Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist

Det kan löna sig att leta efter ledtrådar på flaskorna

Jag har kompisar från åren i Surahammar som delar in vin enligt gott och drickbart. Passar för vissa. En lite mer kontrollerad indelning kan vara genom att läsa ledtrådar på flaskan.

  • Publicerad 16:17, 26 okt 2018

Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj

Man hittar flaskor där det står Riserva eller Reserva beroende på land och stavning.

I Spanien och Italien är dessa benämningar reglerade och innebär att vinet ska vara lite längre lagrat, högre alkohol eller annat fint. Helt enkelt lite bättre än vanliga utgåvan.

Lite dyrare också. Utanför Europa är detta inte lika hårt reglerat, så om ett vin är Reserve kan det egentligen betyda lite vad som helst. Säkert drickbart iallafall.

Chianti del Barone Ricasoli

Italien, Chianti

Nr: 2700 Pris: 95 kr

Om: Här har vi ett mycket klassiskt vin, gjort av en anrik producent, som levererat bra vin i många år. Reglerna här säger att man måste ha med 70% av den svårodlade druvan Sangiovese. Minst 11,5% ska alkoholhalten ligga på. Vinet är fruktigt med mörka körsbär, örter, skogshallon och vanilj. Frisk syra möter upp och vill man matcha mat så tänk Italienskt som pizza, pastarätter, chark eller ost som smakar mycket.

Rocca Guicciarda Riserva

Italien, Chianti Classico

Nr: 2723 Pris: 159 kr

Om: Vi uppgraderar till en Riserva från samma producent, Barone Ricasoli. Här har reglerna hårdnat och exempelvis måste alkoholhalten här vara minst 12,5% och 80% måste ingå av druvan Sangiovese. Dessutom odlas druvorna från ett ännu mer klassiskt område och man får därför även sätta ut det eftertraktade Classico på flaskan. Hårdare krav på lagring ger ett mer komplext vin med fatkaraktär, choklad och nougat.

Marqués de Riscal Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 2573 Pris: 159 kr

Om: När det gäller den Spanska termen Reserva så är den mycket hårt kontrollerad i Rioja och Ribera del Duero, framför allt vad det gäller lagringstider. Detta vin är från 2014 och tidigare än så hittar du det inte i butik, för det får inte säljas förrän först fyra år efter skörden. Det innebär att denna typ av vin nästan alltid har lite mognadstoner som torkade körsbär, tobak och svamp. Vanilj är också vanligt om man lagar på amerikanska ekfat.

Marqués de Riscal Gran Reserva

Spanien, Rioja

Nr: 6110 Pris: 199 kr

Om: Marques de Riscal köpte i juli 2010 varumärket Marques de Arienzo, men då detta vin är från 2006 står det forfarande det gamla namnet Arienzo på flaskan. Nu är vi uppe på högsta nivån, Gran Reserva. Det innebär minst två års lagring på fat och tre år på flaska. Först sex år efter skörd får vinet säljas. Druvan Tempranillo ger inslag av både röda och blåa bär, men det är mest för mognad man väljer denna typ av vin.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

"Behovet hos små och medelstora företag är stort och akut"

• Lanserar nytt lån • Miljarder från regeringen Den pågående krisen påverkar många av Västmanlands små och medelstora företag kraftigt. Uteblivna intäkter slår hårt mot företagen som behöver se över sin likviditet och finansieringssituation. För...fredag 27/3 7:43

Västerås tillåter butiker att ha gatuförsäljning

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet under coronapandemin får butiker ha försäljning utanför butiken utan att betala avgift till Västerås stad. Det hela är ett försök som gäller från 26...torsdag 26/3 19:19

Västerås stad presenterar åtgärdspaket för de lokala företagen

• Flyttar handel till gaturummet • Upprättar ny kontaktväg • Drar ner på tillsynsbesök Coronaviruset har stora konsekvenser för Västerås lokala näringsliv. För att stötta företagen har Västerås stad tagit fram ett första paket med åtgärder.tisdag 24/3 14:41

Sätra Brunn: ”Här kan vi kan erbjuda vistelser utan trängsel”

Den välbekanta anläggningen Sätra Brunn Spa och konferens har vidtagit ett antal åtgärder för att följa rådande rekommendationer från myndigheterna för att skapa konferensmöjligheter för säkrare...måndag 23/3 10:01

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING