I år valde Edströmska Gymnasiet att satsa på ett racingtema under sitt öppna hus. Thomas Malmgren och gymnasiet ville visa vilka möjligheter som finns efter avslutade studier. Foto: Stefan Lindgren

Stort intresse när Edströmska gymnasiet höll öppet hus

Under lördagen bjöd Edströmska gymnasiet i Västerås in till öppet hus i sina lokaler. Dagen till ära hade man ett racingtema för att visa en av flera möjligheter som skolans olika utbildningar kan ge. – Vi bedriver en utbildning som gör att man får börja att jobba direkt efter studenten., säger skolans Thomas Malmgren till Västerås Tidning.

  • Publicerad 12:16, 18 nov 2018

Hösten är en tid då eleverna i årskurs 9 går och funderar på sitt gymnasieval som görs i februari. 

Igår bjöd Edströmska därför in till öppet hus för att visa upp sina utbildningar och lokaler tillsammans med folk från branschen.

– Det brukar alltid ligga på hösten efter gymnasiemässan för alla i årskurs 9. Där pratar vi lite om alla våra utbildningar och bjuder in till öppet hus för att visa upp våra lokaler, säger Thomas Malmgren, som arbetar med utbildningarna på Edströmska, och fortsätter.

– Tanken var att ha detta på en lördag så att alla kommer loss och att vi får hit branschen på ett annat sätt. Det är lite svårt på vardagskvällar och sånt då det blir mörkt på hösten. I år hade vi tur med vädret för det kan vara snöstorm, de vet man inte.

Besökarna får bland annat träffa lärarna och ta del av den breda samverkan som skolan har med företagen i branschen. 

– Vi bedriver utbildningar som gör att man får börja jobba direkt efter studenten.

Vad är det får bredd på utbildningarna, vad finns det för program?

– Vi har tre program inom gymnasiet. Vi har fordon- och transportprogrammet där det sedan finns fyra inriktningar. Dessutom har vi bygg- och anläggningsprogrammet där vi har två inriktningar och sedan har vi flygteknik och där får vi in elever från hela Sverige.

Hur attraktiv är utbildningarna hos er?

– Det har svängt uppåt igen efter en dipp för ett par år sedan där intresset dalade. Nu i höstas fyllde vi årskurs 1 i både flygteknik och fordon och transport och det var första gången på ett tag som vi har haft ett så bra söktryck, säger Thomas Malmgren. 

Han berättar att det börjar bli attraktivt med dessa utbildningar igen och att skolan jobbar hårt för att visa att detta är en bransch som behöver folk. 

– Man behöver inte tänka att det är ekonomiskt sämre att gå en yrkesutbildning.

Hur ser möjligheterna till jobb ut för de som tar studenten?

– Det ser ljust ut. Vi brukar säga: sköt dina studier, gå ut med yrkesexamen, sköt din praktik och kom i tid så kommer du att ha jobb.

Intresset för den här dagen är stort, hur ser du på det?

– Det är jätteroligt och det syns bättre på dagtid där vi försöker att visa upp att vi har branschen bakom oss. Jag hoppas att folk får en bra uppfattning av oss och att vi är en bra skola som vi är stolta över, säger Thomas Malmgren.

I år hade ni ett racingtema, vad var tanken med det?

– Vi ville visa att de som gått här inte nödvändigtvis behöver stå i en skitig overall och meka i ett litet garage. Det finns andra möjligheter inom de yrken som vi utbildar till. Emil Vikman är här som är en gammal elev, nu har han ett eget driftingstall, avslutar Thomas Malmgren.

Den tidigare eleven Emil Vikman var på plats och visade upp sin driftingbil. Efter att ha gått på Edströmska har Emil jobbat inom bilbranschen och på fritiden driver han även ett hårt satsande driftingteam. Foto: Stefan Lindgren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING