Hoppas på mer normalt 2021. Förbundets ordförande Roger Skanser berättar att de planerar för ett ”normalår” efter det speciella 2020. ”Vi hoppas och tror att första juli kan vi nog komma igång med tävlingar på alla nivåer”, säger han. Foto: Mostphotos/Privat

”Vi fick 946 nya golfare förra året och det är ju fantastiskt”

Förra året var ett fantastiskt bra år för Västmanlandsgolfen. Det var hög tillströmning av såväl gäster som nya medlemmar och inte minst var vädret överlag bra.

  • Publicerad 17:21, 5 apr 2021

Nu verkar det som om vi i Sverige har en fantastisk tjejgeneration på gång som visar framfötterna på världens banor. Låt oss hoppas att de fungerar som förebilder för dagens unga tjejer

– Det kan knappt bli bättre än så här, säger Roger Skanser, ordförande i Västmanlands Golfförbund. Ska man gnälla lite ändå, så kostar det också på att underhålla banorna när det är ett sånt hårt tryck från både medlemmar och gäster. Med fler spelare på banorna så går det generellt åt mer tid att klippa dem samtidigt som de är mer upptagna. Men det är förstås ett kärt besvär och det är ju ingen direkt brist på folk som vill jobba, säger han.

Roger Skanser berättar även att golfen i Västmanland har haft en märkbar nedgång de senaste åren. Tillströmningen är stor under vår och försommar med fyllda kurser och banor, men på hösten ställer många in sina klubbor och avvaktar med beslut om medlemskap till nästa vår.

– Västmanlands golfares åldersstruktur överensstämmer ganska väl med riksgenomsnittet. Andelen kvinnor är 28 procent och män 72 procent. För juniorer, under 21 år är det ännu ojämnare.

Roger Skanser säger att det är tråkigt att så många tjejer slutar i de övre tonåren av olika skäl.

– Men nu verkar det som om vi i Sverige har en fantastisk tjejgeneration på gång som visar framfötterna på världens banor. Låt oss hoppas att de fungerar som förebilder för dagens unga tjejer.

Västmanlands klubbar har de senaste åren haft tid att utveckla och underhålla banorna och tagit fram planer för framtiden. Därför står de väl rustade för en eventuellt kommande golfboom. Skanser säger att klubbarna generellt har haft ett jättebra år 2020 och bedömer att resultatet blev ett välkommet tillskott i kassan.

– Det var inte självklart vid säsongstart att så många skulle komma, och komma tillbaka, till golfen på grund av corona, men så blev det.

Vid den här tiden förra året fördes en dialog med Svenska Golfförbundet om att anpassa avgifter och terminer för att stå rustade vid en eventuell långvarig kris.

Men under våren började det ljusna.

– Det kom många nya spelare till klubbarna i maj och juni och de spelade fler ronder än året innan trots att tävlandet var inställt. Från 1 juli lättade restriktionerna då klubbtävlingar fick grönt ljus med stränga smittskyddsrestriktioner och från 1 augusti körde även distriktstävlingar med mera igång.

Att spela har ju varit möjligt hela tiden eftersom golfen i sig bedrivs under gynnsamma förhållanden.

– Man är max fyra stycken i samma boll, man spelar utomhus och man går inte och ”klänger” på varandra. Vi införde nya rutiner för hur man hälsar, vi har regler angående krattor i bunkrar och man behöver till exempel inte lyfta flaggstången, allt för att minska riskerna för smittspridning.

Det här har klubbarna och deras medlemmar och gäster skött exemplariskt. Det finns inte något påvisat fall om smittspridning på någon golfklubb, säger han.

Inför tävlingssäsongen 2021 ser det än så länge bra ut.

– Vi planerar för ett ”normalår” men med strikt följande av direktiven från FHM och SGF. Just för dagen råder stark avrådan, läs tävlingsförbud, utom för ”yrkesmässig idrott” till och med 25 april, men dessa direktiv uppdateras i princip varje vecka. Nytt beslut kommer till exempel att kommuniceras tisdag 5 april.

Roger Skanser säger att säsongsstarten förstås hänger ihop med aktuellt smittspridningsläge och genomförda vaccinationer.

– Men vi hoppas och tror att första juli kan vi nog komma igång med tävlingar på alla nivåer.

Golfen är i och för sig väderberoende, men Roger Skanser hoppas på ett bra 2021 oavsett.

– Vi har framtidstro, vi fick 946 nya golfare förra året och det är ju fantastiskt, avslutar han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Ny stor etablering – Västerås på väg att bli ett livsmedelskluster

Ica och Hilton finns redan på Hacksta. Nu etablerar sig en ny jätte inom livsmedel på området. Det är är Finax som planerar att starta en kvarn och produktionsanläggning under 2022. – Det finns...torsdag 15/4 11:08

Tidigare riksdagspolitikern klar för nytt toppjobb

Anna Wallén, socialdemokrat och tidigare riksdagsledamot för Västmanland, har rekryterats som ny näringspolitisk expert till svenska besöksnäringen branschorganisation Visita. – Vi är mycket glada åt...måndag 12/4 14:13

Klart med ny vd till Almi

Det blir Mikael Fällman som blir ny vd för Almi Företagspartner Mälardalen. Fällman kommer från rollen som affärschef på Almis kontor i Västerås.torsdag 8/4 11:09

De kan bli Årets företagare i Sura

Nu ska Årets företag i Surahammar utses. I veckan släppte Företagarna nomineringarna till priset.söndag 28/3 21:20

SMAKFULLT

Amerikanska mackor på menyn i Slakteriet

Slakteriet Saluhallen har fått ännu ett nytillskott. Det är sandwichrestaurangen Sidewalk Sandwiches som drivs av Linus Lööw som öppnade fredagen den 12 februari Linus Lööw vill att man ska känna det...lördag 20/2 8:36

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING