Sommelier Patric Anderson reder ut begreppen kring mousserande viner i sin vinskola. Foto: Jonas Bergkvist

Bjud in till en egen bubbelprovning

Det är något speciellt och festligt med mousserande vin. Vi använder ofta bubbel som välkomstdrink, till att skåla med eller för att lyxa till det. Men måste man ha champagne i glaset varje gång? Är det snålt att köpa prosecco? I denna lilla vinskola rätar vi ut några frågetecken och avslutar med tips på egen bubbelprovning.

Publicerad

Till att börja med – mousserande vin är ett vitt vin med bubblor (finns några få undantag med rött vin). Ett vin som bygger på frisk syra, oftast mycket frukt och med ålder lite brödiga nyanser. Hur man får in bubblorna i vinet har stor inverkan på priset. Om man bortser från diverse pyttesmå undantag finns det två metoder som används: tankmetoden och flaskmetoden.

Prosecco görs med tankmetoden och som namnet antyder framställs bubblorna i väldigt stora tankar med tusentals liter vin. Det går fort och är en billig variant. Det görs i norra Italien, i hiskeliga mänger, eftersom drycken är mycket omtyckt över hela världen.

Det andra sättet, flaskmetoden (eg traditionell metod), innebär att man framställer bubblorna i flaskan. Det kräver betydligt mer hantverk och tar också mycket längre tid. I finaste champagnen kan det ta 10 år, så naturligtvis blir priset också därefter. Fransk champagne görs med denna metod men också crémant från samma land. Skillnaden är att namnet champagne är skyddat för vinerna som kommer från just detta område. Andra bra exempel är cava från Spanien, franciacorta från Italien och MCC från Sydafrika som görs med samma metod.

Därför är det oerhört fånigt att jämföra prosecco med champagne. Det är som att jämföra morötter med brandbilar. Samma färg men har väldigt olika användningsområden. Prosecco är ofta aningen sötare, mildare syra och går utmärkt att dricka som välkomstdrink utan tillbehör. Champagne har friskare syra, mer komplex med fler doftnyanser och elegantare, lenare bubblor. Mycket trevlig att kombinera med mat, men kommer också med en helt annan prislapp.

Ett alternativ är att köpa sig en flaska god cava från Spanien. Det är gjort enligt den traditionella metoden som i Champagne, men har ett mycket lägre pris. Druvorna är inte de samma och inte heller den höga syran. För att kompensera för lägre syra tillsätter man ofta mindre socker innan buteljering. I champagne tillsätts socker i princip alltid för att det inte ska bli för vass syra, vanligen upp till 12 g/l och då står det Brut på flaskan. I Spanien är det vanligt att man hittar buteljeringar helt utan tillsatt socker som kallat brut zero eller brut nature.

Avslutningsvis får ni här under tips på att göra en egen vinprovning med en prosecco, en cava och en champagne. Prova blint, det vill säga utan att veta vilken som är vilken. Leta inte efter det dyraste vinet utan känn efter vilket som ni tycker smakar bäst. Kanske blir ni förvånade?

Prosecco – Enoitalia Ca’Montini Extra DryCava – Vilarnau Brut Nature OrganicChampagne – Mumm Grand Cordon

Egen vinprovning

PROSECCO

Enoitalia Ca’Montini Extra Dry

100% Glera

RS 11 g/l

Nr 77377

99 kr

CAVA

Vilarnau Brut Nature Organic

40% Macabeu, 30% Xarel-lo, 30% Parellada

RS 4 g/l

Nr 7731

95:-

CHAMPAGNE

Mumm Grand Cordon

45% Pinot Noir, 30% Chardonnay, 25% Pinot Meunier

RS 8 g/l

Nr 7543

379:-

Powered by Labrador CMS