Hoppas på mer normalt 2021. Förbundets ordförande Roger Skanser berättar att de planerar för ett ”normalår” efter det speciella 2020. ”Vi hoppas och tror att första juli kan vi nog komma igång med tävlingar på alla nivåer”, säger han. Foto: Mostphotos/Privat

”Vi fick 946 nya golfare förra året och det är ju fantastiskt”

Förra året var ett fantastiskt bra år för Västmanlandsgolfen. Det var hög tillströmning av såväl gäster som nya medlemmar och inte minst var vädret överlag bra.

Publicerad

Nu verkar det som om vi i Sverige har en fantastisk tjejgeneration på gång som visar framfötterna på världens banor. Låt oss hoppas att de fungerar som förebilder för dagens unga tjejer

– Det kan knappt bli bättre än så här, säger Roger Skanser, ordförande i Västmanlands Golfförbund. Ska man gnälla lite ändå, så kostar det också på att underhålla banorna när det är ett sånt hårt tryck från både medlemmar och gäster. Med fler spelare på banorna så går det generellt åt mer tid att klippa dem samtidigt som de är mer upptagna. Men det är förstås ett kärt besvär och det är ju ingen direkt brist på folk som vill jobba, säger han.

Roger Skanser berättar även att en i Västmanland har haft en märkbar nedgång de senaste åren. Tillströmningen är stor under vår och försommar med fyllda kurser och banor, men på hösten ställer många in sina klubbor och avvaktar med beslut om medlemskap till nästa vår.

– Västmanlands golfares åldersstruktur överensstämmer ganska väl med riksgenomsnittet. Andelen kvinnor är 28 procent och män 72 procent. För juniorer, under 21 år är det ännu ojämnare.

Roger Skanser säger att det är tråkigt att så många tjejer slutar i de övre tonåren av olika skäl.

– Men nu verkar det som om vi i Sverige har en fantastisk tjejgeneration på gång som visar framfötterna på världens banor. Låt oss hoppas att de fungerar som förebilder för dagens unga tjejer.

Västmanlands klubbar har de senaste åren haft tid att utveckla och underhålla banorna och tagit fram planer för framtiden. Därför står de väl rustade för en eventuellt kommande golfboom. Skanser säger att klubbarna generellt har haft ett jättebra år 2020 och bedömer att resultatet blev ett välkommet tillskott i kassan.

– Det var inte självklart vid säsongstart att så många skulle komma, och komma tillbaka, till golfen på grund av corona, men så blev det.

Vid den här tiden förra året fördes en dialog med Svenska Golfförbundet om att anpassa avgifter och terminer för att stå rustade vid en eventuell långvarig kris.

Men under våren började det ljusna.

– Det kom många nya spelare till klubbarna i maj och juni och de spelade fler ronder än året innan trots att tävlandet var inställt. Från 1 juli lättade restriktionerna då klubbtävlingar fick grönt ljus med stränga smittskyddsrestriktioner och från 1 augusti körde även distriktstävlingar med mera igång.

Att spela har ju varit möjligt hela tiden eftersom golfen i sig bedrivs under gynnsamma förhållanden.

– Man är max fyra stycken i samma boll, man spelar utomhus och man går inte och ”klänger” på varandra. Vi införde nya rutiner för hur man hälsar, vi har regler angående krattor i bunkrar och man behöver till exempel inte lyfta flaggstången, allt för att minska riskerna för smittspridning.

Det här har klubbarna och deras medlemmar och gäster skött exemplariskt. Det finns inte något påvisat fall om smittspridning på någon golfklubb, säger han.

Inför tävlingssäsongen 2021 ser det än så länge bra ut.

– Vi planerar för ett ”normalår” men med strikt följande av direktiven från FHM och SGF. Just för dagen råder stark avrådan, läs tävlingsförbud, utom för ”yrkesmässig idrott” till och med 25 april, men dessa direktiv uppdateras i princip varje vecka. Nytt beslut kommer till exempel att kommuniceras tisdag 5 april.

Roger Skanser säger att säsongsstarten förstås hänger ihop med aktuellt smittspridningsläge och genomförda vaccinationer.

– Men vi hoppas och tror att första juli kan vi nog komma igång med tävlingar på alla nivåer.

Golfen är i och för sig väderberoende, men Roger Skanser hoppas på ett bra 2021 oavsett.

– Vi har framtidstro, vi fick 946 nya golfare förra året och det är ju fantastiskt, avslutar han.

Powered by Labrador CMS