaskor där det står Riserva eller Reserva beroende på land och stavning.

I Spanien och Italien är dessa benämningar reglerade och innebär att vinet ska vara lite längre lagrat, högre alkohol eller annat fint. Helt enkelt lite bättre än vanliga utgåvan.

Lite dyrare också. Utanför Europa är detta inte lika hårt reglerat, så om ett vin är Reserve kan det egentligen betyda lite vad som helst. Säkert drickbart iallafall.

Chianti del Barone Ricasoli

Italien, Chianti

Nr: 2700 Pris: 95 kr

Om: Här har vi ett mycket klassiskt vin, gjort av en anrik producent, som levererat bra vin i många år. Reglerna här säger att man måste ha med 70% av den svårodlade druvan Sangiovese. Minst 11,5% ska alkoholhalten ligga på. Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj. Frisk syra möter upp och vill man matcha mat så tänk Italienskt som pizza, pastarätter, chark eller ost som smakar mycket.

Rocca Guicciarda Riserva

Italien, Chianti Classico

Nr: 2723 Pris: 159 kr

Om: Vi uppgraderar till en Riserva från samma producent, Barone Ricasoli. Här har reglerna hårdnat och exempelvis måste alkoholhalten här vara minst 12,5% och 80% måste ingå av druvan Sangiovese. Dessutom odlas druvorna från ett ännu mer klassiskt område och man får därför även sätta ut det eftertraktade Classico på flaskan. Hårdare krav på lagring ger ett mer komplext vin med fatkaraktär, choklad och nougat.

Marqués de Riscal Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 2573 Pris: 159 kr

Om: När det gäller den Spanska termen Reserva så är den mycket hårt kontrollerad i Rioja och Ribera del Duero, framför allt vad det gäller lagringstider. Detta vin är från 2014 och tidigare än så hittar du det inte i butik, för det får inte säljas förrän först fyra år efter skörden. Det innebär att denna typ av vin nästan alltid har lite mognadstoner som torkade körsbär, tobak och svamp. Vanilj är också vanligt om man lagar på amerikanska ekfat.

Marqués de Riscal Gran Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 6110 Pris: 199 kr

Om: Marques de Riscal köpte i juli 2010 varumärket Marques de Arienzo, men då detta vin är från 2006 står det forfarande det gamla namnet Arienzo på flaskan. Nu är vi uppe på högsta nivån, Gran Reserva. Det innebär minst två års lagring på fat och tre år på flaska. Först sex år efter skörd får vinet säljas. Druvan Tempranillo ger inslag av både röda och blåa bär, men det är mest för mognad man väljer denna typ av vin.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: Förändringarnas vindar i handeln – hot eller möjlighet?

Vårt namn Almi Företagspartner beskriver bra hur vi jobbar. Vi är en partner som tillsammans med dig som är företagare samarbetar med din bank, revisor eller någon annan rådgivare som du diskuterar...måndag 2/12 20:39

​​Sanningen bakom den stora turistsuccén

Rapport efter rapport visar att turismen ökar i Västmanland. Vad beror ökningen på? Och stämmer det verkligen? Västerås Tidning Business har sökt efter sanningen bakom siffrorna. Av Jonas Edberglördag 30/11 9:10

Öppnar på måndag – nya Turbine hotel ska locka företagen

”Brinner verkligen för det här nya konceptet” Nu ska affärsresenären få ett naturligt hem i Västerås. När Turbine hotel från den 2 december tar emot sina första gäster ska det vara med en tydlig businesskänsla. Med storasyskonet Steam hotel vägg...tisdag 26/11 15:42

Det väntas Musikhjälpen betyda för Västerås

Musikhjälpen arrangeras i år i Västerås. Västerås Marknad & Näringsliv AB hoppas på att besökarna genererar omsättning i butikerna i centrum.måndag 25/11 10:09

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING