VSS-simmaren Hannah Brunzell har kvalat in till sitt första internationella mästerskap som senior, EM i Budapest i maj. Foto: VSS

Västerås simlöfte kvalade in till sitt första EM: ”Visade sin styrka”

EM-klar. Västerås Simsällskaps Hannah Brunzell säkrade efter imponerande insatser i helgens Swim Open en plats till sitt första internationella seniormästerskap, Europamästerskapen i Budapest i maj. – Hon är stark och tror på sig själv, säger VSS-tränaren Helena Persson.

Publicerad

Det var hennes näst snabbaste tid någonsin på distansen. Hannah imponerade verkligen och visar hur stark hon är

20-åriga Hannah Brunzell simmar och studerar sedan hösten 2019 på ansedda Northwestern University strax norr om Chicago, Illinois. Där har hon nu efter den stora omställning det innebär med nya förutsättningar i livet i en ny miljö på andra sidan Atlanten hittat rätt. Det visade hon i slutet av mars då hon svarade för ett starkt skolmästerskap i yards-bassäng.

Det följde VSS-löftet nu alltså upp på bästa sätt i 50-bana i hemmabassäng i Sverige.

Det var under lördagens tävlingar av Malmsten Swim Open, Sveriges största internationella simtävling, som Brunzell slog till. Hon simmade under EM-kvaltiden på 200 bröstsim, 2.29,36, och tog därmed en plats till årets mästerskap på 50-metersbana i Budapest.

– Det var hennes näst snabbaste tid någonsin på distansen. Hannah imponerade verkligen och visar hur stark hon är. Hon simmar mycket på sin styrka och sitt självförtroende då hon vet att hon är bra tränad, säger VSS-tränaren Helena Persson som var på plats under helgens tävlingar.

EM-tävlingarna i Ungerns huvudstad 17–23 maj blir Hannah Brunzells första internationella mästerskap som senior.

– Hon har ju tävlat i alla stora mästerskap som går som junior. Nu är det dags att ta nästa steg.

Bröstspecialisten Brunzell kvalade in på 200 meter bröst, men i samråd med förbundskaptenen Ulrika Sandmark kommer hon även att få chansen på både 50 och 100 meter när hon åker till Europa igen från studierna i USA.

– Eventuellt kan hon bli uttagen till någon lagkapp också, säger Helena Persson.

Brunzell slog även under tävlingarna sina tidigare klubbrekord från 2018 med 31,59 på 50 bröst och 1.08,89 på dubbla distansen.

I slutet av juli avgörs OS i Tokyo, skulle ett bra EM till och med kunna öppna dörren för en OS-plats?

– Det är inte alls omöjligt. Men det är fortfarande långt dit, säger Helena Persson.

I morse satte sig Hannah Brunzell på ett plan tillbaka till collegelivet i USA. Men återvänder alltså redan om fyra veckor– för en häftig EM-utmaning.

Fotnot: Även VSS-trion Filippa Sterling, Lucas Sterling och Elvira Mörtstrand fanns med vid helgens Swim Open. De stod också för starka prestationer och Mörtstrand lyckades på 50 fritt radera ut Agneta Erikssons närapå 35 (!) år gamla rekord från 1986.

Powered by Labrador CMS