Sommelier Patric Anderson reder ut begreppen kring mousserande viner i sin vinskola. Foto: Jonas Bergkvist

Bjud in till en egen bubbelprovning

Det är något speciellt och festligt med mousserande vin. Vi använder ofta bubbel som välkomstdrink, till att skåla med eller för att lyxa till det. Men måste man ha champagne i glaset varje gång? Är det snålt att köpa prosecco? I denna lilla vinskola rätar vi ut några frågetecken och avslutar med tips på egen bubbelprovning.

  • Publicerad 16:29, 11 okt 2018

Till att börja med – mousserande vin är ett vitt vin med bubblor (finns några få undantag med rött vin). Ett vin som bygger på frisk syra, oftast mycket frukt och med ålder lite brödiga nyanser. Hur man får in bubblorna i vinet har stor inverkan på priset. Om man bortser från diverse pyttesmå undantag finns det två metoder som används: tankmetoden och flaskmetoden.

Prosecco görs med tankmetoden och som namnet antyder framställs bubblorna i väldigt stora tankar med tusentals liter vin. Det går fort och är en billig variant. Det görs i norra Italien, i hiskeliga mänger, eftersom drycken är mycket omtyckt över hela världen.

Det andra sättet, flaskmetoden (eg traditionell metod), innebär att man framställer bubblorna i flaskan. Det kräver betydligt mer hantverk och tar också mycket längre tid. I finaste champagnen kan det ta 10 år, så naturligtvis blir priset också därefter. Fransk champagne görs med denna metod men också crémant från samma land. Skillnaden är att namnet champagne är skyddat för vinerna som kommer från just detta område. Andra bra exempel är cava från Spanien, franciacorta från Italien och MCC från Sydafrika som görs med samma metod.

Därför är det oerhört fånigt att jämföra prosecco med champagne. Det är som att jämföra morötter med brandbilar. Samma färg men har väldigt olika användningsområden. Prosecco är ofta aningen sötare, mildare syra och går utmärkt att dricka som välkomstdrink utan tillbehör. Champagne har friskare syra, mer komplex med fler doftnyanser och elegantare, lenare bubblor. Mycket trevlig att kombinera med mat, men kommer också med en helt annan prislapp.

Ett alternativ är att köpa sig en flaska god cava från Spanien. Det är gjort enligt den traditionella metoden som i Champagne, men har ett mycket lägre pris. Druvorna är inte de samma och inte heller den höga syran. För att kompensera för lägre syra tillsätter man ofta mindre socker innan buteljering. I champagne tillsätts socker i princip alltid för att det inte ska bli för vass syra, vanligen upp till 12 g/l och då står det Brut på flaskan. I Spanien är det vanligt att man hittar buteljeringar helt utan tillsatt socker som kallat brut zero eller brut nature.

Avslutningsvis får ni här under tips på att göra en egen vinprovning med en prosecco, en cava och en champagne. Prova blint, det vill säga utan att veta vilken som är vilken. Leta inte efter det dyraste vinet utan känn efter vilket som ni tycker smakar bäst. Kanske blir ni förvånade?

Egen vinprovning

PROSECCO

Enoitalia Ca’Montini Extra Dry

100% Glera

RS 11 g/l

Nr 77377

99 kr

CAVA

Vilarnau Brut Nature Organic

40% Macabeu, 30% Xarel-lo, 30% Parellada

RS 4 g/l

Nr 7731

95:-

CHAMPAGNE

Mumm Grand Cordon

45% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 25% Pinot Meunier

RS 8 g/l

Nr 7543

379:-

Prosecco – Enoitalia Ca’Montini Extra Dry

Cava – Vilarnau Brut Nature Organic

Champagne – Mumm Grand Cordon

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinexperten Patric Anderson tipsar om några av höjdarna Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.fredag 7/12 14:13

Nyöppning av anrika Di Spagna

"Västeråsarna kommer att känna igen sig" 1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.torsdag 29/11 20:15

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING